Κορωνοϊός: Καμία κλίνη ΜΕΘ σε Λάρισα και Τρίκαλα!


Σοκάρουν οι αριθμοί των διαθέσιμων ΜΕΘ, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιοχές στην επικράτεια που δεν έχουν διαθέσιμη ούτε μία μονάδα. Η Θεσσαλονίκη έχει μόλις 12 κενές, ενώ η Αθήνα 53. Θέμα χρόνου θεωρούνται πλέον οι αεροδιακομιδές.


Παράλληλα, άγγιξαν τους 602 οι θάνατοι τις πρώτες 18 μέρες του Νοεμβρίου, αριθμός εξαιρετικά ανησυχητικός καθώς αποτελεί περίπου το 50% των συνολικών θανάτων στη χώρα από την αρχή της πανδημίας.

Το μέγεθος της καταστροφής από το δεύτερο αυτό κύμα κοροναϊού είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερο από το πρώτο, γεγονός που αποδεικνύεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, χθες Τρίτη, επιβεβαιώθηκαν 2.422 κρούσματα σε όλη την επικράτεια, ενώ σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ 443 διασωληνωμένων.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά
μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, καθώς συσχετίζεται με τον ρυθμό της επιδημίας που σημειώθηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα. Το γεγονός αυτό φανερώνει ότι το σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να δοκιμάζεται για αρκετά μεγάλο διάστημα ακόμα.

Η τάση σταθεροποίησης που άρχισε να φαίνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα αποτυπωθεί σε μειωμένο αριθμό ασθενών τον επόμενο μήνα. Σε κάθε περίπτωση, το «φορτίο» που καλούνται να σηκώσουν οι υγειονομικοί εργαζόμενοι στις δομές υγείας της χώρας μας μέχρι τα Χριστούγεννα είναι πολύ βαρύ.

Ουτοπία οι διαθέσιμες ΜΕΘ

Την ίδια στιγμή, η πληρότητα των ΜΕΘ αγγίζει «ταβάνι», καθώς δεν υπάρχει ούτε μία διαθέσιμη κλίνη σε Λάρισα και Τρίκαλα, ενώ σημειώνεται 94% πληρότητα στη Θεσσαλονίκη και 75% στην Αθήνα. Οι εισαγωγές νέων ασθενών χθες έφθασαν κοντά στις 500.
Με βάση στοιχεία του υπ. Υγείας, οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 211.

Η πληρότητα έχει φτάσει στο 94%, καθώς από τις 211, οι 199 είναι κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 6%).

Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 214.

Από αυτές, 161 είναι κατειλημμένες και 53 κενές (ποσοστό 25%).

ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια

1η ΥΠΕ (Αττικής): 163 κλίνες, εκ των οποίων 118 κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 28%)

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 53 κλίνες, εκ των οποίων 36 κατειλημμένες και 17 κενές (ποσοστό 32%)

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 134 κλίνες, εκ των οποίων 126 κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 6%)

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 123 κλίνες, εκ των οποίων 109 κατειλημμένες και 14 κενές (ποσοστό 11%)

5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 68 κλίνες, εκ των οποίων 65 κατειλημμένες και 3 κενές (ποσοστό 4,5%)

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 47 κλίνες, εκ των οποίων 25 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 47%)

7η ΥΠΕ (Κρήτης): 18 κλίνες, εκ των οποίων 13 κατειλημμένες και 5 κενές (ποσοστό 28%)

Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 18 κλίνες, όλες κατειλημμένες

Σχεδόν 4.000 οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες

Όσον αφορά τις συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19, αυτές είναι 6.074.

Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 3.831 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια

1η ΥΠΕ (Αττικής): 629 (από τις 1.169 διαθέσιμες κλίνες)

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 244 (από τις 480 διαθέσιμες κλίνες)

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 895 (από τις 1.204 διαθέσιμες κλίνες)

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 1.175 (από τις 1.557 διαθέσιμες κλίνες)

5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 453 (από τις 589 διαθέσιμες κλίνες)

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 232 (από τις 636 διαθέσιμες κλίνες)

7η ΥΠΕ (Κρήτης): 59 (από τις 235 διαθέσιμες κλίνες)

Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 144 (από τις 194 διαθέσιμες κλίνες)

Διευθυντής ΜΕΘ «Παπανικολάου»: Στα όριά του το σύστημα υγείας – Ανεπαρκής ο αριθμός Εντατικών

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία γενικότερα και ειδικότερα στις ΜΕΘ του «Παπανικολάου»

Τα όρια του συστήματος είναι πολύ περιορισμένα και γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατηθεί όρθιο.

«Το ζήτημα των ΜΕΘ είναι ζήτημα πολιτισμού μιας χώρας, να κατανοήσει ότι είναι ζωτικής σημασίας να έχει αυτές τις μονάδες», είπε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε πως ο αριθμός των εισαγωγών δεν είναι τόσο μεγάλος όσο τις προηγούμενες μέρες, ωστόσο η δεξαμενή σε όλα τα νοσοκομεία είναι επικίνδυνη, καθώς οι ασθενείς βρίσκονται σε βαριά κατάσταση στα τμήματα και οι ΜΕΘ δεν έχουν τη δυνατότητα να νοσηλεύσουν όλες αυτές τις περιπτώσεις.

Η γεωγραφική «ακτινογραφία» των κρουσμάτων

Για ακόμα μία μέρα «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας, με την εικόνα της Αττικής να παραμένει ανησυχητική.

Από τα 2.422 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 595 καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Αττική με 513 κρούσματα, δίνοντας την αρνητική πρωτιά και πάλι στη συμπρωτεύουσα.

Σε πολύ δύσκολη κατάσταση βρίσκεται και η Λάρισα με 159 κρούσματα, ενώ στις Σέρρες καταγράφηκαν 103 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού.

Ακόμα, 87 κρούσματα εντοπίζονται στη Δράμα, 76 στην Πέλλα και 62 στην Ημαθία.


Πηγή: parapolitika.gr