Αγία Σοφία: Σήμερα γίνεται τζαμί - Προκλητική "φιέστα" ετοιμάζει ο Ερντογάν (ΦΩΤΟ)


Σήμερα, έπειτα από 86 χρόνια, η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ως τζαμί. Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, οι πρόβες έχουν ολοκληρωθεί και τα πάντα είναι έτοιμα για τη φιέστα που έχει ετοιμάσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν για την μουσουλμανική προσευχή στο ιστορικό μνημείο.


Τα τιρκουάζ χαλιά και οι κουρτίνες που κρύβουν τα χριστιανικά ψηφιδωτά

Σε ολόκληρο το μαρμάρινο πάτωμα του ναού, εκτός από το σημείο όπου βρίσκεται ο νοτιοανατολικός πεσσός (στύλος) όπου κοσμείται με μαρμαροθετημένο ομφάλιο του 14ου αιώνα και το οποίο είχε προστεθεί στην μεσοβυζαντινή εποχή, έχουν τοποθετηθεί τιρκουάζ χαλιά. Ενώ γύρω από το μαρμάρινο αριστούργημα έχουν τοποθετηθεί διακοσμητικοί μπρούτζινοι στύλοι, που λειτουργούν ως όρια για τους πιστούς.

Από την Τετάρτη έχουν ξεκινήσει και οι δοκιμές στο ηχοσύστημα του ναού με γνωστό στην Τουρκία ιμάμη να διαβάζει το Κοράνι και συγκεκριμένα τους στίχους 285 και 286 της Surat al-Baqara, γνωστή ως η προσευχή Amenerresulu. Μάλιστα, αναρτήθηκε στα social media βίντεο από τις πρόβες αλλά και το πώς θα είναι ο υπέρλαμπρος ναός στη νέα του μορφή. Στα πλάνα φαίνεται και το κομμάτι εκείνο της αψίδας, όπου βρίσκεται το περίφημο ψηφιδωτό της Παναγίας με το Θείο Βρέφος αγκαλιά, της περιόδου μετά την εικονομαχία, όπου οι Τούρκοι προσπάθησαν να καλύψουν. Προκειμένου να μην φαίνονται τα χριστιανικά ψηφιδωτά, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν κουρτίνες οι οποίες θα τα κρύβουν.

«Οι λεπτομέρειες του συστήματος κουρτίνας που θα χρησιμοποιηθεί για το κλείσιμο των τοιχογραφιών και των ψηφιδωτών έχουν αρχίσει να γίνονται σαφείς. Αποφασίστηκε να κλείσουν οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά με ένα σύστημα "κουρτίνας πανιού", παρόμοιο με το σύστημα κουρτίνας που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ταινιών» αναφέρουν οι Τούρκοι.


Ερντογάν και Εμινέ επιβλέπουν τις τελικές προετοιμασίες

Οι τελικές προετοιμασίες ολοκληρώθηκαν υπό το βλέμμα του Τούρκου Προέδρου και της συζύγου του Εμινέ, οι οποίοι χθες περιπλανήθηκαν στην Αγία Σοφία και φωτογραφήθηκαν μπροστά από τη νέα πινακίδα που πλέον γράφει "μεγάλο τζαμί".

Ήδη από τις 7 το πρωί, κόσμος έχει ήδη αρχίσει να φτάνει έξω από την Αγία Σοφία, ωστόσο λόγω κορονοϊού, στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, θα εισέλθουν για την προσευχή μόνο όσοι να έχουν προσκλήσεις από το Diyanet, το Ανώτατο Θρησκευτικό Συμβούλιο. Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, το κτίριο αναμένεται να υποδεχθεί 1.000 έως 1.500 άτομα, ανάμεσά τους και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο. Η είσοδος θα γίνεται κάτω από συγκεκριμένα μέτρα. «Ζητούμε από τους πολίτες μας να φέρουν μαζί τους 4 πράγματα όταν θα έρθουν στην Αγία Σοφία. Μάσκα, χαλί προσευχής, υπομονή και κατανόηση», ανέφερε χαρακτηριστικά για την σημερινή φιέστα των Τούρκων, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά.

[ads-post] 

Οι απόντες από τη «φιέστα» Ερντογάν

Απόντες από την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία ως τζαμί, θα είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου και ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δήλωσε πως την ώρα της προσευχής θα παρίσταται σε εκδήλωση για την επέτειο υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης, στην Άγκυρα, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου σημείωσε ότι «είναι απρεπές να γίνεται ναμάζι (προσευχή) μπροστά στις κάμερες». Να σημειωθεί επίσης πως οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα ανοίξουν στις 10 το πρωί και θα μείνουν ανοικτές έως την άλλη μέρα το πρωί.


Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες - Ο Ακάθιστος Ύμνος στη Μητρόπολη

Την Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου θα τελέσει σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, στη Μητρόπολη Αθηνών. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, την Παρασκευή και ώρα 20:00, ημέρα λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, αλλά και ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, o Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα παραστεί της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών.

Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών της χώρας.


Πηγη: enikos.gr