ΟΑΕΔ: Μπάχαλο και με το επίδομα των 400 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους!



Από την μία, το επίδομα των 400 ευρώ θα το πάρουν όσοι είναι μακροχρόνια άνεργοι την 1η Μαρτίου, από την άλλη όσοι έχουν καταστεί μακροχρόνια άνεργοι την 1.1.2020, και τελικά …η μπίλια κάθεται στις 17 Απριλίου 2020. Στις 6 Νοεμβρίου επιδοτούνται δηλαδή οι «νέοι» μακροχρόνια άνεργοι του ΟΑΕΔ δηλαδή όσοι πέρασαν το κατώφλι της μακροχρόνια ανεργίας τον τελευταίο χρόνο, από 17η Απριλίου 2020 και μετά.

Ενώ λοιπόν από την αρχή ήταν δεδομένη η ημερομηνία αυτή χθες, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη βγαίνει στον ANT1 και λέει κάτι άλλο, ότι θα πάρουν το επίδομα των 400 ευρώ όσοι άνεργοι έγιναν μακροχρόνια άνεργοι από την 1.1.2020 και μετά και εφόσον δεν έχουν λάβει τον Απρίλιο τα 400 ευρώ. Και σε όλο αυτό, στην μέση οι μακροχρόνια άνεργοι που ακόμη δεν γνωρίζουν αν θα το πάρουν γιατί κανείς δεν δίνει σαφείς απαντήσεις. Έτσι λοιπόν όσοι έχουν καταστεί μακροχρόνια άνεργοι, έχουν δηλαδή συμπληρώσει 12 μήνες ανεργίας, στις 17 Απριλίου και μετά θα μπορούν να λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ που θα καταβληθεί έως το τέλος του μήνα.

Η ενίσχυση των 400 ευρώ θα δοθεί σε περίπου 130.000 μακροχρόνια ανέργους και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για επιβεβαίωση ή συμπλήρωσης των απαιτούμενων στοιχείων θα ξεκινήσει άμεσα, ενώ παράλληλα θα γίνονται και οι πληρωμές. Όσοι δηλαδή εγγεγραμμένοι άνεργοι απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας και παραμένουν άνεργοι μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής ΚΥΑ και δεν λαμβάνουν επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας θα πάρουν την νέα οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ.

Προσοχή, δεν θα καταβληθεί η οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ σε: – ανέργους που δεν έχουν πάνω από 12 μήνες ανεργία. – ανέργους που έχουν κάνει κάποιο μεροκάματο κατά την διάρκεια της ανεργίας τους. – σε όσους ανέργους παίρνουν επίδομα ανεργίας. – σε όσους μακροχρόνια ανέργους έχουν ήδη λάβει τα 400 ευρώ του Απριλίου. Πρόκειται για περίπου 130.000 – 135.000 ανέργους σχεδόν το 1/3 του συνόλου των μακροχρόνια ανέργων, που πληρούν τις προϋποθέσεις.
 
Η διαδικασία θα είναι ίδια με αυτή του περασμένου Απριλίου μέσω αιτήσεων επιβεβαίωσης ή συμπλήρωσης στοιχείων στο gov.gr για την καταβολή της ενίσχυσης ύψους 400 ευρώ. Η καταβολή των 400 ευρώ θα γίνει αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση των στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) των δικαιούχων. Για όσους δικαιούχους υπάρχουν στον ΟΑΕΔ στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) από προηγούμενες συναλλαγές (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κλπ.), θα μπορούν είτε να επιβεβαιώσουν το ΙΒΑΝ είτε να καταχωρίσουν νέο ΙΒΑΝ. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ θα καταβληθούν στο τέλος της υποβολής των αιτήσεων στο ΙΒΑΝ που είναι ήδη καταχωρισμένο στον ΟΑΕΔ. Για όσους δεν υπάρχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους.

Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ δεν μπορούν να καταβληθούν. Μόνο οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα επιβεβαίωσης ή καταχώρισης ΙΒΑΝ. Η είσοδος στη φόρμα επιβεβαίωσης ή καταχώρισης IBAN, όπως και σε όλες τις e-υπηρεσίες του Οργανισμού που παρέχονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημόσιου gov.gr, γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet ή με τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών του ΟΑΕΔ.

Οι πληρωμές θα εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 2-4 εργάσιμων ημερών μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση του ΙΒΑΝ. Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.


Πηγη: voucherergasia.gr