Επιπλέον 26 δημόσια κτίρια αναβαθμίζονται ενεργειακά με χρηματοδότηση 21,8 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020



Κ. Αγοραστός: «Πράσινα», σύγχρονα, λειτουργικά και ενεργειακά φιλικά τα δημόσια κτίρια της Θεσσαλίας»

Προχωρά η ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης επιπλέον 26 δημόσιων κτιρίων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Τα 26 νέα έργα προϋπολογισμού 21,8 εκατ. ευρώ αποτελούν συνέχεια των 28 έργων ενεργειακής αναβάθμισης που βρίσκονται σε εξέλιξη με τη συνολική χρηματοδότηση των 54 δημοσίων και δημοτικών κτιρίων, να ξεπερνά τα 45 εκατ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα έργα αποτελούν μέρος του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος παλιών και ενεργοβόρων κτιρίων και την απόδοση σύγχρονων, λειτουργικών και φιλικών και περιβάλλον δημόσιων υποδομών.

«Στρατηγικός στόχος της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων. Φροντίζουμε για το ενεργειακό αποτύπωμα τους» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Έχουμε σε εξέλιξη ένα ευρύ πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων και με στρατηγικό σχεδιασμό, συνεργασίες, συνέργειες και προγραμματισμό αξιοποιούμε τους πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας για τον εκσυγχρονισμό συνολικά 54 δημοσίων και δημοτικών κτιρίων. Επενδύουμε στις υποδομές του δημοσίου τομέα και αναβαθμίζουμε σχολεία κάθε βαθμίδας, Νοσοκομεία, Δημαρχεία, κτίρια Επιμελητηρίων και Δικαστικά Μέγαρα.

Οι παρεμβάσεις στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας με δύο βασικές παραμέτρους. Αφενός την μείωση του κόστους και την εξοικονόμηση πόρων για την ενεργειακή κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης, θέρμανσης, ψύξης και γενικότερα λειτουργίας των κτιρίων. Αφετέρου εξίσου σημαντική είναι η περιβαλλοντική διάσταση των παρεμβάσεων μας. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στοχεύουμε να πετύχουμε τους περιβαλλοντικούς και ενεργειακούς στόχους που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, έχοντας μάλιστα ήδη σημαντικά αποτελέσματα αλλά και πολλές, νέες δράσεις που είτε υλοποιούμε, είτε ξεκινούν το επόμενο διάστημα.
 
Τα «πράσινα» κτίρια είναι έργα ουσίας, με σημαντικά οφέλη όχι μόνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αλλά και για την οικονομία. Η σωστή διαχείριση του ΕΣΠΑ, μας επιτρέπει, σε μια περίοδο που έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία, να κάνουμε έργα ώστε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας και να τονώνουμε την τοπική, πραγματική οικονομία. Οι φορείς υλοποίησης καλούνται να τρέξουν γρήγορα την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων.

Παράλληλα προετοιμάζουμε την ένταξη των Δικαστικών Μεγάρων Λάρισας και Καρδίτσας στη νέα πρόσκληση για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων του ΕΣΠΑ 2014 -2020 που θα αναρτήσουμε στο τέλος του χρόνου. Καλούμε τους φορείς υλοποίησης να προετοιμάζονται ώστε να έχουν έτοιμες τις προτάσεις τους» προσθέτει ο Κ. Αγοραστός.

Πηγή: https://www.larisacitynews.gr/2020/08/26-218-2014-2020.html
Follow us: larisacitynews on Facebook