Vouliwatch: «Μείναμε σπίτι» και τώρα απαιτούμε ενημέρωση για το πώς πληρώθηκαν τα ΜΜΕ


Δε σταματούν να εντείνονται οι φωνές που ζητούν απόλυτη διαφάνεια και ενημέρωση για το πώς κατανεμήθηκαν τα 20 εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι», όπως από την πρώτη στιγμή έχει ζητήσει το Documento που μαζί με το Κουτί της Πανδώρας αποκλείστηκαν σκανδαλωδώς.

Χαρακτηριστικά, το κείμενο του Vouliwatch αναφέρει:

Πάνδημο αλλά ακόμη… ανικανοποίητο παραμένει το αίτημα για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν στην οικονομική ενίσχυση των Μέσων Ενημέρωσης στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι».

Πρόκειται για το διαφημιστικό πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Μάρτιο προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και να διαμορφωθεί η ανάλογη κουλτούρα στην καθημερινή τους ζωή ώστε να μειωθεί η μεταδοτικότητα του Covid 19.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, για λόγους ταχύτητας η καμπάνια ανατέθηκε με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία Initiative Media η οποία και ανέλαβε τον σχεδιασμό και την διανομή των κονδυλίων διαμορφώνοντας μία επικοινωνιακή στρατηγική. Τώρα, μετά την επιτυχή πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας, το θέμα της λογοδοσίας και της διαφάνειας για κονδύλια ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ που δαπανήθηκαν είναι στην ημερήσια διάταξη. Η αναγκαιότητα πλήρους ενημέρωσης μέσω θεσμικών διαδικασιών είναι αποδεκτή από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων (διαβάστε παρακάτω στο τμήμα με τίτλο «Κοινό, διακομματικό αίτημα η διαφάνεια στη διάθεση των 20 εκατομμυρίων ευρώ).


Πρώτη πανελλήνια εκστρατεία FOΙ (Freedom of Information) από το Vouliwatch

Τα αιτήματα FOΙ (Freedom of Information), η άσκηση δηλαδή του συνταγματικά και ευρωπαϊκά κατοχυρωμένου δικαιώματος πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία, αποτελούν στη χώρα μας έννοια άγνωστη, παρά την προοδευτική νομοθετική τους κατοχύρωση. Σε μια εποχή που όλοι ομνύουν υπέρ της διαφάνειας και της λογοδοσίας, στη χώρα μας το δικαίωμα των πολιτών να απαιτούν συγκεκριμένη πληροφόρηση για τις πράξεις της διοίκησης παραμένει γράμμα κενό.

Επειδή, το στοιχείο του χρόνου είναι σημαντικό στα ζητήματα διαφάνειας (αρνητική εμπειρία υπάρχει από τις δηλώσεις των Πόθεν Έσχες των βουλευτών που δημοσιοποιούνται με 2 έτη διαφορά) το Vouliwatch, σε συνεργασία με τον οργανισμό Reporters United, πήραν την πρωτοβουλία να υποβάλουν αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς τους αρμόδιους και ειδικότερα τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τον Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κο. Στέλιο Πέτσα και τον Υφυπουργό Οικονομικών, κο. Θεόδωρο Σκυλακάκη, ζητώντας πλήρη και αναλυτικό κατάλογο από τον οποίο να προκύπτουν τα ποσά που έλαβαν τα ΜΜΕ, ποιο ΜΜΕ έλαβε τι ποσό, τα κριτήρια επιλογής καθώς και τη σύμβαση ανάθεσης στην Initiative Media με το ποσό της αμοιβής της. Διαβάστε το αίτημά μας εδώ.

Με αφορμή αντίστοιχα επιτυχημένα παραδείγματα της Κοινωνίας των Πολιτών στο εξωτερικό, το Vouliwatch για πρώτη φορά στην Ελλάδα, λόγω της βαρύτητας του ζητήματος καθώς και των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών που βιώνουμε όλοι και οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια νέα οικονομική κρίση και τοποθετούν τη διάθεση δημοσίου χρήματος στην κορωνίδα της πολιτικής λογοδοσίας, καλεί σήμερα όλους τους πολίτες να καταθέσουν με τη σειρά τους αντίστοιχα αιτήματα για δημοσίευση των στοιχείων αυτών.

