Στο «Πανεπιστήμιο Πολιτών» του Δήμου Λαρισαίων το φετινό βραβείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων


  • Απ. Καλογιάννης: Ακόμα μια σημαντική διάκριση που αναγνωρίζει και δικαιώνει τις προσπάθειες του Δήμου και των τοπικών φορέων 


Την κορυφή της Ευρώπης κατακτά το Πανεπιστήμιο των Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων, με την απονομή του βραβείου Grundtvig 2020, από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την Εκπαίδευση Ενηλίκων (ΕΕΕΑ). 

Η βράβευση της Λάρισας μέσω του Πανεπιστημίου των Πολιτών και της μεγάλης δράσης με τίτλο «Η Πόλη που Μαθαίνει», από την ΕΕΕΑ,  δικαιώνει τις προσπάθειες του Δήμου και πολλών τοπικών φορέων οι οποίοι σε αγαστή συνεργασία προωθούν ζητήματα δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης ενηλίκων με στόχο την κοινωνική συνοχή. Μάλιστα στην σχετική επίσημη ανακοίνωση της ΕΕΑΑ τονίζεται  ότι «ένα από τα πιο πολύτιμα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου των Πολιτών της  Λάρισας είναι η κινητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας.»

Σημειώνεται ότι η Λάρισα ως «Πόλη που μαθαίνει», έχει βραβευτεί το 2017 από το Διεθνές Ινστιτούτο Δια βίου Μάθησης της UNESCO, ενώ πέρσι η πόλη μας αναδείχθηκε συντονίστρια πόλη του Ινστιτούτου σε διεθνές επίπεδο,  για τη θεματική ενότητα Citizenship Education (εκπαίδευση για ενεργούς πολίτες),


Ως γνωστόν από την έναρξη των δράσεων για την «Πόλη που Μαθαίνει» και το Πανεπιστήμιο των Πολιτών έχουν γίνει πολλά. Σχολές γονέων, προγράμματα για τον ηλεκτρονικό αλφαβητισμό της τρίτης ηλικίας, προγράμματα για τους εκπαιδευτικούς, τους ενεργούς πολίτες, δράσεις με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες για την ένταξη και την κοινωνική συνοχή. Με οργάνωση, σχέδιο και ευθύνη απέναντι στους πολίτες.  Εκατοντάδες Λαρισαίοι συμμετείχαν ή παρακολούθησαν κάποιες από τις πολλές και σημαντικές δράσεις που οργάνωσε «η Πόλη που Μαθαίνει» και το Πανεπιστήμιο Πολιτών. 

Η επίσημη ανακοίνωση για την απονομή του βραβείου έγινε σήμερα 2 Οκτωβρίου,  από τον Πρόεδρο της  EAEA κ.  Uwe Gartenschlaeger, ενώ εξαιτίας των εξαιρετικών περιστάσεων της πανδημίας,  η  ετήσια τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο, στις Βρυξέλλες.

 

Στην σχετική ανακοίνωση της ΕΕΕΑ, φιλοξενούνται δηλώσεις του Δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, ο οποίος σημειώνει τα εξής: 

«Αισθανόμαστε  τιμή που λαμβάνουμε το βραβείο Grundtvig 2020», λέει ο Καλογιάννης Απόστολος, δήμαρχος Λάρισας. «Το βραβείο είναι μια σημαντική αναγνώριση της σκληρής ομαδικής εργασίας που έχει γίνει από τον δήμο, τους εργαζόμενους, τους  διάφορους φορείς, τους εκπαιδευτικούς και τους πολίτες της πόλης μας και επίσης μια ενθάρρυνση για να συνεχίσουμε να προωθούμε τη φιλοσοφίας της διά βίου μάθησης στην τοπική κοινωνία."

«Το όραμα της πόλης μας είναι να δημιουργήσουμε ευκαιρίες  μάθησης και να διασφαλίσουμε την πρόσβαση για κάθε πολίτη, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την τρέχουσα κοινωνικοοικονομική και υγειονομική κρίση. Σήμερα, είναι περισσότερο απαραίτητο να προωθήσουμε την κοινωνική συνοχή και την βιώσιμη ανάπτυξη στη βάση  της ισότητας, της μάθησης και της δημοκρατικής συμμετοχής, αναφέρει ο κ. Καλογιάννης, μιλώντας εκ μέρους όλων των συμμετεχόντων αυτής της πρωτοβουλίας.


Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΕΑΑ εδώ


Πηγή: https://www.larisacitynews.gr/2020/10/blog-post_54.html
Follow us: larisacitynews on Facebook