Ανακοίνωση – απάντηση Γραφείου Τύπου Δήμου Λαρισαίων με αφορμή ανακοίνωση της κ. Καραλαριώτου για δάνειο καθαριότητας


Οι  πολίτες της Λάρισας ζητούν καλύτερη καθαριότητα στο Δήμο μας. 

Ζητούν περισσότερα δρομολόγια αποκομιδής στις συνοικίες, συχνότερο πλύσιμο των κάδων, εντατικότερη καθαριότητα σε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους και σημαντική βελτίωση του οδοκαθαρισμού.

Η βούληση των πολιτών για αναβάθμιση της καθαριότητας, αποτελεί παράλληλα και προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής, στη νέα θητεία με γενικότερο στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας.    

Η Δημοτική Αρχή  έχει τονίσει πολλές φορές, τόσο εντός όσο και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, ότι οι δυο βασικές  προϋποθέσεις προκειμένου να επιτευχθεί αναβάθμιση της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης  είναι πρώτον το  επαρκές προσωπικό και δεύτερον, ο στόλος των μηχανημάτων.   Η προϋπόθεση της ενίσχυσης της Υπηρεσίας με προσωπικό υλοποιήθηκε με προσλήψεις μέσω της προκήρυξης 3Κ του ΑΣΕΠ, που εκδόθηκε το 2018,  προσλήψεις οι οποίες ολοκληρώνονται σε πολύ σύντομο χρόνο.

Ήρθε η ώρα πλέον  για βελτίωση του εξοπλισμού και την αντικατάσταση μεγάλου μέρους του στόλου των οχημάτων. Η πρόταση της δημοτικής αρχής για σύναψη επενδυτικού δανείου για μεγάλη προμήθεια οχημάτων και μηχανημάτων κινείται σ΄ αυτή τη κατεύθυνση. Προκειμένου και στον τομέα της καθαριότητας η Λάρισα να προχωρήσει σ΄ ένα σημαντικό άλμα. Η αναβάθμιση της καθαριότητας, αποτελεί για τη Δημοτική Αρχή πρώτιστο και μεγάλο στόχο. 

Άλλωστε  στην ανάγκη ενίσχυσης του στόλου συμφωνούν όλες οι παρατάξεις. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι ο μηχανολογικός εξοπλισμός θεωρείται αντικειμενικά «γερασμένος», όταν ο μέσος όρος ηλικίας των απορριμματοφόρων ανέρχεται στα 15 χρόνια περίπου  και των σαρώθρων οδοκαθαρισμού στα 19 χρόνια . Επίσης από  τα 41 εν λειτουργία απορριμματοφόρα (έχουν αποσυρθεί ήδη κα δεν είναι σε λειτουργία τα 6) τουλάχιστον τα 22 (δηλ. σε ποσοστό λίγο πάνω του 50%) θα έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους και να έχουν αποσυρθεί.

Παράλληλα, οι ανάγκες της Διεύθυνσης Καθαριότητας είναι αυξημένες λόγω των νέων χώρων που δημιουργούνται με τις αναπλάσεις και την ανάγκη για καθαριότητα σε πλατείες, κοινόχρηστους χώρους, νέες πλατείες κ.α. Για τη βελτίωση της καθαριότητας είναι εκ των ων ουκ άνευ, η ανάγκη εκμηχάνισης και η σταδιακή μετάβασή της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης σε υπηρεσία έντασης μέσων και εξοπλισμού.

Τα υπηρεσιακά στελέχη της Καθαριότητας του Δήμου, προκειμένου να λυθούν ζητήματα παλαιότητας στόλου και εξοπλισμού  και να ανταποκριθούν στους στόχους που θέτουν η Δημοτική Αρχή και οι πολίτες ζητούν την σημαντική και άμεση ενίσχυση του στόλου της καθαριότητας.

