Ν. Καρδούλας: Σε πτωτική πορεία ο κορωνοϊός σε Μαγνησία, Λάρισα και Τρίκαλα – Ανησυχία στην Καρδίτσα


Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα 17-23 Σεπτεμβρίου οι 4 Θεσσαλικοί νομοί είχαν ανοδική πορεία του κορωνοϊού, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η Μαγνησία, η Λάρισα και τα Τρίκαλα παρουσιάζουν καθοδική πορεία, ενώ η κατάσταση στην ταλαιπωρημένη από τον Ιανό Καρδίτσα δημιουργεί ανησυχίες, αφού συνεχίζει την ανοδική πορεία. 

 

Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνεταιι η εκτίμηση του μέσου όρου του αριθμού Rt το Σεπτέμβριο στους Νομούς της Θεσσαλίας, η εκτίμηση του Rt στις 30 Σεπτεμβρίου και η αποτελεσματικότητα των μέτρων της κυβέρνησης στη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού, χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο EpiEstim του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ.


Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτουν:

  • Ο μέσος όρος του αριθμού Rt στη Θεσσαλία το Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι είναι 1,16.

  • Ο Rt στη Θεσσαλία στις 30 Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι είναι 1,00.

  • Το ποσοστό της αποτελεσματικότητας των μέτρων της κυβέρνησης στη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού στη Θεσσαλία εκτιμάται ότι είναι 67%.

  • Από τις εκτιμηθείσες τιμές του Rt συμπεραίνεται ότι η επιδημία διατηρείται το Σεπτέμβριο στη Θεσσαλία, αλλά ελέγχεται.

  • Τον καλύτερο μέσο όρο Rt το Σεπτέμβριο έχει η Μαγνησία με 0,97 και ακολουθούν η Καρδίτσα, η Λάρισα και τα Τρίκαλα. 

  • Τον καλύτερο Rt στις 30 Σεπτεμβρίου και τα υψηλότερα ποσοστά αποτελεσματικότητας των μέτρων έχει η Μαγνησία και ακολουθούν τα Τρίκαλα, η Λάρισα και η Καρδίτσα, η οποία παρουσιάζει υψηλό Rt 1,90. 


Στα παρακάτω γραφήματα απεικονίζονται η διακύμανση των τιμών του Rt στους 4 Θεσσαλικούς Νομούς το Σεπτέμβριο και από αυτά προκύπτει το παρακάτω συμπέρασμα:

  • Από τις εκτιμηθείσες τιμές του Rt συμπεραίνεται ότι η επιδημία διατηρείται αλλά ελέγχεται στη Μαγνησία, Λάρισα και Τρίκαλα, αλλά παρουσιάζει μία έξαρση στην Καρδίτσα όπου εάν η αυξητική τάση συνεχισθεί, ίσως χρειασθούν και επιπλέον μέτρα.


Συμπεραίνοντας, η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας αποτελεί μοναδική διέξοδο και πρέπει να μας γίνει συνήθεια και μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας, γιατί έχουμε μακρύ και δύσκολο δρόμο ακόμα να διανύσουμε.


Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. – MSc _UK και Συνταγματάρχης ε.α.