Τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζητούν οι Θεσσαλοί έμποροι


Με την έναρξη του δευτέρου κύματος της πανδημίας και την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στις επιχειρήσεις, η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας απέστειλε επιστολή στους Υπουργούς στον Περιφερειάρχηκαι στους Βουλευτές της Θεσσαλίας για τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κύριοι, αξιότιμες κυρίες,

Ο εμπορικός και γενικότερα ο επιχειρηματικός κόσμος βάλλεται επί μία δεκαετία από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.

Μέσα σ΄αυτή τη δεκαετία η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας ανέλαβε δυσανάλογο του αναλογούντος κόστος, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν και συνάδελφοι να βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και της φτωχοποίησης.

Όσοι ακόμα εξακολουθούμε και κρατάμε ζωντανές τις επιχειρήσεις μας, τελούμε σε καθεστώς καθημερινής αβεβαιότητας για το μέλλον και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πλείστα όσα προβλήματα.

Η πανδημία που ενέσκηψε στη χώρα μας από την άνοιξη, το καθολικό lockdown αλλά και τα πρόσφατα τοπικά, επέτειναν ακόμη περισσότερο τα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα, με αποτέλεσμα πολλοί από μας να σκεφτόμαστε την έσχατη, και σίγουρα απευκταία , λύση της οριστικής παύσης των εργασιών των επιχειρήσεών μας.

Τα μέτρα που έλαβε η πολιτεία κατά  το τελευταίο διάστημα  σίγουρα βοήθησαν σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά σίγουρο είναι επίσης πως δεν αρκούν.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας μέσα από την καθημερινή επαφή με τους συναδέλφους εμπόρους και επαγγελματίες και αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά, τις  κατέγραψε και δια της παρούσης έρχεται να προτείνει κάποια άμεσα μέτρα, τα οποία σε πρώτο χρόνο θα δώσουν μια βαθιά ανάσα στις τοπικές, και όχι μόνο, πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες όπως καλά γνωρίζετε δε διαθέτουν τα χρηματοδοτικά ή άλλα εργαλεία συγκριτικά με τις μεγάλες, αλλά διαδραματίζουν βαρύνοντα ρόλο στην εθνική οικονομία και κοινωνική ευημερία.

Ειδικότερα ως άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα στήριξης προτείνουμε:

•    την επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία

•    την επιδότηση των ενοικίων των επιχειρήσεων για όλο το 2020

•    την καθιέρωση, επιτέλους, του ειδικού ακατάσχετου-τροφοδότη επαγγελματικού λογαριασμού

•    τη χορήγηση χαμηλότοκων μικροπιστώσεων για την εξόφληση τιμολογίων προμηθευτών και παγίων υποχρεώσεων, κατά το πρότυπο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

•    Την εκπόνηση ειδικού προγράμματος, κατά τα πρότυπα του πρόσφατου προγράμματος ΑΝΑΣΑ, προσαρμοσμένου στις ανάγκες των πολύ μικρών επιχειρήσεων

•    Την καθολική προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς με το νέο πτωχευτικό κώδικα πολλοί συνάδελφοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους για οφειλές δανείων που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες τις επιχείρησής τους και λόγω της δεκαετούς ύφεσης δεν μπορούν να αποπληρωθούν εν μέρει ή στο σύνολό τους. 

 

Θεωρώντας ότι οι παραπάνω προτάσεις μας είναι και ρεαλιστικές αλλά και εφαρμόσιμες, αναμένουμε εκ μέρους σας την αμέριστη στήριξη, προκειμένου να υλοποιηθούν για το καλό όλων μας.

Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας είναι ανοιχτή σε κάθε συζήτηση και πρόταση που θα αποσκοπεί στην επιβίωση αλλά και την ανάπτυξη της τοπικής θεσσαλικής εμπορικής και επιχειρηματικής κοινότητας.

Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένας ανοιχτός και ειλικρινής δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ μας, ώστε τα όποια προβλήματα να επιλύονται άμεσα και ουσιαστικά.



Πηγή: https://www.larisacitynews.gr/2020/11/blog-post_42.html
Follow us: larisacitynews on Facebook