Μαρία Λεπενιώτη: Η Θεσσαλή πρόεδρος του δικαστηρίου που καταδίκασε την Χρυσή Αυγή

Πριν από 32 χρόνια ήταν η ανακρίτρια που είχε χειριστεί την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή από χρυσαυγίτες


Έμπειρη δικαστικός, η Μαρία Λεπενιώτη κληρώθηκε τον Μάρτιο του 2015 στη θέση της προέδρου στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Πεντέμισι χρόνια μετά, σήμερα Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, ανέγνωσε την ιστορική απόφαση της καταδίκης της εγκληματικής οργάνωσης.

Η κ. Λεπενιώτη εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1984, σε ηλικία 26 ετών. Είναι άριστη νομικός, με μεταπτυχιακό τίτλο στο αστικό και εργατικό δίκαιο. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Κατά τη διάρκεια της δίκης προήχθη από εφέτη σε πρόεδρο εφετών και πριν από λίγο καιρό σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Στη διάρκεια εκδίκασης της υπόθεσης, κατάφερε να χειρισθεί – όπως της αναγνωρίζεται – με ισορροπία τη διαδικασία και να εκτονώσει τις εντάσεις στις δύσκολες στιγμές.

Σήμερα πια, στα 62 της, είναι αρεοπαγίτης ενώ όταν ξεκίνησε η δίκη είχε τον βαθμό του εφέτη. Θα μείνει άλλα πέντε χρόνια στο δικαστικό σώμα καθώς οι δικαστικοί φεύγουν στα 67.

 

Η ανώτατη δικαστική λειτουργός μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού με άριστα στο Αστικό-Εργατικό Δίκαιο, είναι σύζυγος του διακεκριμένου ιατροδικαστή και προϊστάμενου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκου Καρακούκη, με τον οποίο έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

Πριν από 32 χρόνια η κ. Λεπενιώτη ήταν η ανακρίτρια που είχε χειριστεί την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής το τότε στέλεχός της Αντώνη Ανδρουτσόπουλο ή «Περίανδρο».

Παράλληλα, στο παρελθόν, έχει χειριστεί πολλές ιδιαίτερες δίκες, όπως το αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος», δίκες εκβιαστών, τη δίκη για εξοπλιστικά με βασικό κατηγορούμενο πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου κ.ά.


(*Mαρία Λεπενιώτη, φωτ. EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) 

Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΥΓΗ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