Μέσω της μαζικής κινητοποίησης, μπορούμε να καταφέρουμε μια πιο άμεση ανταπόκριση της διοίκησης στο αίτημά μας και να πετύχουμε μια ουσιαστική νίκη διαφάνειας και δημοκρατικής ενεργοποίησης.

Βρείτε εδώ και κατεβάστε ένα πρότυπο αίτημα κατάθεσης εγγράφων για τη συγκεκριμένη υπόθεση το οποίο μπορείτε να συμπληρώσετε με τα δικά σας στοιχεία και στη συνέχεια να αποστείλετε στις διευθύνσεις των αρμοδίων οργάνων:

Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας: information@minpress.gr

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κο. Στέλιος Πέτσας: sec_spokesman@mindigital.gr

Υφυπουργός Οικονομικών, κος Θεόδωρος Σκυλακάκης: deputyminister-secr@minfin.grministeroffice@minfin.gr

Μπορείτε, εάν επιθυμείτε, να μας κοινοποιείτε στο αίτημά σας (στο press@vouliwatch.gr) για να παρακολουθούμε τον αριθμό των πολιτών που συμμετέχουν στην καμπάνια μας. 

[ads-post] 

Κοινό, διακομματικό αίτημα η διαφάνεια στη διάθεση των 20 εκ. ευρώ

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Γιώργος Γεραπετριτης. Όπως ανέφερε «αυτονοήτως τα ποσά που δόθηκαν για την απολύτως κρίσιμη ενημέρωση των πολιτών, θα δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα. Είναι αυτονόητο. Υπήρξε αυτή η μικρή καθυστέρηση γιατί έπρεπε να γίνει η επεξεργασία από το Υπουργείο Οικονομικών ολοκληρωμένα». Αντίστοιχη επισήμανση έχει κάνει και η πρώην υπουργός και βουλεύτρια της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιαννη, αφού σε τηλεοπτική της δήλωση επισήμανε ότι «θα δώσουμε στη δημοσιότητα που δώσαμε τα χρήματα» και «εγώ θα κρίνω την κυβέρνηση όταν δω τον κατάλογο με όλες τις χρηματοδοτήσεις». Ξεκαθάρισε μάλιστα πως εγώ «θεωρώ ότι όλα αυτά πρέπει να γίνονται με απόλυτη διαφάνεια». Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επίσης ζητήσει τη δημοσιοποίηση του καταλόγου των ΜΜΕ που ενισχύθηκαν όπως και τα ακριβή ποσά. Παράλληλα ζητά να παρατεθούν αναλυτικά τα κριτήρια της επιλογής των ΜΜΕ που εντάχθηκαν στην καμπάνια. Έχει ήδη πάρει αρκετές νομοθετικές πρωτοβουλίες με κορυφαία την κατάθεση προσωπικής ερώτησης στον πρωθυπουργό από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Τοποθετούμενος για το θέμα ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση «οφείλει να αφήσει τις δικαιολογίες και να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση με τις επιλογές και τη στάση της προσβάλλει τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, τους δημοσιογράφους και την κοινωνία στο σύνολό της». Το Κίνημα Αλλαγής έχει ασκήσει έντονες πιέσεις ακόμη και με δήλωση της προέδρου του Φώφης Γεννηματά, η οποία χαρακτηριστικά έθεσε το ερώτημα: «Γιατί κρύβετε τα ποσά που δώσατε στο κάθε μέσο; Φοβάστε ότι θα αποκαλυφθείτε και θα εκτεθείτε. Οι πολίτες απαιτούν να μάθουν πώς διαχειριστήκατε τα χρήματά τους. Το κρυφτό που παίζετε είναι δείγμα ενοχής». Το ΚΚΕ θα καταθέσει επίσης νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να υπάρξει παγίως άμεση ενημέρωση για τα κονδύλια που διατίθενται στα ΜΜΕ. Τέλος, το Μέρα 25 έχει απαιτήσει πλήρη διαφάνεια στο συγκεκριμένο θέμα και τη δημοσιοποίηση της λίστας.

Ενόψει των παραπάνω, περιμένουμε τη συμμετοχή σας. Ασκείστε και εσείς το δικαίωμά σας για πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία. Η δύναμη είναι στους πολλούς, ενεργούς και ενημερωμένους πολίτες. Μαζί μπορούμε να δώσουμε νέο νόημα στην έννοια της δημοκρατικής συμμετοχής και της νόμιμης απαίτησης διαφάνειας λογοδοσίας! Τι λέτε; 


Πηγή: Vouliwatch