Δημήτρης Παπαστεργίου: "Η πρώτη νίκη κατά του covid-19 έχει τη «σφραγίδα» της Αυτοδιοίκησης"


Τον απολογισμό των πρωτοβουλιών και των δράσεων της ΚΕΔΕ στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας έκανε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ ο Πρόεδρος, Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Η πρώτη νίκη που όλοι μαζί πετύχαμε, στην εθνική προσπάθεια για την αναχαίτιση του κορωνοϊού , έχει τη σφραγίδα της Αυτοδιοίκησης.

Από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του covid-19, η Αυτοδιοίκηση σε όλη την Ελλάδα, μπήκε στην «πρώτη γραμμή» της μάχης.

Η προσπάθεια όμως δεν σταματά εδώ. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας αλλά είμαστε βέβαιοι ότι και πάλι θα τα καταφέρουμε. Γιατί έχουμε τη γνώση, την εμπειρία αλλά και την ικανότητα, να ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Δείτε αναλυτικά τον απολογισμό των δράσεων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος:

Μαζί, πετύχαμε πολλά, μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, σε συνεργασία με όλους τους Δήμους της χώρας και την κυβέρνηση, με την πολύτιμη στήριξη μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και εθελοντών πολιτών, ανέλαβαν από το Μάρτιο μέχρι σήμερα να υλοποιήσουν μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες έδωσαν άμεσες λύσεις στα μεγάλα ζητήματα που δημιούργησε στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων, η υγειονομική κρίση

Βρεθήκαμε διαρκώς , δίπλα στον κάθε Δήμο.

Σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, η ΚΕΔΕ βρισκόταν διαρκώς δίπλα στις δημοτικές αρχές που κράτησαν τους Δήμους ανοιχτούς και τις τοπικές κοινωνίες όρθιες .
 • Διευκολύναμε τους Δήμους στην εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου αντιμετώπισης του κορωνοϊού , αναφορικά με την οργάνωση και λειτουργία τους.
 • Συντονίσαμε τη λήψη μέτρων πρόληψης για την προστασία των εργαζομένων στους Δήμους , κατά του κορωνοϊού.
 • Δημιουργήσαμε την Ψηφιακή Πλατφόρμα Καταγραφής Αιτημάτων ΟΤΑ, μέσα από την οποία δώσαμε στους Δήμους τη δυνατότητα να μας αποστέλλουν άμεσα κάθε είδους στοιχεία, ερωτήματα ή αιτήματα που είχαν, προκειμένου να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα που δημιουργούνταν ή να δώσουμε κωδικοποιημένες επεξηγήσεις, που είχαν να κάνουν με την εξειδίκευση κι εφαρμογή των όσων προβλέπονταν στις ΠΝΠ.
 • Θέσαμε στη διάθεση όλων των Δήμων δωρεάν πλατφόρμα webex μέσω χορηγίας της CISCO, για τη λειτουργία συστήματος τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να μπορούν με απλό και αποτελεσματικό τρόπο να συνεδριάζουν εξ’ αποστάσεως τα δημοτικά συμβούλια και οι επιτροπές τους .
 • Προχωρήσαμε με πόρους από το αποθεματικό της ΚΕΔΕ στην προμήθεια και διανομή σε όλους τους Δήμους, 500.000 μασκών και γαντιών, για τις ανάγκες του προσωπικού τους.
 • Στηρίξαμε το πολύτιμο έργο της εθνικής αιμοδοσίας καλώντας τους Δήμους να διαθέσουν εξωνοσοκομειακούς χώρους για τη διενέργεια εθελοντικών αιμοδοσιών, σε συνεργασία με το ΕΚΕΑ.
 • Προωθήσαμε τις οδηγίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας για τον ορθό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, για να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού.
 • Με χορηγία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας μοιράστηκαν σε εργαζόμενους των Δήμων Ερμιονίδας, Λαρισαίων, Ξάνθης, Μύκης και Θεσσαλονίκης, που κλήθηκαν να διαχειριστούν δύσκολα περιστατικά και καταστάσεις καραντίνας, 500 στολές ειδικών προδιαγραφών ασφαλείας , αξίας 10.000 ευρώ

Όλοι μαζί , κρατήσαμε τους Δήμους μας ανοιχτούς.

Προτεραιότητά μας ήταν να σταθούμε στο πλευρό του πολίτη.

ΚΕΔΕ και Δήμοι δώσαμε με επιτυχία τον αγώνα για
 • να κρατήσουμε τις πόλεις μας καθαρές
 • να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία.
 • να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στους πολίτες χωρίς διακοπή, αφού πρώτα διαφυλάξαμε την ασφάλεια της υγείας των εργαζομένων μας.
 • να κάνουμε σημαντικά βήματα μπροστά, όσον αφορά την καλύτερη εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των πολιτών, μέσω της επιτάχυνσης της διαδικασίας ψηφιακής αναβάθμισης των υπηρεσιών μας, προσπάθεια που θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα, ώστε να γίνει πράξη το όραμά μας για τους Ψηφιακούς Δήμους.
 • αναδείξαμε για μια ακόμη φορά το ανθρώπινο πρόσωπο της αυτοδιοίκησης, μέσα από τις κοινωνικές μας δράσεις και πρωτοβουλίες.

