Κορωνοϊός: Αυτό είναι το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού - 1.018 κέντρα σε όλη τη χώρα - Ποιοι έχουν προτεραιότητα


Το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικης κάλυψης για COVID-19 παρουσίασε ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Τρίτης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Όπως εξήγησε, θα υπάρχει κεντρική προμήθεια εμβολίων από την ΕΕ για 1,1 δισ. δόσεις, που στη συνέχεια θα διανεμηθούν στα κράτη-μέλη. Σημειώνεται ότι θα είναι ίδια η χρονική παράδοση για κάθε χώρα, η αναλογία εμβολίων θα σχετίζεται με τον πληθυσμό της κάθε χώρας και βέβαια η τιμή του εμβολίου θα είναι ίδια. Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλλει στην τιμή του εμβολίου και έτσι τα κράτη θα λάβουν τελικά τα εμβόλια σε χαμηλότερο τίμημα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύεται με έξι εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Με τις τέσσερις εξ' αυτών έχουν υπογραφεί σχετικά συμβόλαια.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα αναπτυχθούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, όπου θα μπορούν να εμβολιαστούν 2.117.440 πολίτες τον μήνα. Δείτε παρακάτω πόσα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργούν στις Περιφερειακές Ενότητες.

Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα - Με ραντεβού ο εμβολιασμός

Σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο που έχει καταρτιστεί, προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες και έπειτα ο γενικός πληθυσμός. Διευκρινίζεται, δε, ότι οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με sms, μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου. 

Ο εμβολιασμός στα εμβολιαστικά κέντρα θα γίνεται με ραντεβού σε δυο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, 6 ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή κάθε μέρα πλην της Κυριακής και, όπως είπε ο υπουργός υγείας, «έχουμε υπολογίσει ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειαστεί δέκα λεπτά προκειμένου να εμβολιαστεί».

 

Εάν χρειαστεί, εάν δηλαδή έρθουν παραπάνω εμβόλια εντός του μήνα, «θα αναπτύξουμε περαιτέρω το σχέδιο μας για επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, αλλά ήδη «τα 2.117.440 πολίτες τον μήνα είναι ένας μεγάλος αριθμός».

Αναφέρθηκαν στη συνέχεια τα δύο στάδια, που είναι: 1) Ο έλεγχος των δικαιούχων μέσω ΑΜΚΑ και 2) Η καταχώρηση των στοιχείων των δικαιούχων

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη συνέχεια σχετικά με τους υγειονομικούς, τους οίκους ευγηρίας, τους μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά και τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.


Πηγη: enikos.gr