Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας απαντά στην Περιφέρεια για τον «Ιανό»


Σε ανακοίνωση του Τμήματος Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας στον απολογισμό της Περιφέρειας για τον «Ιανό» επισημαίνονται τα εξής:

«Στον τοπικό τύπο δημοσιεύθηκε την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου ανταπόκριση στην οποία συνοψίζονταν η «απολογιστική συνέντευξη τύπου για τον “Ιανό”» της Περιφέρειας, η οποία δόθηκε από τον Περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστό και το Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκο και υπηρεσιακά στελέχη.

Ο αγαπητός Περιφερειάρχης, με το γνωστό του ύφος, ήταν κατηγορηματικός στο ότι οι συνέπειες του «πρωτόγνωρου» «φαινόμενου του αιώνα», δεν μπορούσαν να αντιμετωπισθούν, αφού ούτε είχαν προβλεφθεί από τους ειδικούς με την επικαιροποίηση των σχεδίων διαχείρισης κινδύνου πλημμυρών που έγινε του 2018, και, όποια έργα είχαν προταθεί έγιναν, αλλά δεν απέδωσαν λόγω της έντασης του φαινομένου. Επομένως, σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια, όλα έγιναν καλά και για όλα έφταιξε ο κακός καιρός. Όλες οι άλλες απόψεις και η κριτική που ασκήθηκε ήταν «φιλολογίες και παραφιλολογίες».

Ας δούμε όμως εάν είναι ακριβώς έτσι, ή εάν ο απολογισμός που έγινε μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, κατέληξε σε συμπεράσματα που είναι ωραιοποιημένα και δεν έχουν μεγάλη σχέση με την αλήθεια. Κατ’ αρχή, να ξεκαθαρίσουμε εάν είχε προβλεφθεί έγκαιρα τα φαινόμενο του «Ιανού». Όπως ανακοινώθηκε από το Τμήμα Ανάπτυξης στις 29-9-20 το φαινόμενο είχε προβλεφθεί έγκαιρα από το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το οποίο είχε προβλέψει από τις 13 Σεπτεμβρίου ύψη βροχής πολύ μεγαλύτερα από εκείνα που αντιστοιχούν σε περίοδο αναφοράς Τ=50 χρόνια. Επομένως, αμέσως τίθεται το ερώτημα τι επιχειρησιακό προγραμματισμό έκανε η Περιφέρεια στις ημερομηνίες από 13-9 έως 18- 9 σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των πολιτών και την προετοιμασία του μηχανισμού αντιμετώπισης των συνεπειών στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η απάντηση δυστυχώς είναι ότι ή δεν αντιλήφθηκε την πρόβλεψη ή την αντιλήφθηκε και δεν έκανε τίποτα. Και στις δύο περιπτώσεις οι ευθύνες είναι πολύ μεγάλες, με δεδομένο ότι χάθηκαν και ανθρώπινες ζωές. Η μονότονη προσφιλής μέθοδος να μιλάμε για «πρωτόγνωρα φαινόμενα» για την αποφυγή των ευθυνών πρέπει επί τέλους να σταματήσει. Μετά τις πλημμύρες στη Μάνδρα και την Εύβοια συνεχίζουμε να μιλάμε για «πρωτόγνωρα φαινόμενα»;

Ας έρθουμε όμως και σε πιο συγκεκριμένα θέματα που δεν μπορεί να γνωρίζει ο απλός πολίτης σχετικά με τις δυνατότητες που είχε διαχρονικά η Περιφέρεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Κατ’ αρχή, πρέπει να θυμηθούμε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο που τα προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι σε άμεση προτεραιότητα. Ήδη η Χώρα έχει καταρτίσει Εθνικό Σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή το οποίο άρχισε να εξειδικεύεται στις περιφέρειες. Επομένως δεν μπορούμε να τα αποδίδουμε όλα στον κακό καιρό, απαλλάσσοντας τους αρμόδιους από τις ευθύνες τους. Εάν δει κανείς τους επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνου πλημμυρών των σχεδίων διαχείρισης κινδύνου πλημμυρών με αντικειμενικότητα και όχι επικοινωνιακή ωραιοποίηση, οι περιοχές που πλημμύρισαν είχαν προβλεφθεί με τους επικαιροποιημένους χάρτες σε άριστο βαθμό, όπως επιβεβαιώθηκε από τις δορυφορικές εικόνες που λήφθηκαν μετά την  εκδήλωση του φαινομένου.