Ισχυρή "Συμμαχία Ευθύνης κι Αλληλεγγύης" με τις επιχειρήσεις, προς όφελος των πολιτών

Για να ενισχύσουμε το έργο των περίπου 4.000 εργαζόμενων στο Βοήθεια στο Σπίτι, στα διάφορα κοινωνικά προγράμματα και άλλες δομές των Δήμων, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ανέλαβε μέσω του Προέδρου της την πρωτοβουλία και δημιούργησε μια ισχυρή «Συμμαχία Ευθύνης κι Αλληλεγγύης», στην οποία συμμετέχουν μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί της χώρας, αλλά και χιλιάδες εθελοντές.

Δεκάδες μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις , οργανισμοί και ιδρύματα ανέδειξαν την αξία της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, προσφέροντας στη συμμαχία με την ΚΕΔΕ τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα, αυτοκίνητα, τεχνολογικό εξοπλισμό, σημαντική χρηματική ενίσχυση αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό τους.

 [ads-post]

Κάθε μέρα, δίπλα στον πολίτη.

Πάνω από 780.000 οι ωφελούμενοι κοινωνικών προγραμμάτων των Δήμων

Από το Μάρτιο μέχρι σήμερα, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, οι 332 Δήμοι όλης της χώρας και οι εργαζόμενοι στις δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες και προγράμματα, βρέθηκαν διαρκώς στο πλευρό των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων συμπολιτών μας.

Δώσαμε με αποτελεσματικότητα κάθε μέρα τη μάχη, για να μην μείνει ούτε ένας συνάνθρωπός μας μόνος σε αυτή την κρίση.

Για να διασφαλίσουμε σε όλους το δικαίωμα να ζουν με ασφάλεια κι αξιοπρέπεια.
 • Μέσα από το Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και τις 880 δημοτικές Δομές Βοήθειας, καλύψαμε τις ανάγκες σε βασικά είδη (φάρμακα, τρόφιμα, είδη υγιεινής αλλά σε μια ανθρώπινη επαφή) 80.000 περίπου συμπολιτών μας.
 • Πάνω από 700.000 είναι εκείνοι που ωφελήθηκαν μέσα από το ΤΕΒΑ, το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας,
 • Πάνω από 12.000 είναι επίσης εκείνοι που είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν δωρεάν γεύματα σε καθημερινή βάση, αλλά και κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Πάσχα, μέσα από ειδικά προγράμματα που υλοποίησαν Δήμοι σε όλη τη χώρα.
 • Μέσα από τη συνεργασία της ΚΕΔΕ με τον Όμιλο My Market μοιράστηκαν περισσότερα από 600.000 τεμάχια τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, σε κοινωνικά παντοπωλεία Δήμων σε όλη τη χώρα, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 120.000 ευρώ.
 • Αντίστοιχα, σε συνεργασία με την επιχειρηματική πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, διασφαλίσαμε τη διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για το Δήμο της Αθήνας και τις δομές αστέγων του, καθώς και για το Δήμο Ξάνθη

Πάνω από 500 αυτοκίνητα για το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Ενισχύσαμε με περισσότερα από 500 αυτοκίνητα τους Δήμους όλης της χώρας για τις ανάγκες του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που μας παραχώρησαν για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση

Συγκεκριμένα μας παραχώρησαν οχήματα η TOYOTA HELLAS (150), η AUTOHELLAS- HERTZ (150) , η SIXT (20) , o Οργανισμός «Ελλάδα 2021» (20) , η ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ( 190 μαζί με οδηγούς εργαζόμενους της ).

Δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Η Κ.Ε.Δ.Ε. είναι ένας από τους φορείς που θα λάβουν οικονομική υποστήριξη , για τη διασφάλιση της σίτισης χιλιάδων οικογενειών σε όλη τη χώρα.
 • Τα χρήματα θα δοθούν για την προμήθεια τροφίμων των Κοινωνικών Παντοπωλείων σε όλους τους Δήμους, με στόχο τη διασφάλιση άμεσης πρόσβασης σε βασικά επισιτιστικά αγαθά για όλους τους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
 • Προβλέπεται επίσης η εφαρμογή από τον προσεχή Σεπτέμβριο ενός διαφανούς συστήματος παροχής voucher, σε συνεργασία με Δήμους ανά την Ελλάδα, για την υποστήριξη οικογενειών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, με επιπλέον διάθεση 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Στηρίξαμε χιλιάδες τοπικές επιχειρήσεις , σε όλη την Ελλάδα

Οι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα, παρά τη δυσχερή οικονομική τους κατάσταση, στήριξαν από την πρώτη στιγμή τις τοπικές επιχειρήσεις, κυρίως από το χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας, που έκλεισαν με κυβερνητική εντολή, απαλλάσσοντας τες από την καταβολή μιας σειράς ανταποδοτικών τελών, αλλά και μειώνοντας τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικά ακίνητα.

