Η Λάρισα συμμετέχει στην Ευρωπαική Εβδομάδα Κινητικότητας


  • Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, έκθεση ηλεκτροκίνησης στην Κεντρική Πλατεία, ποδηλατοβόλτες, πολιτιστικοί περίπατοι και με αμαξίδιο.  


Εκθεση ηλεκτροκίνησης  στην Κεντρική Πλατεία, Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου,   ποδηλατοβόλτες, αλλά και πολιτιστικό περίπατο με αμαξίδια, περιλαμβάνει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων για την Ευρωπαική Εβδομάδα Κινητικότητας, που πραγματοποιείται από τις 16 εως τις 22 Σεπτεμβρίου.


Τους στόχους και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο, από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και  τον αντιδήμαρχο Γ. Σούλτη, παρουσία εκπροσώπων φορέων και συλλόγων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων καθώς και εκπροσώπων εταιρειών και αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στην έκθεση ηλεκτροκίνησης. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Καλογιάννης, τόνισε ότι ο Δήμος σε σύντομο χρόνο θα καταθέσει σχετική πρόταση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για το θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, αλλά και τη λειτουργία των περιφερειακών πάρκινγκ, ενώ όπως τόνισε ο δήμαρχος εξετάζονται παρεμβάσεις και σε κλειστούς χώρους στάθμευσης.  

 

Ειδικότερα, ο κ. Καλογιάννης ανέφερε πως «η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας»  από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους .

Σκοπός των δράσεων που φέτος υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς στον αστικό ιστό και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης. Το θέμα που επιλέχθηκε για το 2020 είναι «Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους» και το σύνθημα «Μετακινήσου υπεύθυνα!»

Παράλληλα, ο κ. Καλογιάννης τόνισε ότι ο Δήμος Λαρισαίων συμμετέχει κάθε χρόνο με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων. 

Το 2019 απέσπασε το δεύτερο βραβείο, στην κατηγορία των μεγάλων πόλεων,  ως αναγνώριση της προσπάθειας να εξελιχθεί σε μια πόλη φιλική στις ήπιες μετακινήσεις, με σεβασμό στο δημόσιο χώρο, μια πόλη για τον άνθρωπο. 

Εξάλλου, η Λάρισα είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που υλοποιεί έργα του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, με εμφανή αποτελέσματα. 

Ωστόσο, παράλληλα με τα έργα που αλλάζουν και ομορφαίνουν την πόλη, πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπίες να ξεπεράσουμε την αλόγιστη χρήση του ΙΧ, να επιλέξουμε την χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, του ποδηλάτου,  την ηλεκτροκίνηση, τις μετακινήσεις με τα πόδια .

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο Δήμαρχος Λαρισαίων τόνισε ότι η δημοτική αρχή θα παρουσιάσει σε σύντομο χρόνο πρόταση για το θέμα της στάθμευσης και του πάρκινγκ, με το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στον κεντρικό τομέα και τα περιφερειακά πάρκινγκ που θα αποτελέσουν και αντικείμενο πρότασης του Δήμου Λαρισαίων στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», αλλά και με τη δυνατότητα παρέμβασης σε κλειστούς χώρους στάθμευσης.  

Επίσης, ο κ. Καλογιάννης τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή προετοιμάζεται και για την εγκατάσταση ηλεκτροφορτιστών (ταχέων και μη) σε σημεία της πόλης. 

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους φορείς που συνεργάζονται για την υλοποίηση του προγράμματος καθώς και τις εταιρείες και τις αντιπροσωπείες που συμμετέχουν στην έκθεση ηλεκτροκίνησης.


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων – δράσεων έχει ως εξής:

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Γ. Σούλτης, τόνισε ότι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και δράσεων θα επρέπε να καταστρωθεί με τρόπο που δεν θα προκαλούν συνωστισμό. 

Έκθεση Ηλεκτροκίνησης από  αύριο 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία της Λάρισας με ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα ποδήλατα πατίνια αμαξίδια.

«Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο»  την Κυριακή 20/9 κατά την οποία μεγάλο τμήμα του κέντρου κλείνει για τα αυτοκίνητα, αφήνοντας ελεύθερο χώρο στους πεζούς, στους ποδηλάτες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο Πολιτιστικός Περίπατος στο κέντρο της πόλης σε συνεργασία με το Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Σύλλογο Φίλων Διαχρονικού Μουσείου το Σάββατο 19 Σεπτ 10:30

Αντίστοιχος Πολιτιστικός Περίπατος με αμαξίδια για ΑΜΕΑ την Κυριακή 20/9 σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Π.ΟΜ.Α.μεΑ.) Θεσσαλίας 20 Σεπτ 10:30.

Σήμανση με έντονο χρωματισμό των θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ.

Ποδηλατοβόλτα το απόγευμα του Σαββάτου 18:00-20:00 σε συνεργασία με την Ακαδημία Ποδηλασίας του Δήμου Λαρισαίων τον Ποδηλατικό Σύλλογο  «Π.Α.Σ Πηνειός» και το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας  «Institut Francais» .

Τέλος, ετοιμάζεται και ένα βίντεο με τις παρεμβάσεις στην πόλη για την υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που έχει σκοπό την προώθηση του στόχου της πανευρωπαικής αυτής διοργάνωσης για «Πράσινη μετακίνηση», «χρήση του ποδηλάτου» , «απόδοση του δημόσιου χώρου στον πεζό, τη μητέρα με το καροτσάκι, την διευκόλυνση της κίνησης ατόμων με αμαξίδια» και γενικότερα στην αλλαγή της συμπεριφοράς του πολίτη προς την κατεύθυνση της προαγωγής βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους .


Πηγή: https://www.larisacitynews.gr/2020/09/blog-post_531.html
Follow us: larisacitynews on Facebook