«Σκοτώστε» ελεύθερα, κερνάει αναστολές η δικαιοσύνη



Η Αδαμαντία Οικονόμου μας υπενθυμίζει πως η καταδίκη των ναζί δολοφόνων της Χρυσής Αυγής δεν θα τερματίσει τον φασισμό

Τι μέρα και η χθεσινή. Να ξυπνάς και να αντικρίζεις σε όλες τις ιστοσελίδες, Πέτσινες και μη, πως η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου προτείνει, συμβουλεύει, πείτε το όπως θέλετε, την μη φυλάκιση των ναζί δολοφόνων της Χρυσής Αυγής και την απελευθέρωση τους με περιοριστικούς όρους, συντασσόμενη πλήρως με την υπερασπιστική γραμμή των χρυσαυγιτών. Τόσο πολύ που αν έκλεινες τα μάτια, πίστευες πως στο βήμα βρίσκεται κάποιος δικηγόρος των καταδικασθέντων και σε καμία περίπτωση η εισαγγελέας.

Εντάξει, δεν πέφτω από τα σύννεφα. Μιλάμε για την ίδια γυναίκα, που απολογήθηκε, σχεδόν ζήτησε συγγνώμη από τους φασίστες, υποστηρίζοντας πως είναι αθώοι, δεν υπάρχει λόγος διεξαγωγής δίκης και πως δεν προκύπτουν στοιχεία για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Είναι η ίδια γυναίκα, που κατά την διάρκεια των εκατοντάδων συνεδριάσεων, ξέπλενε τα εγκλήματα των ναζί, κάνοντας αναφορές στους παράνομους μετανάστες και στις «αλληλέγγυες δράσεις» όπου μοίραζαν ένα πιάτο φαγητό στους Έλληνες. Και λίγα χρόνια νωρίτερα, πάλι η κ. Οικονόμου ήταν η εισαγγελέας που έστειλε τον Τάσο Θεοφίλου στη φυλακή, παρουσιάζοντας ανεπαρκή και ψευδή στοιχεία, αποδεικνύοντας πως κρίνει με βάση τα πολιτικά και ιδεολογικά φρονήματα των κατηγορουμένων και όχι με βάση το γράμμα του νόμου.

Μας είπε, λοιπόν, ότι ο πρότερος σύννομος βίος, η τήρηση των περιοριστικών όρων, η εμφάνιση κάποιων στο δικαστήριο, η διάλυση του κόμματος και της εφημερίδας του καθώς και το γεγονός πως δεν είναι ύποπτοι φυγής, την οδήγησαν στην απόφαση της περί μη φυλάκισης. Όχι μόνο προκαλεί την κοινή γνώμη και την πλειοψηφία των νομικών προσώπων αλλά προχωρά και σε ψέματα προς ισχυροποίηση της άποψης της. Προφανώς και το παρελθόν των ναζί δολοφόνων καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της.

Αλλά εντάξει και τι έκαναν οι «άνθρωποι»; Ο Μιχαλολιάκος, ας πούμε, όντας νέο παιδί, με ασυγκράτητες ορμές, έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους που έπαιζαν τις λεγόμενες για την εποχή κομμουνιστικές ταινίες, ενώ σε πρόσφατη ομιλία του, όταν πια η Χρυσή Αυγή άρχισε να λαμβάνει κοινωνική αποδοχή και σημαντικό πολιτικό χώρο, είπε πως αν χρειαστεί θα γίνουν και φυγόδικοι. Ο Κασιδιάρης, πριν ακόμη γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό, φέρεται να εμπλέκεται σε ξυλοδαρμό φοιτητή. Όσο για τον Λαγό, το 2015 είχε οδηγηθεί στη φυλακή, καθώς παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί. Αυτά είναι τα χρυσά παιδιά, τα οποία εμπιστεύεται με κλειστά μάτια η Αδαμαντία Οικονόμου.