Και σήμερα, που σταδιακά επιστρέφουμε σε συνθήκες κανονικότητας, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε με νέες δράσεις την προσπάθειά τους να επαναλειτουργήσουν και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, προχωρώντας:
 • είτε μειώνοντας τα ανταποδοτικά τέλη, αν δεν μπορούμε να τους παραχωρήσουμε επιπλέον χώρο για να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα.
 • είτε αυξάνοντας το χώρο που θα τους διαθέτουμε χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση,. με τέτοιο τρόπο ώστε να μη θιγεί η ελεύθερη πρόσβαση των πεζών, των μητέρων με τα παιδιά και των ατόμων με αναπηρία, στον ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Κινητοποιήσαμε το εθελοντικό κίνημα

Θέσαμε στη διάθεση των Δήμων, μέσα από τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας καταγραφής, περίπου 2.000 εθελοντές, από όλη την Ελλάδα.

Στην πλατφόρμα αυτή έχουν πρόσβαση με ειδικούς προσωπικούς κωδικούς ο κάθε Δήμος και μπορεί να τους αξιοποιήσει, για να συνδράμουν το κοινωνικό έργο της αυτοδιοίκησης την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

Σημαντική η συμβολή μας στην εθνική προσπάθεια, για επιστροφή στην κανονικότητα.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο στην ενική προσπάθεια για σταδιακή επιστροφή της κοινωνίας και της οικονομίας, σε συνθήκες κανονικότητας.
 • Είμαστε σε συνεχή διαβούλευση και συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τους Δήμους, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ομαλή επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων μας. Ξεκινήσαμε χωρίς προβλήματα με την γ' Λυκείου και συνεχίζουμε με τους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου. Είναι προτεραιότητά μας η επιστροφή των παιδιών μας στις σχολικές αίθουσες, να γίνει σε συνθήκες απόλυτης υγιεινής κι ασφάλειας.
 • Θέτουμε ως στόχο την ουσιαστική στήριξη του Πολιτισμού και των ανθρώπων του. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήσαμε να παραχωρήσουμε δωρεάν τους δημοτικούς πολιτιστικούς χώρους σε καλλιτεχνικούς δημιουργούς για να διοργανώσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας των αρμόδιων επιστημόνων. Και συμμετέχουμε στον επανασχεδιασμό, λόγω της έκτακτης κατάστασης, των προγραμματισμένων από τους Δήμους πολιτιστικών δράσεων, ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τη χρηματοδότησή του, να διοργανωθούν πολλές μικρές πολιτιστικές εκδηλώσεις σε κάθε δήμο.
 • Έμπρακτη αναγνώριση του έργου της Αυτοδιοίκησης στην πανδημία, αποτελεί η έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων με 75 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικώ , καθώς και η δημόσια δέσμευση του Υπουργού για επιπλέον χρηματοδότησή μας, για την αντιμετώπιση των πρόσθετων αναγκών που δημιούργησε η πανδημία. Η επιχορήγηση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή κι είναι σημαντικό που η σημερινή κυβέρνηση αντιλαμβάνεται έμπρακτα, τόσο την ανάγκη να στηριχθεί η αυτοδιοίκηση, όσο και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων, που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.
 • Οι Δήμοι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να βρισκόμαστε διαρκώς δίπλα στον πολίτη.
 • Παρά την κρίση, κρατήσαμε ανοικτή στους πολίτες την πλατφόρμα δήλωσης των επιπλέον τετραγωνικών που δημιουργήσαμε ως ΚΕΔΕ , σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Εσωτερικών, την ΑΑΔΕ και τη ΓΓΠΣ.
 • Το πολιτικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι της ΚΕΔΕ έδωσαν το διάστημα αυτό δυναμικό παρόν στην προσπάθεια μας να είμαστε διαρκώς στο πλευρό των Δήμων και των πολιτών, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι έχουν τη γνώση, την εμπειρία και την ικανότητα να ανταποκριθούν σε δύσκολες καταστάσεις.

Κάθε μέρα έργο και δράση.

Το "αποτύπωμα" της ΚΕΔΕ και της αυτοδιοίκησης στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοιού είναι πολύ ισχυρό, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τις μεγάλες δυνατότητες μας.

Η Συμμαχία ευθύνης κι αλληλεγγύης που έχουμε δημιουργήσει με τους Δήμους και τους εργαζόμενους τους, τις επιχειρήσεις, τους εκατοντάδες εθελοντές, είναι η απάντησή μας όχι μόνον στην πανδημία, αλλά σε κάθε κρίση που απειλεί την κοινωνική μας συνοχή.

Η Αυτοδιοίκηση με έργα και πράξεις κι όχι με λόγια, βρίσκεται διαρκώς δίπλα στον πολίτη.


Δημήτρης Παπαστεργίου: "Η πρώτη νίκη κατά του covid-19 έχει τη «σφραγίδα» της Αυτοδιοίκησης"