Κορωνοϊός: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για το άνοιγμα των σχολείων


Την 1η Σεπτεμβρίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς. Αν και αρχικά έχει "κλειδώσει" η ημερομηνία 7 Σεπτεμβρίου για το άνοιγμα των σχολείων, παραμένει ανοιχτό το σενάριο να μεταφερθεί μια εβδομάδα μετά, ανάλογα με τις εξελίξεις στην επιδημιολογική κατάσταση. Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, προέτρεψε τους γονείς να επιστρέψουν με τα παιδιά στο σπίτι από τις διακοπές την 1η Σεπτέμβρη και να παρακολουθήσουν τα παιδιά για τυχόν συμπτώματα του κορονοϊού μέχρι την επιστροφή τους στα θρανία. Ο ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκινης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης για την έναρξη της νέας σχολική χρονιάς είπε: "Θα πρέπει να δούμε πώς θα κινηθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία τις επόμενες ημέρες. Προς το παρόν βλέπω μια αυξημένη κινητικότητα στις ηλικίες 10-19 οι οποίες θα είναι κρίσιμες στη λήψη αποφάσεων τις επόμενες ημέρες. Βλέπω σταθεροποίηση της επιδημίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, θα δούμε αν θα συνεχιστεί".

 

Την 1η Σεπτεμβρίου οι τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων

«Ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία τους, και τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, να ξεκινήσουν τα μαθήματα, μια εβδομάδα νωρίτερα από άλλες χρονιές», σημείωσε η κ. Κεραμέως, ενημερώνοντας για τους όρους με τους οποίους θα αρχίσει η νέα σχολική χρονιά, τόνισε ωστόσο ότι η τελική απόφαση για την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας των σχολείων θα ληφθεί την 1η Σεπτεμβρίου, αφού εξεταστεί η εξέλιξη της επιστροφής των εκδρομέων.

«Παρότι η έναρξη μαθημάτων είναι προγραμματισμένη για τις 7/9, ενδέχεται να υπάρξει κάποια παράταση. Στόχος είναι να περιοριστούν σημαντικά οι μετακινήσεις τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων για να περιοριστεί η τυχόν μετάδοση από ασυμπτωματικούς», σημείωσε η υπουργός.

Η κ. Κεραμέως επίσης απηύθυνε έκκληση προς τους γονείς: να επιστρέψουν οι οικογένειες μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Όλοι οι μαθητές στις τάξεις

Η λειτουργία των σχολικών μονάδων θα πραγματοποιηθεί με όλους τους μαθητές σε καθημερινή βάση κατά τη νέα σχολική χρονιά. Η κ. Κεραμές σημείωσε ότι ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη στην Επικράτεια είναι 17 μαθητές.

«Η λειτουργία των σχολείων θα γίνει με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, τα οποία θα ελέγχονται αυστηρά για το καλό όλων μας και πρωτίστως των παιδιών μας», τόνισε.Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν όλα τα σχολεία -από νηπιαγωγεία έως λύκεια, ολοήμερα, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Χρήση μάσκας

Η μάσκα θα χρησιμοποιείται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, εκτός από την ώρα φαγητού.

Στους εξωτερικούς χώρους θα χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα, τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών, ούτε στη γυμναστική.Επίσης, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ' Δημοτικού. Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και από οδηγούς, συνοδούς, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, θα είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα.Όπως σημείωσε η κ. Κεραμέως, η κυβέρνηση θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.

Επικαιροποιημένες οδηγίες

Θα υπάρξουν επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Παιδείας προς μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς σχετικά με τα αναγκαία μέτρα πρόληψης:

- Ειδικές οδηγίες για τη χρήση της μάσκας,

- Ενημερωτικές συνεδρίες σε μαθητές από εκπαιδευτικούς για τα μέτρα - Αλλά και από γιατρούς, στο πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

- Ενημερωτικά βίντεο για μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς.

Επίσης, θα διανεμηθούν, με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντισηπτικά στα σχολεία, και προβλέπεται σχολαστικός καθαρισμός και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων και μετά το πέρας αυτής.


Πηγη: enikos.gr