Πώς θα γίνουν οι συμψηφισμοί για τα «κουρεμένα» ενοίκια


Περίπου 150.000 ιδιοκτήτες ακινήτων υποχρεώθηκαν να δεχθούν μειώσεις των ενοικίων κατά 40% για τις επιχειρήσεις που είχε αναστείλει η λειτουργία τους ή εντάχθηκαν στους πληττόμενους ΚΑΔ για το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου.

Μαζί με τις επιχειρήσεις, το δικαίωμα μειωμένου ενοικίου είχαν και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων για την πρώτη κατοικία τους, αλλά και τα τέκνα τους που ήταν φοιτητές και νοίκιαζαν σπίτια σε άλλες πόλεις.

Το δικαίωμα μειωμένου ενοικίου παρατάθηκε έως τον μήνα Ιούνιο, για όσες επιχειρήσεις παρέμειναν κι αυτό το μήνα κλειστές, καθώς και για επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, αλλά και στις επιχειρήσεις που άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου.

Νέα παράταση για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο δόθηκε στις επιχειρήσεις του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Με βάση την σχετική ρύθμιση που ψήφισε το ΥΠΟΙΚ, οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων ορίζονταν βέβαια από την μη φορολόγηση του 40% του ενοικίου στις δηλώσεις που θα γίνουν το 2021 και την αναστολή πληρωμών για τις φορολογικές του υποχρεώσεις – ανάλογα με το διάστημα που εισέπρατταν τα μειωμένα ενοίκια – μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου θα είχαν και μια μερική αντιστάθμιση της απώλειας του εισοδήματός τους.

Συγκεκριμένα το δημόσιο θα πρέπει να αναπληρώσει το 20% του 60% του ενοικίου που συνέχισε να καταβάλλεται από τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους που αντιστοιχεί με αναγωγή στο 30% της απώλειας του 40% από το μίσθωμα που είχε συμφωνηθεί στο μισθωτήριο. Η συνεισφορά του δημοσίου δεν θα πιστωθεί ως επιστροφή, αλλά θα συμψηφιστεί με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν για το 2020 οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αυτό σημαίνει ότι για ένα μίσθωμα 1000 ευρώ τον μήνα καταβάλλονταν για τους μήνες που ίσχυε το κούρεμα 600 ευρώ για το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου. Η συνολική απώλεια εισοδήματος ήταν 1200 ευρώ. Το δημόσιο θα καλύψει με συμψηφισμό το 20% των 600 χ3 = 1800 ευρώ που εισέπραξε ο ιδιοκτήτης, δηλαδή 360 ευρώ.

 

Ειδική εφαρμογή

Με δεδομένο ότι τρέχουν ήδη από το τέλος Ιουλίου οι δόσεις για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και μέχρι το τέλος του μήνα θα αναρτηθούν και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, το σύστημα που θα δημιουργήσει η ΑΑΔΕ ειδικά για τους συμψηφισμούς στα «κουρεμένα» ενοίκια θα δίνει επιλογές.

Σε πρώτη φάση ο ιδιοκτήτης θα μπορεί με τους κωδικούς του TAXISnet να μπαίνει και να βλέπει ποιο ποσό του αναλογεί για συμψηφισμό με άλλες οφειλές. Το σύστημα θα δίνει την επιλογή να συμψηφίσει το ποσό που του αναλογεί με όποια από τις τρέχουσες οφειλές του επιθυμεί. Θα μπορεί δηλαδή να συμψηφίσει με το ποσό αυτό είτε με τον φόρο εισοδήματος είτε με το ΕΝΦΙΑ είτε με οφειλή ΦΠΑ (αν έχει εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα) είτε με δόσεις από κάποια παλαιότερη ρύθμιση οφειλών που εξυπηρετεί.

Προϋπόθεση για να έχει ένας ιδιοκτήτης την δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την αναπλήρωση μέρους της απώλειας εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού είναι να έχει δηλώσει – μαζί με τον ενοικιαστή του – κάθε μήνα για τον οποίο εισέπραξε το μειωμένο κατά 40% μίσθωμα, ώστε να πιστοποιήσει και την συνολική μείωση του εισοδήματός του.


Πηγή: news247.gr