Δήμος Λαρισαιων: Αρχίζει την Πέμπτη το Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο για την Εκπαίδευση Ενεργών Πολιτών


  • Διοργανώνεται από την Λάρισα και την πόλη Yeonsu της Δημοκρατίας της Κορέας με την υποστήριξη του Διεθνούς Ινστιτούτου Δια Βίου Μάθησης της UNESCO και την αιγίδα της ΚΕΔΕ 

 

Ξεκινάει την ερχόμενη Πέμπτη 12 Νοεμβρίου το διήμερο Διεθνές Διαδικτυακό συνέδριο με τίτλο «Ενισχύοντας την εκπαίδευση ενεργών πολιτών σε τοπικό επίπεδο» που συνδιοργανώνεται από τη Λάρισα και την πόλη Yeonsu της Δημοκρατίας της Κορέας, που είναι οι συντονίστριες πόλεις της θεματικής ομάδας «εκπαίδευση και ενεργό πολιτειότητα» του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθαίνουν της UNESCO και υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο για τη Δια Βίου Μάθηση της UNESCO (UIL). Το συνέδριο τελείται υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ.

Είναι η πρώτη φορά που ελληνική πόλη συνδιοργανώνει  διεθνές συνέδριο της UNESCO. Στοιχείο που αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της Πόλης μας στα πλαίσια του παγκόσμιου δικτύου των Πόλεων που Μαθαίνουν (Learning Cities), την αναγνώριση των προσπαθειών της από την UNESCO. Στην καρδιά μιας πρωτόγνωρης οικονομικής, κοινωνικής και υγειονομικής κρίσης ο Δήμος Λαρισαίων αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για μια μεγάλη και σοβαρή συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τη Δημοκρατία και τις απειλές που αντιμετωπίζει, για την ανάγκη στήριξης των ευπαθών ομάδων, για την ευθύνη των πολιτών, για το ρόλο των νέων. Η Λάρισα συμμετέχει  σε έναν παγκόσμιο διάλογο για τη φτώχεια και την καταπολέμηση της ανισότητας και της αδικίας, για την προστασία του Πλανήτη μας.

Σημειώνεται ότι η Λάρισα ήταν η πρώτη ελληνική  πόλη που εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο των «Learning cities» της UNESCO. Δυο χρόνια αργότερα έγινε μια από τις 16 πόλεις στον κόσμο που θα βραβευθούν για τις προσπάθειές τους στο πεδίο. «Η Λάρισα- Πόλη που Μαθαίνει» συμβολοποιεί την κοινή προσπάθεια φορέων και ενεργών πολιτών για μια πορεία αλλαγής και μετασχηματισμού. Από το 2015 μέχρι σήμερα έγιναν πολλά. Oργάνωση δεκάδων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συλλογικών δράσεων, με έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως η «Κατασκήνωση στην πόλη» και η δημιουργία 10 νέων Κέντρων Δημιουργικής απασχόλησης, το «Κοινωνικό Φροντιστήριο», οι συνέργειες με το αναπηρικό κίνημα για τη διαμόρφωση ενός τοπικού σχεδίου δράσης για τα άτομα με αναπηρία, οι παρεμβάσεις για τα άτομα της 3ης ηλικίας, το Πανεπιστήμιο των Πολιτών, που μόλις πριν λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε η βράβευσή του με το βραβείο Grundtvig 2020 από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Διά Βίου μάθηση. 

Σήμερα ως παγκόσμιοι συντονιστές της ενότητας Citizenship Education, σε μια δύσκολη περίοδο για όλους μας, συνδιοργανώνουμε Διεθνές Διαδικτυακό συνέδριο με τίτλο «Ενισχύοντας την εκπαίδευση ενεργών πολιτών σε τοπικό επίπεδο» στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2020.

Το διαδικτυακό συνέδριο στοχεύει:  

  • Να παρουσιάσει τις ενέργειες των μελών του Δικτύου, σχετικά με το θέμα της εκπαίδευσης ενεργών πολιτών στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

  • Να παρουσιάσει καλές πρακτικές των μελών της ομάδας για τη διά βίου μάθηση και την εκπαίδευση ενεργών πολιτών σε μια περίοδο δύσκολη για τη Δημοκρατία. Να συζητηθούν προκλήσεις και ευκαιρίες  για το μέλλον.

  • να αποτελέσει ευκαιρία για τον καθορισμό προτεραιοτήτων και δράσεων που μπορούν να αναληφθούν κατά το 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο της UNESCO για τις Πόλεις που Μαθαίνουν το Φθινόπωρο του 2021  

  • Να προωθηθεί το θέμα της εκπαίδευσης στην ενεργό πολιτειότητα σε τοπικό επίπεδο σε όλα τα μέλη του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθαίνουν της UNESCO και πέρα από το δίκτυο.

 

Εισηγητές θα είναι διακεκριμένοι επιστήμονες, ενώ θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές πόλεων – μελών από όλον τον κόσμο, θα υπάρξει forum με συμμετοχή μελών Δημοτικών Συμβουλίου Νεολαίας κ.α.

Στο συνέδριο συμμετέχουν παγκόσμιες προσωπικότητες, όπως ο κος David Atchoarena, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διά Βίου Μάθησης της UNESCO (UIL) και o Raúl Valdés-Cotera, συντονιστής του παγκόσμιου Δικτύου Learning Cities, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαικοί απ’ όλον τον κόσμο.



Πηγή: https://www.larisacitynews.gr/2020/11/blog-post_342.html
Follow us: larisacitynews on Facebook