Προς δημοπράτηση η αποκατάσταση της Παλιάς Ηλεκτρικής στην Καρδίτσα

Προς δημοπράτηση η αποκατάσταση της Παλιάς Ηλεκτρικής στην Καρδίτσα
Ανοίγει ο δρόμος για την μετατροπή του Μνημείου Βιομηχανικής Κληρονομιάς σε Πνευματικό Κέντρο

Μετά την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δήμου Καρδίτσας


Ένα βήμα πιο κοντά στη δημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης της «Παλιάς Ηλεκτρικής» στην Καρδίτσα οδηγεί η Προγραμματική Σύμβαση που υπογράφηκε ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Καρδίτσας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 2.980.000 ευρώ, για τη μετατροπή του διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος στο κέντρο της Καρδίτσας σε Πνευματικό Κέντρο. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εντάξει το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), έχει υπογράψει με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη Προγραμματική Σύμβαση, αλλά αναμένει από τον μελετητή την ολοκλήρωση της παράδοσης της μελέτης για να προβεί στη δημοπράτηση. Ο Δήμος Καρδίτσας, είναι ο κύριος και φορέας λειτουργίας του έργου.

«Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Καρδίτσας προχωράμε στην υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου για την πόλη της Καρδίτσας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Η αποκατάσταση της «Παλιάς Ηλεκτρικής» και η μετατροπή της σε σύγχρονο Πνευματικό Κέντρο αποτελεί ένα έργο στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες των πολιτών της Καρδίτσας και όλου του νομού. Ο πολιτισμός μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να δώσει έργα με κοινωνικό εκτόπισμα, έργα που θέλει ο κόσμος. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Υπουργό Λίνα Μενδώνη για την ικανότητα και την αποτελεσματικότητά της. Ό,τι συμφωνήσαμε στη διάρκεια της πολύχρονης και εξαιρετικής συνεργασίας μας, έχει υλοποιηθεί. Είναι μια υπουργός χρήσιμη για τη χώρα. Ευχαριστώ τον δωρητή Βασίλη Μπρακατσούλα, πρώην βουλευτή Καρδίτσας για τη γενναιοδωρία του να καλύψει τη δαπάνη της μελέτης. Ευχαριστώ όλους τους δημάρχους Καρδίτσας, για τη διαχρονικά καλή συνεργασία μας που οδηγεί σε απτά αποτελέσματα. Η αποκατάσταση της Παλιάς Ηλεκτρικής, με χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποδεικνύει τη σημασία του βασικού χρηματοδοτικού εργαλείου των Περιφερειών, του ΠΔΕ, για την ομαλή λειτουργία τους και την παραγωγή χρήσιμων έργων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολλών.

Ο πολιτισμός είναι βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο και οικονομικό μέγεθος που συμβάλλει καθοριστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αποφέρει αποτελέσματα απολύτως μετρήσιμα, στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τα Μνημεία οφείλουμε να τα αποδίδουμε στις τοπικές κοινωνίες. Πρέπει να αξιοποιούνται, να αναδεικνύονται, και να εντάσσονται στην καθημερινότητα του πολίτη, γιατί μόνο έτσι προστατεύονται» προσθέτει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, αναφέρει: «Υπογράφτηκε μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Καρδίτσας η προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση του κτιρίου της παλαιάς ηλεκτρικής εταιρίας. Εισερχόμαστε έτσι στην τελική ευθεία για την υλοποίηση ενός μεγάλου και οραματικού έργου για την πόλη της Καρδίτσας. Το συγκρότημα που αποτελεί ένα από τα ελάχιστα απομεινάρια βιομηχανικών κτηρίων, θα μετατραπεί σε πνευματικό κέντρο, με στόχο να αποτελέσει φάρο πολιτισμού για τον Δήμο μας. Είναι δεδομένο ότι με την ολοκλήρωση του έργου θα αλλάξει όλη η περιοχή. Θέλω κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω τον δωρητή πρώην βουλευτή Καρδίτσας κ. Β. Μπρακατσούλα, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία ανέλαβε να καλύψει τη δαπάνη για την εκπόνηση της μελέτης. Ελπίζω ότι σύντομα η μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί και θα φτάσει στα χέρια μας στην τελική της μορφή, ώστε να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του έργου. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων/νο Αγοραστό, γιατί η Περιφέρεια Θεσσαλίας ως φορέας υλοποίησης του έργου έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση και εκτέλεση των απαιτούμενων διαδικασιών, για να φτάσουμε στην ολοκλήρωση. Θέλω να πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε από κάθε πλευρά έτοιμοι για να προχωρήσουμε στη δημοπράτησή του».

................. 

Read more: https://www.larisacitynews.gr/2020/05/apokatastasi-palias-hlektrikis-karditsas.html#ixzz6LhGDqN00