Η ΠΣΕ Λάρισας του ΜέΡΑ25 για τις καταστροφές στο νομό μας και όλη τη Θεσσαλία


Λίγες ημέρες μετά τις καταστροφικές πλημύρες και η Θεσσαλία μετράει τις πληγές της. Απέραντες καλλιεργήσιμες εκτάσεις (210.000 στρέμματα!) μετατράπηκαν σε λίμνη ισοπεδώνοντας ότι υπήρχε  φυτρωμένο επάνω τους, περιουσίες σπιτιών και επιχειρήσεων απλώς επιπλέουν στα λασπόνερα, ανθρώπινες ζωές χάθηκαν.

Οι «Άριστοι» και τα συστημικά ΜΜΕ μας λένε απλώς ότι ήταν «Ακραία Καιρικά Φαινόμενα»!! Δηλαδή μας λένε ότι τα πρόχειρα φράγματα στα ποτάμια για την συγκράτηση των υδάτων, αντί για μόνιμα έργα διαχείρισής τους, οι παρεμβάσεις στις κοίτες των χειμάρρων, οι καταπατήσεις, οι πολεοδομικές παραβάσεις και οι εγκληματικές αυθαιρεσίες, δεν έχουν καμία ευθύνη!  

Οι χιλιάδες αυθαίρετες (πολλές από αυτές νομιμοποιήθηκαν πρόσφατα) γεωτρήσεις στην περιοχή οι οποίες αντλούν νερό από τα 350 μέτρα με αποτέλεσμα το έλλειμμα κάθε χρόνο στο υδατικό ισοζύγιο της περιοχής να είναι τεράστιο και σε λίγα χρόνια, αν δεν ληφθούν μέτρα,  η Θεσσαλία θα ερημώσει, δεν έχουν καμία ευθύνη! 

Οι ελλείψεις στη διαχείριση του φαινομένου, έστω και τη τελευταία στιγμή,  παρόλες τις προειδοποιήσεις, από τον κρατικό μηχανισμό, δεν έχουν καμία ευθύνη!

Απαιτούμε την πραγματική θωράκιση της χώρας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης!

Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες με μία ακόμα καταστροφική κακοκαιρία είναι χαρακτηριστικά της διαχρονικής επιλογής των μνημονιακών αλλά και των προηγούμενων Κυβερνήσεων, για έργα βιτρίνας και την συνεπακόλουθη συνήθη συναλλαγή, αντί των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων και εν γένει πραγματικών έργων υποδομής.

Βέβαια ακόμα και τα έργα υποδομής όταν πραγματοποιούνται, συνήθως γίνονται είτε με την όψιμη μνημονιακή διαδικασία, χωρίς δηλαδή τους απαραίτητους πόρους και τις αναγκαίες δημόσιες επενδύσεις-δαπάνες. Είτε ακόμα χειρότερα με ημέτερους εργολάβους της ολιγαρχίας και το “αζημίωτο”, το οποίο δυστυχώς τέτοιες ώρες μετατρέπεται σε εξαιρετικά ζημιογόνο.

 

Ως ΜέΡΑ25 εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για όσους έχασαν αυτές τις τραγικές μέρες τη ζωή τους, ενώ παράλληλα απαιτούμε τόσο τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών, όσο και την αποκατάσταση των υλικών ζημιών και κυρίως την πραγματική θωράκιση της χώρας -συμπεριλαμβανομένης και της περιφέρειας που συνήθως παραλείπεται- για την αντιμετώπιση των ακραίων συνεπειών της κλιματικής κρίσης.Πηγή: https://www.larisacitynews.gr/2020/09/25_22.html
Follow us: larisacitynews on Facebook