Αλεξης Γεωργούλης: "Άμεση ανάγκη ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας"



Ανοιχτή επιστολή, προς την Επιτροπή της ΕΕ και τα Κράτη Μέλη, όπου ζητείται η αποτελεσματική εφαρμογή του άρθρου 18 της Οδηγίας της ΕΕ περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, απέστειλε ο Αλέξης Γεωργούλης ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Ομάδα Φιλίας Πολιτιστικών Δημιουργών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

“Η τρέχουσα  συγκυρία, επανέφερε στο προσκήνιο πόσο σημαντικό είναι να βελτιώσουμε την θέση των συγγραφέων και των ερμηνευτών στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι μπορούν ουσιαστικά να κερδίζουν τα προς το ζην από την τέχνη τους, ειδικά στην συνεχώς αναπτυσσόμενη ψηφιακή αγορά.” αναφέρεται στην επιστολή.

Τα μέλη της Ομάδας Φιλίας Πολιτιστικών Δημιουργών (CCFG Group) ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη, την προώθηση της ομαλής και ταχείας ενσωμάτωσης της Οδηγίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και ιδιαίτερα για τη δίκαιη αμοιβή των ερμηνευτών και των δημιουργών (παρ. 22), την ανάληψη άμεσης δράσης έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή του άρθρου 18.
 
H Οδηγία (ΕΕ) 2019/790 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2019, στο άρθρο 18 αναφέρει ότι “Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι όταν δημιουργοί και ερμηνευτές παρέχουν άδεια ή μεταβιβάζουν τα αποκλειστικά τους δικαιώματα για την εκμετάλλευση των έργων τους ή άλλων αντικειμένων προστασίας, δικαιούνται να λαμβάνουν δέουσα και αναλογική αμοιβή.”
 
Τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας μέχρις τις 7/6/21, ωστόσο “η πανδημία COVID-19, κατέδειξε πόσο εύθραυστο είναι το τρέχον σύστημα και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εν λόγω διάταξη στην πράξη”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Η Ελλάδα δεν την έχει ενσωματώσει ακόμα στο εθνικό δίκαιο.


Πηγή: https://www.larisacitynews.gr/2020/10/blog-post_219.html
Follow us: larisacitynews on Facebook