Μοναστήρι διεκδικεί 53.000 στρέμματα δάσους στα ορεινά των Τρικάλων!


Για νέο Βατοπέδι κάνουν λόγο σε ερώτησή τους βουλευτές του ΚΚΕ


Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα: “Προκλητική διεκδίκηση 53.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης στο Περτούλι-Νεραιδοχώρι – Ελάτη -Στουρναρέϊκα”, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, Γ. Λαμπρούλης, Δ. Μανωλάκου, Ν. Καραθανασόπουλος, Γ. Δελής και Μ. Κομνηνάκα.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρουν τα εξής:

“Η  Μονή Αγίου  Βησσαρίωνος – Δούσικου εμφανίσθηκε εντελώς  ξαφνικά κατά την σύνταξη του κτηματολογίου να διεκδικεί  ούτε λίγο ούτε πολύ μια έκταση 53.000 περίπου στρεμμάτων δάσους από τα δημόσια και κοινοτική δάση  στην Ελάτη, το Περτούλι, το Νεραϊδοχώρι  τα Στουρναρέϊκα και άλλα  του Νομού Τρικάλων αλλά και σε βαρος των μικροιδιοκτητών  οικοπεδικών εκτάσεων που υπάρχουν στην πιο πάνω περιοχή,      επικαλούμενη τίτλους προηγούμενων αιώνων.

Το γεγονός αυτό εξαρχής προκάλεσε όχι μόνον έκπληξη αλλά και πολλά ερωτηματικά παίρνοντας υπόψην ότι καμία διεκδίκηση όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν είχε προβληθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, από το 1881 που έγινε η απελευθέρωση και προσάρτηση της Θεσσαλίας.

Έτσι η Μονή Αγίου Βησσαρίωνος – Δουσίκου  θέλει σήμερα να πάρει στη ιδιοκτησία της μια τεράστια έκταση, σε μια περιοχή που ποτέ δεν άσκησε ιδιοκτησιακά δικαιώματα, δηλαδή ένα τσιφλίκι που ποτέ δεν είχε.

 

Με άλλα λόγια επιδιώκει να διεκδικήσει και να σφετεριστεί ένα από τα ομορφότερα δάση ελάτης στην χώρα μας. Είναι μια περιοχή που  με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχει μπεί στο στόχαστρο διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων.

Ενώ είναι επίσης γνωστό ότι όλη η έκταση του δάσους του Περτουλίου, το οποίο ανήκει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, εκτάσεως 30.000 και πλέον στρεμμάτων έχει παραχωρηθεί με τον νόμο 6320/1934, ως προς την νομή και μόνον, στην Δασολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς ενώ η κυριότητα του Δάσους παρέμεινε στο Ελληνικό Δημόσιο και το δάσος αυτό αποτελεί πραγματικό στολίδι και πρότυπο στην χώρα μας.

Και πάλι η Μονή Δουσίκου από το 1934 μέχρι το 2017 δεν είχε προβάλλει και δεν είχε διεκδικήσει κανένα δικαίωμα στην έκταση αυτή.

Για το ζήτημα αυτό η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε καταθέσει την με αριθμ. 7717/31-7-17 ερώτηση στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ΖΗΤΏΝΤΑΣ να πάρει όλα τα μέτρα για να προστατέψει τις πιο πάνω δημόσιες και κοινοτικές εκτάσεις από τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Μονής.

Παρόλα αυτά η Μονή κλιμακώνει τις διεκδικήσεις της και ήδη κατάθεσε ενστάσεις σε βάρος εκατοντάδων μικροιδιοκτητών κατά την σύνταξη του κτηματολογίου επιδιώκοντας βήμα το βήμα να κατοχυρώσει δικαιώματα.

Έτσι από την μια καταθέτει ενστάσεις προφασιζόμενη δική της ιδιοκτησία  – που όμως ποτέ δεν είχε προβάλλει από το 1881 μέχρι σήμερα – και από την άλλη τους υπόσχεται ότι αν οι εκτάσεις αυτές περάσουν στην  ιδιοκτησία της Μονής , τότε θα τους ανταμείψει και θα τους αναγνωρίσει κάποια δικαιώματα.

Μέσα από την τακτική αυτή επιδιώκεται η αναγνώριση των απαιτήσεων της σε όλη την προαναφερόμενη έκταση των 53.000 περίπου στρεμμάτων των δημοσίων και κοινοτικών δασών.

Ένα νέο Βατοπέδιο εξυφαίνεται, που εμπρός του το προηγούμενο θα ωχριά.

Ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του ώστε να μην γίνει –  με ηθελημένες ή αθέλητες παραλείψεις – συμμέτοχος « στο έγκλημα ».

Το ΚΚΕ επανέρχεται και θα παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Ο λαός μας δεν θα νομιμοποιήσει στην συνείδηση του τις απαράδεκτες αυτές διεκδικήσεις και τα σουλτανικά φιρμάνια.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί:

  • Πως τοποθετείται η κυβέρνηση απέναντι στις εξοργιστικές διεκδικήσεις της Μονής Αγίου Βησσαρίωνος –Δουσίκου;
  • Τι μέτρα θα πάρει για να προστατέψει τις πιο πάνω αναφερόμενες δημόσιες και κοινοτικές δασικές εκτάσεις αλλά και τους μικροιδιοκτήτες των οικοπεδικών εκτάσεων;"

Πηγη: paidis.com