Δύο νέα κτίρια αποκτά το συγκρότημα Βιόπολις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020



Με δύο νέα κτίρια ενισχύει τις υποδομές στο συγκρότημα Βιόπολις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με το Πανεπιστήμιο προκειμένου να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 τα δύο νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ. «Με πρόσκληση που ανοίγει στο ΕΣΠΑ χρηματοδοτούμε την ανέγερση δύο νέων κτιρίων, απαραιτήτων για τη συμπλήρωση των υποδομών στο πανεπιστημιακό συγκρότημα Βιόπολις της Σχολής Επιστημών Υγείας στη Λάρισα» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Το Πανεπιστήμιο έχει συντάξει τις μελέτες και έχει εκδώσει τεύχη δημοπράτησης. Η Περιφέρεια αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση των έργων. Συνεχίζουμε την στενή και παραγωγική συνεργασία με τον πρύτανη Ζήση Μαμούρη και στηρίζουμε όποτε μας ζητηθεί τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών του Πανεπιστημίου, που αυτή την εποχή έχει σε εξέλιξη κτιριακά έργα προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ανέγερση φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία. Στην Επιτροπή παρακολούθηση των έργων στη Λάρισα θα συμμετέχουν και μέλη του Πανεπιστημίου» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.
 
Τα δύο νέα κτίρια

«ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΩΝ ΣΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ “ΒΙΟΠΟΛΙΣ” ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ» προϋπολογισμού 3.372.800 ευρώ.
Το προτεινόμενο κτίριο είναι ανεξάρτητο κτίριο του υπάρχοντος συγκροτήματος "ΒΙΟΠΟΛΙΣ" της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει σχήμα έκκεντρου Τ και αποτελείται από τρία τμήματα, που χωρίζονται με αρμούς διαστολής, εκ των οποίων το ένα είναι μόνο ισόγειο ενώ τα άλλα δύο περιέχουν και υπόγειους χώρους. Η συνολική μεικτή επιφάνεια δόμησης είναι 1.370,00τ.μ. (συμπεριλαμβανομένου του υπογείου). Οι κύριοι - ωφέλιμοι χώροι των εργαστηρίων αναπτύσσονται στο επίπεδο το ισογείου ενώ το υπόγειο περιλαμβάνει χώρους Η/Μ εγκαταστάσεων, βοηθητικούς και φύλαξης ζώων.

2. «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ Α2 ΣΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ “ΒΙΟΠΟΛΙΣ” ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ» προϋπολογισμού 3.100.000 ευρώ.
Το προτεινόμενο κτίριο Αμφιθεάτρου Α2 (515 θέσεων) αποτελεί επέκταση του υφιστάμενου συγκροτήματος "ΒΙΟΠΟΛΙΣ" της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η μορφή του, είναι ανάλογη με το υφιστάμενο Αμφιθεάτρο Α1 αλλά είναι διπλάσιας χωρητικότητας. Ειδικότερα, το Αμφιθέατρο Α2 έχει συνολικό εμβαδόν 790τ.μ. και αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες (Ο, Α, Β) που περιλαμβάνουν χώρο ομιλητών, χώρο ανάπτυξης καθισμάτων σε κλιμακωτό δάπεδο, βοηθητικούς χώρους διέλευσης Η/Μ εγκαταστάσεων και διώροφη ζώνη με θαλάμους μεταφραστών και θάλαμο προβολών και ελέγχου, η οποία συνδέεται με το υπάρχον foyer. Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Πηγή: https://www.larisacitynews.gr/2020/08/2014-2020.html
Follow us: larisacitynews on Facebook