Κ. Αγοραστός: «Ενεργοποιούμε κάθε εργαλείο για τον εντοπισμό της πηγής των οσμών στο Βόλο»


Υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, η σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών εκτίμησης των επιπτώσεων των εκπομπών οσμών, με τη μέθοδο της ολφακτομετρίας, από εγκατεστημένα εργοστάσια στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου. 

Η νέα σύμβαση εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που έχει λάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ανάλυση των οσμών και την ποιότητα της ατμόσφαιρας, στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, σε συνέχεια του προγράμματος που ήδη υλοποιείται εδώ και μήνες σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου γίνονται αναλύσεις από διάφορες ενώσεις, χημικές ή όχι.

«Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι, είναι να το κάνεις» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. 

«Ενεργοποιούμε κάθε διαθέσιμο, σύγχρονο επιστημονικό εργαλείο, για να εντοπίσουμε την πηγή των οσμών στο Βόλο. Η ολφακτομετρία είναι μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη επιστημονική μέθοδος, με την οποία ειδικοί εμπειρογνώμονες αφού πάρουν δείγματα αέρα με vacuum, προβαίνουν σε χημικές αναλύσεις και ταυτοποιούν τις οσμές. Η δημόσια υγεία και η προστασία του περιβάλλοντος είναι προτεραιότητα μας. Ενημερώνουμε δύο φορές την εβδομάδα τους κατοίκους σε Βόλο και Λάρισα για την ποιότητα της ατμόσφαιρας με βάση τις μετρήσεις των Σταθμών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, συνεργαζόμαστε με το μοναδικό στην Ελλάδα πιστοποιημένο Εργαστήριο του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ και με τη νέα σύμβαση της ολφακτομετρίας ελέγχουμε βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, για τον εντοπισμό και την ανάλυση των οσμών. Προχωράμε με σχέδιο, σοβαρότητα και υπευθυνότητα και είμαστε η Περιφέρεια με τα περισσότερα έργα και μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

[ads-post] 
Σε τρεις φάσεις

Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 70.680 ευρώ, προβλέπεται να γίνουν δειγματοληψία και ανάλυση σημειακών και διάχυτων εκπομπών και υλοποίηση μοντέλου διασποράς οσμών στην ατμόσφαιρα.

Αναλυτικά, το έργο περιλαμβάνει τρεις φάσεις:
- η πρώτη αφορά στη διενέργεια δειγματοληψιών σε έξι βιομηχανικές εγκαταστάσεις, 
- η δεύτερη αφορά στην προετοιμασία σχεδίου της έκθεσης αποτελεσμάτων, συμπερασμάτων και εκτίμησης των επιπτώσεων των οσμών και
- η τρίτη φάση αφορά στην προετοιμασία της τελικής έκθεσης αποτελεσμάτων, συμπερασμάτων και εκτίμησης των επιπτώσεων των οσμών.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω συντονισμένων ενεργειών και προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, κατάφερε να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία και να υπογραφεί η σύμβαση. 

Εμπειρογνώμονες παίρνουν δείγματα αέρα με vacuum, προβαίνουν σε χημικές αναλύσεις και ταυτοποιούν τις οσμές. Η μέθοδος μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα σε σχετικά σύντομο διάστημα. Συγκεκριμένα η ανάλυση με ολφακτομετρία περιλαμβάνει ένταση οσμής, μονάδες οσμής, ενώ συνδυάζεται με μετεωρολογικά δεδομένα που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη διασπορά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.