Θανάσης Παιδής: Μεγάλες καταστροφές από τις επιδρομές αγριογούρουνων σε καλλιέργειες – Μέτρα για την άμεση στήριξη των παραγωγών


Για μία ακόμη χρονιά οι παραγωγοί σε περιοχές της Π.Ε. Λάρισας γίνονται μάρτυρες της μεγάλης καταστροφής που υφίστανται οι καλλιέργειές τους από τις επιδρομές αγριογούρουνων. 

Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, ενώ σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία πολλές οικογένειες θα μείνουν είτε με «ψαλιδισμένο» εισόδημα, είτε – ακόμη χειρότερα – με μηδαμινή οικονομική απολαβή εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν μπορεί καν να προχωρήσει η συγκομιδή του προϊόντος.


Σχεδόν καθημερινά επικοινωνούν μαζί μας παραγωγοί που βρίσκονται σε απόγνωση. Ζητούν να υπάρξει παρέμβαση που θα οδηγήσει στην επίλυση του προβλήματος, το οποίο γιγαντώνεται, καθώς αυξάνεται συνεχώς ο πληθυσμός των αγριογούρουνων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Λιβάδι και το Σαραντάπορο – όπως και άλλες τοπικές κοινότητες σχεδόν σε όλους τους Δήμους – έχουν πληγεί σε σημαντικό βαθμό από την κατάσταση που πλέον βρίσκεται εκτός ελέγχου.

 

Παράλληλα, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η περιοχή μας έχει θρηνήσει προ ετών την απώλεια ενός συμπολίτη, κτηνοτρόφου, ο οποίος έχασε τη ζωή του από επίθεση αγριογούρουνου.

Στα παραπάνω προστίθεται ο σημαντικός αριθμός τροχαίων ατυχημάτων κατά τα οποία κινδυνεύουν άνθρωποι και προκαλούνται σοβαρές υλικές ζημιές.

Χρόνο με τον χρόνο η κατάσταση επιδεινώνεται εξαιτίας του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων και αυτό οδηγεί στην επέκταση της ακτίνας των περιοχών όπου καταγράφονται επιδρομές, ενώ οι ζημιές είναι αυξανόμενες σε περισσότερα είδη καλλιεργειών με πρώτο αυτό του καλαμποκιού.


Τα μέτρα που προτείνουμε είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Να αλλάξει άμεσα ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ και από το τωρινό καθεστώς κατά το οποίο οι πληγέντες παραγωγοί μένουν ουσιαστικά ακάλυπτοι να προκύψει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αποζημίωσης για ζημιές εξαιτίας επιδρομών από αγριογούρουνα.

  • Επιδότηση σε ποσοστό έως και 100% των γεωργών που θα επιλέξουν να τοποθετήσουν ηλεκτροφόρα περίφραξη ώστε να κρατούν τους αγριόχοιρους μακριά από τις καλλιέργειες.

  • Επέκταση της κυνηγετικής περιόδου,  με ξεκάθαρους και απλουστευμένους   όρους, χωρίς πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες σε ότι αφορά τον αγριόχοιρο.


Σε δήλωσή του ο Θανάσης Παιδής υπογραμμίζει τα εξής: «Πλέον η κατάσταση με τις επιδρομές των αγριόχοιρων έχει  φτάσει στο απροχώρητο. Καλλιέργειες καταστρέφονται, παραγωγοί “ματώνουν” οικονομικά, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές εξαιτίας των τροχαίων ατυχημάτων που προκαλούνται από αγριογούρουνα.

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που αφενός θα δίνουν τη δυνατότητα στους γεωργούς να προστατεύουν τις καλλιέργειές τους και αφετέρου επιτέλους οι πληγέντες να έχουν τη δυνατότητα λήψης ικανοποιητικής αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.

Έχουμε θέσει το συγκεκριμένο θέμα πολλές φορές, όμως η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς. Εφόσον δεν ληφθούν άμεσα γενναίες πρωτοβουλίες τότε μπροστά είναι η διαιώνιση του προβλήματος με χειρότερους όρους.


Παρά το γεγονός ότι πρόσφατα υπήρξε νομοθετική παρέμβαση από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε ότι αφορά το κυνήγι του αγριόχοιρου, για να αντιμετωπιστεί ολιστικά το ζήτημα θα πρέπει να συντονιστούν τόσο οι κρατικοί φορείς, όσο και οι κρατικές υπηρεσίες.

Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι θα είμαστε πάντα κοντά στους πληγέντες παραγωγούς ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των καταστροφών στις καλλιέργειες, το οποίο δημιουργεί σοβαρότατες επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες» υπογραμμίζει, κλείνοντας, ο Θανάσης Παιδής.


Πηγή: https://www.larisacitynews.gr/2020/08/blog-post_813.html
Follow us: larisacitynews on Facebook