Εργατικο Κέντρο Λάρισας: Απόφαση για 24ωρη Απεργιακή Κινητοποίηση για τον νέο νόμο για τα συνδικάτα


ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ


Συνάδελφοι- Συναδέλφισσες

Με την έναρξη της πανδημίας το ταξικό εργατικό κίνημα έβαλε ως πρώτο και βασικό αίτημα την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες που πέρασαν δεν έκανε τίποτα για να θωρακίσει το εθνικό σύστημα υγείας, θεώρησε την  πανδημία σαν ευκαιρία  να τελειώνει μια και καλή με τα εργατικά δικαιώματα που είχαν απομείνει.

Μόνο τυχαία δεν ήταν η συνάντηση του  Υπουργού Εργασίας  με τον  ΣΕΒ στις 7 Οκτώβρη και οι στοχευμένες διαρροές στα ΜΜΕ για να προετοιμάσουν το έδαφος για όσα έρχονται, τώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει νέες αντεργατικές ανατροπές  με προμετωπίδα την ψήφιση νέου συνδικαλιστικού νόμου. 

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας τόσους μήνες απαιτεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα :

  • Να δυναμώσει το Σύστημα Υγείας με μόνιμες προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, σε προσωπικό και εξοπλισμό. Να επιταχθούν οι ιδιωτικές μονάδες υγείας. 

  • Να δυναμώσουν τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας μέσα στους χώρους δουλειάς. Να τηρούνται και κυρίως να αυστηροποιηθούν τα πρωτόκολλα υγείας στους εργασιακούς χώρους που αποτελούν χώρους υπερμετάδοσης του ιού.

  • Να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα, να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι με επίδομα ανεργίας και να μη μειωθούν οι μισθοί, αφού χιλιάδες εργαζόμενοι σήμερα βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. 

  • Να υπάρχουν δωρεάν τεστ κορονοϊού σε όλους τους εργαζόμενους.

  • Να μην εντατικοποιηθεί η εργασία λόγω της τηλεργασίας. 

  • Να πυκνώσουν τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να είναι ασφαλή σε συνθήκες πανδημίας και να επιταχθούν οι ιδιωτικές εταιρείες.

  • 15 μαθητές ανά σχολική τάξη και προσλήψεις σε δασκάλους, καθηγητές και καθαρίστριες με μόνιμες σχέσεις εργασίας. 

Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία λύση στα παραπάνω αιτήματα εδώ και τόσο καιρό, συνεχίζοντας να αναμασά την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης». Μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που το μοναδικό που τους ενδιαφέρει είναι να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών, των βιομηχάνων, των μεγαλοκλινικαρχών. 

Για αυτό τον λόγο φτιάχνουν νέο πτωχευτικό κώδικα για να μπορούν να πάρουν το σπίτι και τους μισθούς μας ευκολότερα. Για αυτό βγάζουν διάφορα προγράμματα απασχόλησης, για να μπορεί να έχει η εργοδοσία εργαζόμενους με 200 ευρώ μισθό. Για αυτό δίνουν ζεστό χρήμα στις μεγάλες επιχειρήσεις, σε κλινικάρχες και συγχρόνως δυναμώνει την καταστολή σε όποιον αντιστέκεται, χτυπώντας με χημικά και αύρες εργάτες και μαθητές.   

Στην ίδια κατεύθυνση ο νέος νόμος για τα συνδικάτα.Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση ψάχνει την κατάλληλη στιγμή  για να αιφνιδιάσει εργαζόμενους και συνδικάτα γι’ αυτό χρειάζεται να βρισκόμαστε όλοι σε αγωνιστική ετοιμότητα. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, γενικεύεται η πρόβλεψη για προσωπικό ασφαλείας για να διασφαλίζεται η συνέχεια της παραγωγικής διαδικασίας και η λειτουργία των επιχειρήσεων ακόμα και όταν γίνεται απεργία.  Δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να διεκδικεί αποζημίωση απ’ τους απεργούς και τα συνδικάτα σε περίπτωση που μια κινητοποίηση κριθεί παράνομη ή καταχρηστική και με δεδομένο ότι ήδη 9 στις 10 απεργίες κρίνονται παράνομες ή καταχρηστικές αυτό σημαίνει  εξόντωση των συνδικάτων. 

Με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μπαίνουν πρόσθετα εμπόδια στη λήψη απόφασης για απεργία και στη ζωντανή δράση των συνδικάτων. Παράλληλα,  σχεδόν καταργείται η  προστασία των συνδικαλιστών από απόλυση ενώ αρκεί η υποβολή μήνυσης από εργοδότη ή   καταγγελία για συμμετοχή στην  απεργιακή φρουρά  για να απολυθεί. Μας θέλουν δεμένους χειροπόδαρα και τους χώρους δουλειάς γκέτο που θα βασιλεύει ο νόμος του εργοδότη! Να μην τους περάσει! Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην συνδικαλιστική οργάνωση και πάλη! 

 

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας δηλώνει πως με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πείσμα θα σταθεί στους εργαζόμενους της πόλης το επόμενο χρονικό διάστημα και σε χθεσινή συνεδρίαση του πήρε απόφαση για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση εάν η κυβέρνηση  τολμήσει να φέρει αυτό το τερατούργημα που ετοιμάζει. Καλούμε όλα τα Συνδικάτα και τους άλλους φορείς της πόλης μας να πάρουν απόφαση για απεργία. 

Με   μαζικό, ταξικό αγώνα τώρα να αχρηστέψουμε τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας. Να μην περάσει ο αιφνιδιασμός! Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα!

Δεν κάνουμε πίσω  απ’ το δικαίωμά μας να παλεύουμε οργανωμένα.



Πηγή: https://www.larisacitynews.gr/2020/10/24_27.html
Follow us: larisacitynews on Facebook