Το ΕΚΝΛ για τις προσλήψεις στην καθαριότητα των σχολείων


Άμεσα μέτρα για την επαρκή και αποτελεσματική καθαριότητα των σχολείων


Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Λάρισας, καταγγέλλει την προκλητική, πρόσφατη πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, που καθορίζει τον αριθμό των καθαριστών-  καθαριστριών που θα προσληφθούν στη Λάρισα καθώς και στους άλλους Δήμους του Ν. Λάρισας. 

Το σύνολο των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων δεν επαρκούσαν σε κανονικές συνθήκες, πολύ περισσότερο σε συνθήκες πανδημίας, που οι εργαζόμενοι καλούνται να κάνουν σχολαστική και τακτική καθαριότητα και απολύμανση σε όλους τους χώρους και τις επιφάνειες των σχολικών μονάδων. 

Συγκεκριμένα, στον Δήμο Λαρισαίων προβλέπονται 84 καθαριστές - καθαρίστριες ΙΔΟΧ (ορισμένου χρόνου) πλήρους απασχόλησης και 51 ΙΔΟΧ μερικής απασχόλησης-μειωμένου ωραρίου(ορισμένου χρόνου).  Ο αριθμός των εργαζομένων είναι σχεδόν ίδιος με την προηγούμενα έτη όπου υπολειπόταν κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες, ενώ παραμένουν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, παραμένει η ομηρία.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι εργαζόμενοι, εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας πρέπει να καθαρίζουνε και όλους τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου (γραφεία δασκάλων, σκάλες, τουαλέτες κλπ),  γίνεται αντιληπτό ότι με αυτό τον αριθμό εργαζομένων δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική κάλυψη σε συνθήκες πανδημίας. Είναι προκλητικό λοιπόν αυτήν τη στιγμή η Κυβέρνηση και οι Δήμοι να παρουσιάζουν πως όλα είναι καλά και υπό έλεγχο. Η κατάσταση θα γίνει δραματική από Σεπτέμβρη, αν δεν παρθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα. 

Με πανδημία ή χωρίς πανδημία, η καθαριότητα στα σχολεία είναι αναγκαία καθημερινά, πριν και μετά το μάθημα, σε κάθε διάλειμμα. Η σχολική καθαριότητα δεν είναι ατομική ευθύνη των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών, είναι ευθύνη του κράτους.

 

Απαιτούμε :

  • Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, για ασφαλή και καθαρά σχολεία.

  • Αυξημένα μέτρα ατομικής προστασίας για όλη τη σχολική κοινότητα και παροχή των όσων απαιτούνται χωρίς καμία επιβάρυνση των γονέων, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων.

  • Κατάργηση των αντεργατικών μέτρων που περιλαμβάνονται στις ΠΝΠ.


Πηγή: https://www.larisacitynews.gr/2020/08/blog-post_868.html
Follow us: larisacitynews on Facebook