Κινητοποίηση από το ΕΚΝΛ την Παρασκευή στην πύλη του ΓΝΛ


«Αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού».


Από τις αρχές Αυγούστου και μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων η εργατική τάξη της Λάρισας και της χώρας συνολικότερα, έρχεται αντιμέτωπη καθημερινά με το να ακούει πως είναι δική της ευθύνη το αν θα ανακαμφθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας που είναι προ των πυλών. Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση προσπαθεί προκλητικά να ρίξει τα βάρη και την ευθύνη στην πλάτη των εργαζομένων, στην προσπάθεια της να κρύψει τις ευθύνες της πολιτικής της.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πως οι δικές της επιλογές, όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχουν φτάσει την κατάσταση σε αυτό το σημείο που είμαστε σήμερα. Συγχρόνως πρέπει να απολογηθεί απέναντι στους εργαζόμενους που τόσο καιρό και παρά τις σχετικές προβλέψεις των επιστημόνων, δεν πήρε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα τα μέτρα που χρειάζονταν για να αντιμετωπίσει τη νέα έξαρση της πανδημίας. Ο χρόνος που κερδήθηκε δηλαδή με την υπεύθυνη στάση και την καθοριστική συμβολή των εργαζομένων και του λαού, δεν αξιοποιήθηκε για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατάσταση στις δομές Υγείας του Ν. Λάρισας έχει βελτιωθεί ελάχιστα, καθώς έχουν γίνει μόνο λίγες προσλήψεις ελαστικά εργαζομένων που δεν θα κοστίσουν πολύ, εφαρμόζεται η πολιτική των μετακινήσεων από μονάδα σε μονάδα, δηλαδή να μισοκλείνει μια "τρύπα" και να ανοίγουν πολλές άλλες. Οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων συνεχίζονται, αφού καλύπτεται περίπου το 70% των οργανικών θέσεων, στο ήδη πετσοκομμένο οργανόγραμμα του Πανεπιστημιακού, ενώ αντίστοιχα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας από τους 120 γιατρούς που προβλέπονται, υπάρχουν μόλις 100, ενώ από το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό καλύπτονται μόλις 500 θέσεις εργασίας από τις προβλεπόμενες 830.

Η κατάσταση αυτή είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, θεωρώντας τη λαϊκή υγεία "κόστος" και ταυτόχρονα ευκαιρία επιχειρηματικής δράσης, για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Απαιτούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία των εργαζομένων και του λαού συνολικότερα. Έχουμε πληρώσει πολλά και δεν θα πληρώσουμε ξανά. 

Την Παρασκευή  11 Σεπτέμβρη στις 11:00 π.μ δίνουμε μαχητικό και μαζικό παρών έξω από την πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

 

Απαιτούμε :

  • Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που εργάζονται με παντός είδους προσωρινές σχέσεις εργασίας.

  • Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια

  • Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.

  • Να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν όλα τα Κέντρα Υγείας και να λειτουργούν όλο το 24ωρο, όλο το χρόνο.

  • Να γίνουν μαζικά προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας υγειονομικού και άλλου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, στην υπηρεσία "Βοήθεια στο Σπίτι".

  • Να υπάρξει επαρκής αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας για τις "τρέχουσες" και τις έκτακτες ανάγκες. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή και συμμετοχή του λαού για νοσηλεία, εξετάσεις, φάρμακα.

  • Να εξασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα και ποιότητα προστατευτικών μέσων, υγειονομικού υλικού κ.λπ. για όλους τους υγειονομικούς και συνολικά για όλους τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς.

  • Να γίνονται μαζικά κι επαναλαμβανόμενα  μοριακά tests ανίχνευσης του ιού σε επιλεγμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως εργαζόμενοι στον Τουρισμό, τουρίστες και υγειονομικό προσωπικό, σε βιομηχανικές μονάδες κ.ά. δημιουργώντας νέα δημόσια και δωρεάν εργαστήρια για ταυτοποίηση SARS CoV-2.


Πηγή: https://www.larisacitynews.gr/2020/09/blog-post_129.html
Follow us: larisacitynews on Facebook