Από τους επικαιροποιημένους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας, που συντάχθηκαν μαζί με το Σχέδιο Διαχείρισης Πλημμυρών το 2018, φαίνεται ότι και στους παραπόταμους του Πηνειού, όπως ο Ενιπέας, ο Καλέντζης, ο Καράμπλαλης , ο Ιταλικός κ.λπ. που διαρρέουν τους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων εμφανίζουν πλημμυρικά φαινόμενα με σημαντικά ύψη πλημμυρικών σταθμών. Στα περισσότερα από αυτά τα ποτάμια οι όποιες επεμβάσεις από την Περιφέρεια γίνονταν μετά από τοπικές πλημμύρες, όπως για παράδειγμα στα ρέματα των Δήμων Τυρνάβου, Ελασσόνας, ΠΕ Τρικάλων – Καρδίτσας – Λάρισας που τα φαινόμενα αυτά επαναλαμβάνονται σχεδόν ανά 2-3 χρόνια από το 2008 και μετά.

Σημειώνεται δε ότι ο κ. Περιφερειάρχης κατά την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε) του «Σχεδίου Διαχείρισης των κινδύνων Πλημμύρας του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας (EL08), η οποία προέβλεπε και τις απαιτούμενες ενέργειες για τον περιορισμό των κινδύνων αυτών, αναγνώριζε την πληρότητα του Σχεδίου διαχείρισης κινδύνου πλημμυρών, γι’ αυτό και την ενέκρινε. Όμως από αυτά που προέβλεπε η Σ.Μ.Π.Ε. δεν υλοποίησε τίποτα, ούτε καν εκείνα που  δεν απαιτούσαν τεχνικά έργα, αλλά απλές δράσεις σχετικά με την ετοιμότητα απέναντι σε τέτοιους κινδύνους. Σημειώνεται ότι την ημέρα εκδήλωσης του φαινομένου (18/9/2020) κανένας δεν ενημερώθηκε έγκαιρα και κανένας μηχανισμός δεν είχε ενεργοποιηθεί. Τα δε έργα που ανέφερε στον απολογισμό ο κ. Περιφερειάρχης αντιμετωπίζουν τοπικά τα πλημμυρικά φαινόμενα και δεν παρέχουν ουσιαστική προστασία στο σύνολο της κάθε υδρολογικής λεκάνης. Αποτελούν ημίμετρα και ουσιαστικά τη μηδενική λύση που αναφέρει η ΣΜΠΕ. Τα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά έργα που υπάρχουν στη Θεσσαλία απαιτούν συντήρηση και επικαιροποίηση προκειμένου να είναι αποτελεσματικά, σύμφωνα με τα ΣΔΚΠ.

Αυτή δυστυχώς είναι η αλήθεια, η οποία αναδεικνύει και τις ευθύνες της Περιφέρειας και των σχετιζόμενων Δήμων για την ανυπαρξία στην ουσία οργανωμένου σχεδίου διαχείρισης των πλημμυρών και γενικότερα την υποτίμηση των προβλημάτων που λόγω της κλιματικής κρίσης δυστυχώς θα είναι συχνά και όχι «πρωτόγνωρα».

Επομένως αντί ο Περιφερειάρχης να προσπαθεί ανεπιτυχώς να ωραιοποιεί την κατάσταση αποποιούμενος τις ευθύνες του, να σκύψει σοβαρά στα προβλήματα που δημιουργούνται, διαμορφώνοντας  ένα σοβαρό επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης των κινδύνων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οργανώνοντας κατάλληλα την αντίστοιχη υπηρεσία της περιφέρειας».



Πηγή: https://www.larisacitynews.gr/2020/11/blog-post_79.html
Follow us: larisacitynews on Facebook