Ν. Γαμβρούλας: Ελλιπή τα μέτρα για τις επιχειρήσεις - Απαιτείται ουσιαστική στήριξη


Στο Επιμελητήριο Λάρισας βρέθηκε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ορμή Ανανέωσης» Νίκος Γαμβρούλας, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου κ. Σωτήρη Γιαννακόπουλο, τον αντιπρόεδρο κ. Δημήτρη Παπαλέξη και τον οικονομικό επόπτη κ. Δημήτρη Οικονόμου, με σκοπό να συζητήσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid 19 στον επιχειρηματικό κόσμο της Λάρισας, αλλά και να εξετάσουν την ουσία των οικονομικών μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση.

 

Οι 2 πλευρές συμφώνησαν πως τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι ελλιπή και πως ο επιχειρηματικός κόσμος έχει ανάγκη από ουσιαστική στήριξη, που θα τους επιτρέψει να επιβιώσουν στην πολύ δύσκολη συγκυρία που επικρατεί.


Ο Νίκος Γαμβρούλας μεταξύ άλλων τόνισε:

«Οι επιχειρήσεις τον Μάρτιο αποδέχτηκαν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την προστασία του πληθυσμού από την πανδημία και δέχτηκαν ένα πολύ μεγάλο πλήγμα κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown,καθώς αναγκάστηκαν να κρατήσουν τα καταστήματα κλειστά, ενώ ταυτόχρονα έτρεχαν οι λειτουργικές τους υποχρεώσεις τις οποίες έπρεπε να εξυπηρετήσουν με εξαιρετικά μειωμένο ή στις περισσότερες των περιπτώσεων μηδενικό ταμείο. Τα βοηθήματα που δόθηκαν δεν έφτασαν ούτε για το ελάχιστο των απαιτήσεων, ενώ τους επόμενους μήνες η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων δούλεψε με μειωμένους τζίρους, έχοντας ως αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να βρίσκονται σε πραγματικά δύσκολη κατάσταση.

Μετά την απόφαση για δεύτερο lockdown και την ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων στήριξης, οι επιχειρήσεις βρίσκονται και πάλι χωρίς ουσιαστική στήριξη με τους ιδιοκτήτες τους να βρίσκονται σε απόγνωση. Πως να πληρωθεί το 60% του ενοικίου χωρίς έσοδα; Πως να πληρωθούν όλες αυτές οι υποχρεώσεις  που αναστέλλονται έως την Άνοιξη χωρίς έσοδα; Πως να περάσουν τον μήνα οι οικογένειες που διατηρούν καταστήματα τα οποία θα είναι κλειστά και δεν θα έχουν έσοδα; Πως θα λειτουργήσουν τους επόμενους μήνες όλες αυτές οι επιχειρήσεις, με χρέη να έχουν συσσωρευτεί και χωρίς ρευστότητα; Πως να σταθούν οι νεοσύστατες επιχειρήσεις που έχουν ήδη απολέσει την ρευστότητα τους για την ίδρυση της επιχείρησης τους; Πως θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας χωρίς να μπορεί η επιχείρηση να πληρώνει μισθούς;

Όλα τα παραπάνω απαιτούν γενναίες αποφάσεις και ουσιαστικές λύσεις. Απαιτείται η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις με απευθείας χρηματοδότηση του κράτους ή των περιφερειών. Απαιτούνται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα παράσχουν ουσιαστική βοήθεια στις επιχειρήσεις, αποφάσεις για να αναπληρωθεί σε έναν βαθμό το χαμένο εισόδημα, ελάφρυνση των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, ενώ και ο Δήμος μας θα πρέπει να εξαντλήσει τις δυνατότητες του στα μέτρα οικονομικής στήριξης που θα αποφασίσει.

Δεν μπορεί ο επιχειρηματικός κόσμος να σηκώνει τέτοιο βάρος για τόσους μήνες. Έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες των περισσοτέρων. Ή θα στηριχτούν ή θα καταρεύσουν»

Οι 2 πλευρές αποφάσισαν να συντονίσουν την δράση τους και να διεκδικήσουν από κοινού ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις της περιοχής.



Πηγή: https://www.larisacitynews.gr/2020/11/blog-post_71.html
Follow us: larisacitynews on Facebook