Άννα Βαγενά: «Το Oruc Reis ξανά στα χωρικά μας ύδατα»



Η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, κα Άννα Βαγενά, σε δήλωσή της, αναφορικά με το Όρουτς Ρέιτς και τα ελληνοτουρκικά, επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Πριν από δέκα μέρες, ο πρωθυπουργός δήλωνε απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, παρόλο που δεν υπήρξε ουδεμία αναφορά σε ενδεχόμενες κυρώσεις προς την Τουρκία για την αυξανόμενη προκλητικότητά της.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε τότε επισημάνει ότι ο κ. Μητσοτάκης πέταξε λευκή πετσέτα στη Σύνοδο. Μέσα στις δέκα μέρες που ακολούθησαν, είδαμε τον Ερντογάν σε μία έξαρση θράσους να ανοίγει τα Βαρώσια και να στέλνει και πάλι το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ακόμη και εντός των 12 μιλίων των δυνητικών χωρικών μας υδάτων στο Καστελόριζο.

Είναι νομίζω σαφές ότι η διαχείριση από την κυβέρνηση της κλιμακούμενης αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις, αμηχανία και αδυναμία υπεράσπισης των κόκκινων γραμμών μας, οι οποίες συνεχώς μετακινούνται. Αυτή η διαχείριση έχει προφανώς αποτύχει στο να μετριάσει την τουρκική επιθετικότητα. Τι πρέπει να κάνει δηλαδή η Τουρκία για να αντιδράσουμε; Δεν έχουμε στα χέρια μας άλλες επιλογές πέρα από την αδράνεια και την παθητικότητα;
 
Ως χώρα έχουμε δικαίωμα άσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όπως αυτά προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο. Η Γερμανική ηγεσία και η ΕΕ δεν πρόκειται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αν δεν πιεστούν. Και πλέον διακυβεύεται και η δική τους αξιοπιστία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις επιβάλλουν την επέκταση των χωρικών υδάτων, αρχικά νότια και ανατολικά της Κρήτης, με την προοπτική επέκτασης και νότια των νησιών της Ανατολικής Μεσογείου, ανάλογα με τις περαιτέρω εξελίξεις. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση οφείλει να απαιτήσει μηχανισμό κλιμακούμενων κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε παρακολουθούμε με σταυρωμένα τα χέρια τις παράνομες και προκλητικότατες ενέργειες της Τουρκίας.

Στη διεθνή διπλωματία δεν είναι αρκετές οι κινήσεις εντυπωσιασμού και υποτακτικότητας, όπως φιλοξενίες υψηλών καλεσμένων σε ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα, π.χ. του Μάικ Πομπέο στην οικία Μητσοτάκη στα Χανιά. Χρειάζονται αποφασιστικές κινήσεις, χωρίς να θεωρούμαστε βολικοί και «προβλέψιμοι σύμμαχοι».


Πηγή: https://www.larisacitynews.gr/2020/10/oruc-reis.html
Follow us: larisacitynews on Facebook