Η τεχνική εκπαίδευση και οι προσπάθειες ανάδειξή της θέμα της διακρατικής συνάντησης του ΣΘΕΒ


Στο πλαίσιο του Innotrain Erasmus+

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Innotrain, διοργανώθηκε τριήμερη διαδικτυακή εκπαιδευτική δραστηριότητα, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε όλες τις μορφές της. Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχαν οργανισμοί από την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, μεταξύ αυτών ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας.

Στόχος της συνάντησης ήταν να γνωρίσουν οι εταίροι από το εξωτερικό, το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα σε σχέση με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τις ευκαιρίες που υπάρχουν στα τεχνικά επαγγέλματα αλλά και τα εμπόδια. Κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, συμμετείχαν εκπρόσωποι από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς καθώς και εταιρείες της Θεσσαλίας. 

Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) οι κκ. Ρώμα και Παππά όπου ενημέρωσαν για τις μελέτες που έχει πραγματοποιήσει ο ΣΕΒ σχετικά με τα τεχνικά επαγγέλματα, από τον  ΟΑΕΔ η κ. Τσιούρβα η οποία αναφέρθηκε στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ και στο εκπαιδευτικό σύστημα που ακολουθούν. Τέλος, η πρώτη ημέρα έκλεισε με την παρουσίαση του ειδικού εκπαιδευτικού συστήματος για τα αγροδιατροφικά επαγγέλματα που εφαρμόζει η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή αλλά και τις δράσεις της από τους κκ. Αδαμίδη και Γκέρτση.

Κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας έγινε μία σύντομη παρουσίαση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της συμβολής του στην προώθηση της εκπαίδευσης από τον κ. Σαμαντζή ενώ ακολούθησε η παρουσίαση της Αβερώφειου Σχολής, των ειδικοτήτων που μπορούν να παρακολουθήσουν οι νέοι σε αυτή και του συστήματος εκπαίδευσης από την κ. Σιώκη. 

Ακόμη, οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ενδιαφέρουσες δράσεις και ειδικότητες του 2ου ΕΠΑΛ Λάρισας και την προσπάθεια που γίνεται μέσω της δημόσιας σχολής για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νέων πάνω στα τεχνικά επαγγέλματα από τον κ. Ζιώγα. Τέλος, ακολούθησε ενημέρωση από το  ΙΕΚ ΑΚΜΗ, σχετικά με τα ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιούν για την εκπαίδευση των νέων, τις τεχνικές εκπαίδευσης που έχουν υιοθετήσει και τις γενικότερες δράσεις τους για την προώθηση των τεχνικών επαγγελμάτων από τον κ. Γράσσο. 

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες έκλεισαν την τρίτη ημέρα της με τη συμμετοχή της εταιρείας Mikel Coffee Company και την παρουσίαση του κ. Ζηκύρη για το εκπαιδευτικό σύστημα που ακολουθούν στους νεοεισερχόμενους εργαζόμενους, ενημερώνοντας παράλληλα για το success story της τοπικής επιχείρησης που επέκτεινε τη δραστηριότητά της παγκοσμίως.

 

Το συμπέρασμα της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, λαμβάνοντας υπόψη την ανατροφοδότηση από τους οργανισμούς του εξωτερικού, είναι πως η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες πρέπει να αλλάξει την αντίληψη που έχει για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και να προωθήσει τις ευκαιρίες που υπάρχουν μέσω αυτής, ώστε να αναζωπυρωθούν και να ενισχυθούν όλα αυτά τα τεχνικά επαγγέλματα που συνδέονται μαζί της.

Αυτά και πολλά άλλα, είναι θέματα που αναλύονται διεξοδικά στο πλαίσιο του Innotrain Erasmus+, του οποίου τα αποτελέσματα μπορείτε να βρείτε μέσω της ιστοσελίδας του έργου εδώ και της σελίδας του στο Facebook εδώ

Συντονιστείτε!



Πηγή: https://www.larisacitynews.gr/2020/10/blog-post_122.html
Follow us: larisacitynews on Facebook