Βραβείο στον Δήμο Τρικκαίων με αφορμή τον Ληθαίο και τη βιώσιμη κινητικότητα

 

Τις προσπάθειες του Δήμου Τρικκαίων να βελτιώσει την κινητικότητα στα Τρίκαλα, δημιουργώντας μια πόλη φιλική και προσβάσιμη, αναγνώρισε και φέτος η διοργανώντρια αρχή της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.
Το νέο αυτό βραβείο αφορούσε στις δράσεις της περυσινής (2019) Εβδομάδας Κινητικότητας και ειδικά στις δραστηριότητες πέριξ του στολιδιού της πόλης, του Ληθαίου ποταμού.
Στη σχετική εκδήλωση, το απόγευμα της Πέμπτης 9 Ιουλίου στο περιστύλιο του Ζαππείου, παρουσία της ΑΕ της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, η αντιδήμαρχος Τρικκαίων Βασιλένα Μητσιάδη παρέλαβε το σχετικό βραβείο στην κατηγορία «Μεγάλες Πόλεις».
Οι βραβεύσειες του Δήμου Τρικκαίων είχαν ως αφετηρία το 2016, όταν συμπεριελήφθη στις 10 πιο βιώσιμες πόλεις στην ΕΕ. Εκτοτε, σχεδόν κάθε χρόνο, με τις δράσεις, όχι μόνο στη διάρκεια της Εβδομάδας Κινητικότητας, αλλά σε συνδυασμό με αυτές αυτές, υλοποιούνται έργα που στοχεύουν σε μια πιο φιλική πόλη.

[ads-post] 

Κάτι που αποδεικνύεται από τα έργα που είτε ξεκίνησαν είτε οδεύουν προς υλοποίηση:
– νέα μορφή στη λαϊκή αγορά,
– αναμόρφωση Ληθαίου ποταμού,
– ανακατασκευή δύο κεντρικών πλατειών,
– έργα για το Open Mall,
– νέα όψη στην οδό Καρδίτσης,
– νέοι ποδηλατόδρομοι
– νέοι κυκλικοί κόμβοι
– αύξηση διαδρομών για τον πεζό
– πρόσθετα έργα κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης σε κεντρικές οδούς.
Αυτή η προσπάθεια, όπως τόνισε σε σχετική συζήτηση ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, πριν την τελετή βράβευσης:
«Θέλει διάθεση, κέφι και συνεργασία. Πρέπει να κάνουμε συμμάχους μας τους πολίτες για να αλλάξουμε τις πόλεις μας. Πρέπει να δείξουμε ενθουσιασμό και να επιμείνουμε. Τίποτα δεν αλλάζει από μόνο του. Πρέπει να γίνουμε, πρώτα εμείς, η αλλαγή που θέλουμε».

Και συνέχισε: «Η “βιώσιμη κινητικότητα” είναι ο δρόμος που οφείλουμε να χαράξουμε για το μέλλον των πόλεων μας. Οι αλλαγές χρειάζονται σχεδιασμό και διαβούλευση με την κοινωνία για να μπορέσουμε να ανακτήσουμε ελεύθερο χώρο στις πόλεις μας. Θέλει υπομονή και επιμονή η αλλαγή νοοτροπίας και αυτή την υπομονή πρέπει να την επιδείξουμε όλοι μας».

Η συζήτηση είχε ως θέμα «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: Πώς φτάσαμε στο σήμερα και πώς οραματιζόμαστε το μέλλον μας» και συμμετείχαν: Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος,  Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Βασίλης Τσιάκος Δήμαρχος Καρδίτσας, Γιώργης Χ. Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου.

Παραλλήλως, ο κ. Παπαστεργίου συνεχάρη «το Ρέθυμνο, την Καρδίτσα, τη Φαρκαδόνα και τις άλλες πόλεις που διακρίθηκαν και παλεύουν να δώσουν περισσότερο ελεύθερο δημόσιο χώρο στους πολίτες και αποδεικνύουν ότι μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς!».

Δείτε το βίντεο με τις δράσεις του 2019