Γίνεται ευκόλως κατανοητό, πως τα επιχειρήματα της εισαγγελέως πέφτουν στο κενό, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και δεν θα εισακουστούν από την Μαρία Λεπενιώτη, την δικαστή που γράφει το όνομα της με χρυσά γράμματα στην ιστορία. Ωστόσο, κάτι σημαντικότερο προκύπτει από το παραλήρημα της. Αποδείχτηκε, περίτρανα, η σαπίλα μερίδας της δικαιοσύνης, που αποσκοπώντας σε προσωπικά οφέλη δεν διστάζουν να υπερασπιστούν ακόμη και τους φασίστες. Η δικαιοσύνη δεν πρέπει να αποδίδεται με βάση τα πολιτικά πιστεύω των εκάστοτε δικαστικών λειτουργών αλλά ακολουθώντας το νομικό πλαίσιο. Κάθε απόφαση που εκλαμβάνεται παραμερίζοντας τους νόμους, αποτελεί χτύπημα στην ουσία και λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η Αδαμαντία Οικονόμου, όχι μόνο αποδείχτηκε πιο πιστή στο χρυσαυγίτικο δόγμα και από την ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης που κλαψουρίζει για να τους λυπηθεί το δικαστήριο, μεταλλασσόμενη από άγριο λύκο σε αγνό αρνάκι αλλά κλείνει το μάτι στους εν ενεργεία φασίστες που βρίσκονται εκεί έξω, παραμονεύουν ψάχνοντας πολιτικό, κοινωνικό αφήγημα αλλά και συμμάχους στον αγώνα τους για την δυναμική επανεμφάνιση του φασισμού και των πρακτικών του στην κοινωνική καθημερινότητα. Τι καλύτερο για έναν Ναζί, φασίστα, που στέκεται ενάντια σε νόμους, θεσμούς και δικαιοσύνη, από το να βλέπει πως μια εισαγγελέας, όχι μόνο δεν τιμωρεί τους συντρόφους του αλλά τους υπερασπίζεται κιόλας; Η κ. Οικονόμου, με απόλυτη συνείδηση των πράξεων της, επανεισάγει το μήνυμα της ατιμωρισίας, της συγκάλυψης και της νομιμοποίησης των ακραίων ενεργειών σε μια κοινωνία που έχει πονέσει, έχει κλάψει και έχει θάψει νέους ανθρώπους εξαιτίας τους.

Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα και την τρικλοποδιά που προσπαθεί να μας βάλει με τα ψέματα της. Ανέφερε πως η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί και έχει σταματήσει την δράση της. Μάλιστα. Και το κόμμα που ίδρυσε ο Ηλίας Κασιδιάρης; Το κόμμα που ίδρυσε ο Γιάννης Λαγός; Αυτά τα νέα ακροδεξιά, ρατσιστικά και ναζιστικά κόμματα δεν μας αφορούν; Ο σοφός λαός λέει πως ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε, μήτε την κεφαλήν του. Ο φασισμός έχει πολλά πρόσωπα, τα οποία μπορεί με άνεση να εναλλάσσει. Είτε ονομάζεται Χρυσή Αυγή, είτε Έλληνες ΓΤΠ, είτε ΕΛΑΣΥΝ, παραμένει το ίδιο μοχθηρός, καταστροφικός και θανατηφόρος, στοχεύοντας στην κατάλυση της δημοκρατίας, την σπορά του μίσους και του διχασμού και την εξόντωση όσων θεωρεί εχθρούς του.
 
Σκοτώστε ελεύθερα, λοιπόν, χωρίς το σκοτώνω να έχει μόνο την έννοια της αφαίρεσης ζωής. Άλλωστε, έναν άνθρωπο μπορείς να τον «σκοτώσεις» και με λεκτική, ψυχολογική ή και ελαφρώς σωματική βία. Ίσως το τραύμα που θα του αφήσεις, να είναι ένας εφ όρου ζωής θάνατος, χειρότερος και από τον πραγματικό. Σκοτώστε, ξυλοκοπήστε, τραμπουκίστε, κυνηγήστε, καταστρέψτε. Ελεύθερα, δίχως ενδοιασμούς γιατί ακόμη και αν στραβώσει η δουλειά, θα βρεθεί η δικαιοσύνη να σας ξελασπώσει, κερνώντας αναστολές, ρίχνοντας σας στα μαλακά. Αυτή θα μπορούσε να ήταν, σε ελεύθερη μετάφραση, η αγόρευση της εισαγγελέως.

Η Αδαμαντία Οικονόμου είναι ένας από τους λόγους που χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στο θεσμό της δικαιοσύνης. Μας χτυπάει το καμπανάκι και μας υπενθυμίζει πως η καταδίκη των ναζί δολοφόνων της Χρυσής Αυγής δεν θα τερματίσει τον φασισμό. Η μάχη απέναντι του είναι αέναη. Ειδικά όταν αυτός εκφράζεται από τους εκπροσώπους του συντάγματος και των νόμων, τότε το αντιφασιστικό κίνημα, ο δημοκρατικός κόσμος οφείλει να δρα με ταχεία αντανακλαστικά, προστατεύοντας την δημοκρατία και την αξιοπρέπεια. Στο χέρι μας είναι, τέτοιες αποφάσεις να μπαίνουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ως μελανό της σημείο.

Έχοντας πάντα στο μυαλό και την ψυχή μας, το σύνθημα που ένωσε χιλιάδες ανθρώπους από διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές αφετηρίες: ΟΙ ΝΑΖΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ!


*Γράφει ο
Θεόκριτος Αργυριάδης
Φοιτητής Πολιτικών Επιστημών στο ΔΠΘ

Πηγη: koutipandoras.gr