Η πρόταση της δημοτικής αρχής για τη σύναψη επενδυτικού δανείου ύψους 3,9 εκατ. Ευρώ, με ευνοϊκούς όρους για το Δήμο, ήρθε για να ικανοποιήσει αυτή τη σημαντική ανάγκη αναβάθμισης της καθαριότητας στην πόλη και τα χωριά του Δήμου μας. Η έγκριση της πρότασης από το Δημοτικό Συμβούλιο θα επέφερε την άμεση ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Η πρόταση του δανείου αφορούσε, ενδεικτικά, την προμήθεια, κατ’ ελάχιστον, 15 νέων απορριμματοφόρων , 4 φορτηγών/ημιφορτηγών, 2 ανοιχτών φορτηγών με αρπάγη για τη συλλογή κλαδιών, 2 πλυντηρίων κάδων απορριμμάτων, 3 σαρώθρων οδοκαθαρισμού,  6 ηλεκτροκίνητων σαρώθρων και αναρροφητικών για πεζούς χειριστές, πλυστικών μηχανήματων υψηλής πίεσης.


Αυτή την απόφαση -  σταθμό για την μεγάλη μεταβολή και τη σημαντική αναβάθμιση της καθαριότητας, με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των Λαρισαίων , αρνήθηκαν  - σε περιβάλλον απλής αναλογικής - παρατάξεις της αντιπολίτευσης. 

H τελευταία εξέλιξη με την χρηματοδότηση του Δήμου από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» με 1,1 εκατ ευρώ για τη προμήθεια 7 απορριμματοφόρων σαφώς είναι θετική. Δεν καλύπτει όμως σε καμία περίπτωση τις ανάγκες του Δήμου Λαρισαίων για ριζική ανανέωση. Ήταν δε αναμενόμενη, αφού προϋπήρξε  απόφαση χρηματοδότησης  των Δήμων με πληθυσμό κάτω των 50.000 κατοίκων τον Νοέμβριο του 2019 για προμήθεια απορριμματοφόρων.  Ηταν αναμενόμενη χωρίς ωστόσο να ήταν γνωστός ούτε ο χρόνος υλοποίησης, ούτε βεβαίως το ύψος της χρηματοδότησης. 

Όπως είναι γνωστό στους δημοτικούς συμβούλους η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για το δάνειο εμπεριείχε ευέλικτους και συμφέροντες όρους. (Δυνατότητα χρήσης μέρους του ποσού με σταδιακή αποδέσμευση ποσών ανάλογα με την εξέλιξη των διαγωνισμών, πρόωρη αποπληρωμή χωρίς επιβαρύνσεις κ.α.)

 

Σε ό,τι αφορά στην επιμονή της κας. Καραλαριώτου να συνεχίζει να θέλει να θολώνει τα νερά σε σχέση με την οικονομική θέση του Δήμου, υπενθυμίζουμε ότι η δημοτική αρχή έχει απαντήσει ποικιλοτρόπως και με στοιχεία ότι η κατάσταση των οικονομικών είναι απολύτως υγιής και η δανειοληπτική ικανότητα του Δήμου ισχυρή. Εξάλλου,  τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου,  υπογεγραμμένα από τους διευθυντές των υπηρεσιών ήταν και είναι πάντα διαθέσιμα στις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Η κα. Καραλαριώτου γνωρίζει πολύ καλά ότι η επίτευξη του μεγάλου στόχου για την αναβάθμιση της καθαριότητας στο Δήμο, θα ωφελήσει τους συμπολίτες, αλλά δεν την ευνοεί πολιτικά. Γι’ αυτό και είναι σταθερά απέναντι στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο. Θα φτάσει στο σημείο, λέει,  να ζητήσει και την ακύρωση του leasing, το οποίο η παράταξή της είχε ψηφίσει και μάλιστα δυο φορές.  

Δεν πρέπει να εκπλήσσει η στάση της, ούτε οι χαρακτηρισμοί της για τον Δήμαρχο. Έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του, έχει καταθέσει ως μάρτυρας εναντίον του, τον έχει χαρακτηρίσει διαπλεκόμενο και σήμερα τον χαρακτηρίζει και ψεύτη. Συνεχίζει και σ΄ αυτή τη θητεία στον ίδιο δρόμο. Δυστυχώς δεν μπορεί να ξεπεράσει τον εαυτό της. Την αφήνουμε στην κρίση των πολιτών,  όπως ακριβώς έγινε ένα χρόνο πριν στις εκλογές του 2019.


Πηγή: https://www.larisacitynews.gr/2020/08/blog-post_953.html
Follow us: larisacitynews on Facebook