Αννα Βαγενά: "Μαύρη νύχτα η μαύρη τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου"


Η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κα Άννα Βαγενά αναφερόμενη στην τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου, τονίζει:

«Τη νύχτα της Παρασκευής, κατατέθηκε τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας για την καταβολή των αναδρομικών διεκδικήσεων στους συνταξιούχους του Δημοσίου, προκειμένου να ψηφιστεί αύριο, 6/10/20, με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για το ξέπλυμα χρήματος.

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα των ΜΜΕ της «πρώτης γραμμής», οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που διεκδικούν αναδρομικά θα έπρεπε να πανηγυρίζουν. «Ακατάσχετα και ανεκχώρητα» αναδρομικά, «ανοίγει ο δρόμος» για τα αναδρομικά του Δημοσίου, «αναδρομικά μισό δισ. ευρώ», «στα 500 εκατομμύρια ευρώ το κόστος» των αναδρομικών.

Μπράβο! Κοροϊδέψτε κι άλλο, παίξτε κι άλλο με τον πόνο των αδυνάμων. Και όσοι πειστούν από τη μιντιακή προπαγάνδα, θα καταλάβουν πολύ καλά πώς έχουν τα πράγματα όταν  θα τους έρθει η «λυπητερή», η οποία θα είναι ακατάσχετη, ευτυχώς! Και η οποία δεν θα έρθει εντός του Οκτωβρίου, όπως είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός, αλλά έως την τελευταία ημέρα του έτους.

Η εν λόγω τροπολογία αφορά σε αναδρομικά έντεκα μηνών, από τους 72 μήνες που διεκδικούσαν οι συνταξιούχοι, περιορίζεται δηλαδή στο χρονικό διάστημα από 11.06.2015 έως 13.05.2016, ενώ αποκλείει τις αξιώσεις για τις περικοπές του ν.4051/2012, δηλαδή τη μείωση κατά 12% για ποσά που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ, επικαλούμενη προηγούμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αυτή η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν βολική.

Όμως, η τροπολογία έρχεται ενώ εκκρεμεί άλλη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα ζητήματα των περικοπών, που θα αφορά τόσο το ύψος των διεκδικήσεων όσο και τη χρονική έκταση αυτών. Παρεμβαίνει, δηλαδή, η κυβέρνηση, ξεκάθαρα και με τον κυνισμό στον οποίο μας έχει πλέον συνηθίσει, στο έργο της Δικαιοσύνης.

 

Επίσης, η περικοπή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ.), η οποία είχε κριθεί αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο, συγκαταλέγεται στις αξιώσεις, μαζί με τις επικουρικές και τα δώρα, από τις οποίες πρέπει να παραιτηθούν όσοι συνταξιούχοι λάβουν τα ποσά που αφορούν στις κύριες συντάξεις. Τα δε ποσά των αναδρομικών που θα καταβληθούν, ενώ θα φορολογηθούν κανονικά, ως εισόδημα από συντάξεις, θα καταβληθούν άτοκα.

Τέλος, ενώ τα γνωστά και μη εξαιρετέα ΜΜΕ παρουσιάζουν την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας ως δίκαιη και σωτήρια και γενναιόδωρη, στο ίδιο το κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης της τροπολογίας συμβαίνει το πρωτοφανές να επικαλείται η κυβέρνηση δημοσιονομική στενότητα για να δικαιολογήσει τους διόλου ευνοϊκούς, στην πραγματικότητα, όρους για την καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων του Δημοσίου. Δημοσιονομική στενότητα λόγω της διαχείρισης της πανδημίας, των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και της ανάγκης ενίσχυσης των αμυντικών συστημάτων της χώρας.

Εκβιασμός, εξαπάτηση, εμπαιγμός, αναίσχυντη επίκληση στο πατριωτικό αίσθημα του οικονομικά ασθενέστερου φορολογούμενου πολίτη. Αυτό είναι αυτή η τροπολογία που ήρθε νύχτα, όπως της αρμόζει. Προσωπικά, ντρέπομαι για λογαριασμό τους».



Πηγή: https://www.larisacitynews.gr/2020/10/blog-post_7.html
Follow us: larisacitynews on Facebook