“Ιανός”: Εννέα προτάσεις για να ανακάμψουν τα Φάρσαλα


Εννέα προτάσεις κατέθεσαν με επιστολή τους, πρόεδροι κοινοτήτων και συνεταιρισμών της επαρχίας Φαρσάλων, από τις περιοχές που επλήγησαν από το καταστροφικό πέρασμα του Μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», απευθυνόμενοι προς το σύνολο των εκλεγμένων βουλευτών του ν. Λάρισας, έτσι ώστε να τους ενημερώσουν για τις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκλήθηκαν στις πληγείσες περιοχές, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της πολιτείας καθώς η επαρχία Φαρσάλων βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής και ο ρόλος των πολιτικών ηγετών αποτελεί βαρυσήμαντο κομμάτι στη δεδομένη στιγμή.

Για τον λόγο αυτό πραγματοποιούν συνάντηση την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου και ώρα 19.00 στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επαρχίας Φαρσάλων «ο Ενιπέας» στο Μ. Ευύδριο Φαρσάλων.

Μάλιστα η επιστολή κοινοποιείται και προς τον Υπουργό Αγροτική Ανάπτυξής Μάκη Βορίδη, τον Γ.Γ. Υπ, Οικονομικών Χρήστο Τριαντόπουλο, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων/νο Αγοραστό.

Αναλυτικά: “Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές. Με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τις διαδικασίες των δηλώσεων και των εκτιμήσεων των ζημιών που έχουν υποστεί τόσο οι αγρότες όσο και οι κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής. Ειδικότερα, δύο εβδομάδες μετά το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», τα χωριά του πρώην Δήμου του Ενιπέα, ήτοι το Βασιλί, Κατωχώρι, Ανωχώρι, Μικρό και Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Υπέρεια, Σταυρός, Κρήνη και Πολυνέρι, συνεχίζουν να μετράνε τις πληγές. 

Οι ζημιές που προκάλεσε η πλημμύρα της 19ης Σεπτεμβρίου 2020, από την υπερχείλιση του ποταμού Ενιπέα και των άλλων ρεμάτων, είναι ανυπολόγιστες.

Με αίσθηση ευθύνης και κοινωνικού προβληματισμού σας μεταφέρουμε τις παρακάτω προτάσεις και επισημάνσεις μας, οι οποίες θα πρέπει άμεσα να δρομολογηθούνε προς υλοποίηση ώστε να μπορέσει να επανέλθει σε ικανοποιητικό βαθμό η βιώσιμη καθημερινότητα της ευρύτερης περιοχής:

• Άμεση εκτίμηση όλων των ζημιών που αφορούν τις εποχιακές καλλιέργειες (βαμβάκι, καλαμπόκι, βιομηχανική τομάτα, ζωοτροφές) σε χρονικό διάστημα τέτοιο, που θα δίνει έγκαιρα δεδομένα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών των αποζημιώσεων.

• Έγκυρη (μέχρι τη λήξη του έτους και καταβολή αποζημίωσης για τις πληγείσες καλλιέργειες αναλογικά της ζημιάς, ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. (δανεισμοί, μισθώσεις, έξοδα επόμενης καλλιεργητικής χρονιάς, κλπ)

• Διευθέτηση του θέματος της μελλοντικής πληρωμής της ενίσχυσης του βάμβακος καθώς και των λοιπών καλλιεργειών που δικαιούνται συνδεδεμένης ούτως ώστε η μη παράδοση προϊόντος να μην επηρεάσει την είσπραξη της ενίσχυσης αυτής.

• Πρόσληψη πολλαπλού προσωπικού για την άμεση καταγραφή του φυτικού κεφαλαίου που βρίσκεται υπό στέγαση και δρομολόγηση της διαδικασίας αποζημίωσής του, καθώς αποτελεί γεωργικό εισόδημα που θα πληρωνόταν πιθανόν εντός του έτους. Οι συνήθεις πρακτικές εκτίμησης των συγκεκριμένων ζημιών μέσω ΠΣΕΑ αποτελεί χρονοβόρα διαδικασία με ολοκλήρωση πληρωμής μετά τη πάροδο 2 ετών που στη συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι καταστροφική για την βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων.

• Άμεση καταγραφή, εκτίμηση και δρομολόγηση πληρωμής του πάγιου εξοπλισμού της κάθε γεωργικής εκμετάλλευσης που είτε παρασύρθηκε από το νερό (και ακόμα αγνοείται) είτε υπέστη ανεπανόρθωτες βλάβες καθιστώντας τις μη λειτουργικές.

• Οικονομική ενίσχυση και διευθέτηση οικονομικών υποχρεώσεων των αγροτικών συνεταιρισμών της περιοχής ούτως ώστε να μην καταστραφούν λόγω της ανικανότητας αποπληρωμής των πιστώσεων των μελών τους.

• Ενίσχυση, πέραν της αποζημίωσης που ανακοινώθηκε, διότι οι αγροί λόγω της μετακινούμενης λάσπης έχουν υποστεί ποιοτική υποβάθμιση και δεν θα είναι πλέον υψηλής παραγωγικότητας

• Ενίσχυση των αγροτών για να αποκαταστήσουν και να επαναφέρουν τους αγρούς τους στην προτέρα κατάσταση, αφαιρώντας μέσα από αυτούς ξένα και φερτά υλικά.

• Στην περιοχή δραστηριοποιούνται Α.Σ που ενισχύουν σημαντικά την αγροτική παραγωγή και στην παρούσα στιγμή το ύψος της ζημιάς φαίνεται ότι θα μεταφερθεί σε αυτούς διαμέσου πιστώσεων των μελών.

 

Τέλος, για όλα τα παραπάνω, ζητούμε την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για την υποστήριξη της κοινωνικής δομής και κυρίως της αγροτικής εκμετάλλευσης. Η επαρχία των Φαρσάλων βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής και ο ρόλος των πολιτικών ηγετών αποτελεί βαρυσήμαντο κομμάτι στη δεδομένη στιγμή.

Με αφορμή όλα τα προαναφερθέντα, σας προσκαλούμε σε συνάντηση την Παρασκευή 9/10/2020 και ώρα 19.00 στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επαρχίας Φαρσάλων «ο Ενιπέας» στο Μ. Ευύδριο Φαρσάλων.

Παρακαλούμε θερμά όπως λάβετε υπόψη σας τα παραπάνω αιτήματά μας και προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την βοήθεια των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής”.

Την επιστολή υπογράφουν οι Πρόεδροι κοινοτήτων Βασιλί, Κατωχωρίου, Ευυδρίου, Κρήνης, Πολυνερίου, Υπέρειας, Σταυρού και οι πρόεδροι Αγροτικών Συνεταιρισμών Βασιλί, Ευυδρίου ο “Ενιπέας”, Κρήνης, Σταυρού και Πολυνερίου.


Πηγη: ifarsala.gr