Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου στο Δήμο Κιλελέρ


Στην έδρα του Δήμου Κιλελέρ, στη Νίκαια παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Για την επέτειο του ΟΧΙ τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο και τους λοιπούς επισήμους στον χώρο του Μνημείου των Ηρώων.

Image

Στην ομιλία για την Εθνική Επέτειο, ο εκπρόσωπος του Δήμου Κιλελέρ - ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Στέλιος Καραφέριας ανέφερε τα εξής:

«Σήμερα γιορτάζουμε μια ιστορική ημέρα για τον Ελληνισμό. Γιορτάζουμε τη νίκη των Ελλήνων ενάντια στη φασιστική επίθεση των στρατιών του Μουσολίνι, το 1940 στα βουνά της Αλβανίας. Δυστυχώς όμως φέτος λόγω των αυξημένων μέτρων επιτήρησης για την πανδημία του κορωνοϊού  που τέθηκαν σε ισχύ στη Λάρισα, οι θεσμοθετημένες εκδηλώσεις  της Εθνικής Επετείου δεν έχουν την απαιτούμενη λαμπρότητα. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλο το Δήμο παρουσία μόνο μικρής αντιπροσωπείας εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων. Και χωρίς βέβαια τις καθιερωμένες παρελάσεις της μαθητιώσας νεολαίας. Μέσα σε αυτήν τη δύσκολη και επίπονη πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε για μια στιγμή ότι η  28η Οκτωβρίου 1940 συμπυκνώνει σε μία ιστορική στιγμή τις μνήμες, τα βιώματα και τις αξίες που καθοδήγησαν πάντοτε τον εθνικό μας βίο. Συμβολίζει την άρνηση του Ελληνικού λαού στο φασισμό και στον ολοκληρωτισμό, την αντίσταση του στην τυραννία, την κατάφαση στην ελευθερία και την εθνική αξιοπρέπεια. Ο πολλαπλός αυτός συμβολισμός καθιστά την 28η Οκτωβρίου διαχρονικά επίκαιρη και παιδευτικά αναγκαία στις νεότερες  γενιές, του σήμερα και του αύριο.  Τα διδάγματα που βγαίνουν από τη ζοφερή εποχή  του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πρέπει να  αποτελούν πάντοτε οδηγό μας στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε άλλους πολιτισμούς και νοοτροπίες. Οφείλουμε όλοι, αλλά κυρίως η νέα γενιά, να συνειδητοποιήσουμε  ότι  η βία ποτέ δεν αποκαθιστά αδικίες, ποτέ δεν ελευθερώνει τον άνθρωπο. Ότι η  ελευθερία του ανθρώπου βρίσκεται στην Ειρήνη και τη Δημοκρατία, στη συμφιλίωση και στη συναδέλφωση των λαών, στην αλληλογνωριμία και την ανοχή μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών. Σήμερα, τιμώντας την 28η Οκτωβρίου 1940 έχουμε χρέος να ενώσουμε τις προσπάθειές μας κι να  εντείνουμε τον αγώνα μας για να επικρατήσει παντού στον κόσμο η ελευθερία, η ισότητα και η αδελφοσύνη. Με αυτές τις σκέψεις, με συναισθήματα υπερηφάνειας για το χθες και αισιοδοξίας για το σήμερα και το αύριο, καλούμαστε να γιορτάσουμε και φέτος την 28η Οκτωβρίου και να  ανανεώσουμε την υπόσχεσή μας ότι θα παραμείνουμε όρθιοι στις επάλξεις του αγώνα για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και για την πρόοδο».

 

Στις εκδηλώσεις στη Νίκαια παραβρέθηκε και κατέθεσε στεφάνι ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Λαδόπουλος εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, ο αντιδήμαρχος Αχ. Χατζούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αν. Ρεντζιάς, Αθ. Μούσιος, Γ. Ακριβούλης και Ζ. Ανυφαντή, ο αστυνόμος Β’ του ΑΤ Κιλελέρ Ρ. Κουτσογιάννης, ο πυραγός Β. Τέγος, ο πρόεδρος και τα μέλη της κοινότητας Νίκαιας Κ. Παναγούλης, Αχ. Τσαντίλης και Γ. Ψαρούλης, το μέλος του ΔΣ του ΟΠΑΠ Κ. Σακελλαρίου, ο πρόεδρος Αθ. Τσίντζιρας και τα μέλη του ΔΣ της ΠΟΑΕΑ Νίκαιας, ο πρόεδρος του ΚΑΠΗ Αν. Κουλιόπουλος,  και εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων.

Παρόμοιες εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου έγιναν σε όλες τις κοινότητες του Δήμου Κιλελέρ.Πηγή: https://www.larisacitynews.gr/2020/10/blog-post_689.html
Follow us: larisacitynews on Facebook