Μήνυμα της Διευθύντριας Δ.Ε. Τρικάλων για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών


     Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών το Δεκέμβριο του 1991 από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε., με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Από τότε και έως σήμερα έχουν γίνει πολλές ενέργειες από τις Κυβερνήσεις και έχουν συσταθεί πολλές οργανώσεις γυναικών που δρομολόγησαν και υλοποίησαν  λύσεις και δράσεις για τον περιορισμό και τον αφανισμό του φαινομένου. Στη χώρα μας λειτουργούν από τον Απρίλιο του 2012 τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων από το Υπουργείο Εσωτερικών.

     Το φαινόμενο της έμφυλης βίας είναι δυστυχώς καθημερινό και παγκόσμιο. Είναι ένα πολυμορφικό φαινόμενο, που αφορά στην οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη κατά της αξιοπρέπειας όσων την υφίστανται, αλλά και απαιτεί την ίδια στιγμή σωστή οργάνωση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Αν δει κάποιος με προσοχή τα στατιστικά στοιχεία (1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσει σεξουαλική, σωματική ή ψυχολογική βία, 1 στις 5 θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας, 40% με 50% των γυναικών στην Ε.Ε. έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία κ.ά. ), θα κατανοήσει την έκταση του προβλήματος.

     Ως γυναίκα έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία για το συγκεκριμένο θέμα και ως μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας αισθάνομαι  ευθύνη  για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας, ώστε η έμφυλη βία να εξαλειφθεί από την κοινωνία μας. Δυσάρεστη είναι η διαπίστωση ότι οι έμφυλες διακρίσεις στην εκπαίδευση είναι προάγγελος της βίας κατά των γυναικών. Προς αυτήν την κατεύθυνση και από τις θέσεις που υπηρετώ την Πολιτεία και την Παιδεία ως μέλος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Λαρισαίων, μέλος της Επιτροπής Παιδείας της Κ.Ε.Δ.Ε. και Διευθύντρια της Δ.Ε. Τρικάλων, υπόσχομαι να συμβάλλω στη συνεργασία των φορέων για την εξάλειψη των έμφυλων στερεότυπων και διαφορών στη σχολική κοινότητα.

 

Για το λόγο αυτό θέλω την κατανόηση και τη συνεργασία των γονέων και κηδεμόνων, προκειμένου να δημιουργήσουμε τα σωστά πρότυπα για τα παιδιά μας. Ο χαρακτήρας, το πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο, η ευημερία της μελλοντικής μας  κοινωνίας εξαρτώνται από τη διαπαιδαγώγηση που θα δώσουμε εμείς στα παιδιά.

     Δεν επιτρέπεται επ΄ ουδενί  λόγω μετά από τις κατακτήσεις της ανθρωπότητας για τη διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων να δεχόμαστε, να ανεχόμαστε και να αδιαφορούμε μπροστά στην άσκηση οποιασδήποτε βίας και δη των γυναικών.


Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Δ.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΕΛΕΝΗ-ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΝΟΠΟΥΛΟΥ



Πηγή: https://www.larisacitynews.gr/2020/11/blog-post_361.html
Follow us: larisacitynews on Facebook