Χρόνια πολλά Λάρισα - 76 χρόνια απο την απελευθέρωση της πόλης απο τους Γερμανούς



1944 Λάρισα 

Τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23ης Οκτωβρίου οι Γερμανοί αποδεκατισμένοι κάμπτονται και ρίχνονται στη φυγή προκαλώντας παράλληλα πολλές καταστροφές και ανατινάξεις. 

Οι Λαρισινοί ακούνε το ασταμάτητο τουφεκίδι και τις εκρήξεις και με κρατημένη την αναπνοή περιμένουν την ώρα της ελευθερίας.

Στις 3.15 το πρωί ο πρώτος ανιχνευτής καβαλάρης μπήκε και κάλπασε στην οδό Βόλου και με μια φωτοβολίδα έδωσε το πρώτο γενικό σύνθημα της απελευθέρωσης. Το πήραν πρώτα οι καμπάνες του Αγίου Κων/νου κι ακολούθησαν οι καμπάνες των άλλων εκκλησιών. 

Τα δύο συντάγματα ιππικού που αποτελούσαν τη θρυλική ταξιαρχία ιππικού του Ε.Λ.Α.Σ μπαίνουν στη Λάρισα. Eπικεφαλής είναι ο στρατιωτικός Διοικητής  Δήμος Κασσάνδρας και ο καπετάνιος της ταξιαρχίας Μ. Μπουκουβάλας. Οι αντάρτες σκύβουν πότε αριστερά και πότε δεξιά και σφίγγουν τα χέρια. Μπαίνουν στην πλατεία. Απευθύνουν χαιρετισμό στα παραληρούντα πλήθη. 
 
Η Λάρισα είχε απελευθερωθεί! Από τα χαράματα σύσσωμος ο λαός της Λάρισας ξεχύθηκε στους δρόμους και στις πλατείες να γιορτάσει μαζί με τους αντάρτες τη λευτεριά. Ο κόσμος πλημμύρισε την Κεντρική πλατεία. Άνδρες , γυναίκες  και παιδιά τους αγκαλιάζουν, τους φιλούν και τους στεφανώνουν με λουλούδια. 

Ύστερα από τα δύσκολα χρόνια  της σκλαβιάς και της δυστυχίας η Λάρισα απολάμβανε και πάλι τον αέρα της λευτεριάς.


Πηγή: https://www.larisacitynews.gr/2020/10/76_23.html
Follow us: larisacitynews on Facebook