Αντιπολεμική Κίνηση Λάρισας για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου



Σε ανακοίνωση της Αντιπολεμικής Κίνησης Λάρισας επισημαίνονται τα εξής:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενώ έχασε τον έλεγχο της πανδημίας,   επιχειρεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία για  συνολική επίθεση στα  εργατικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Χρησιμοποιεί την “ασφάλεια” και το καθεστώς έκτακτης ανάγκης για να  εμπεδωθεί και διατηρηθεί ο φόβος στην κοινωνία ώστε να πραγματοποιήσει ευκολότερα τους στόχους  της.

Η πανδημία γίνεται ευκαιρία  προκειμένου να γκρεμίσει τα υπολείμματα του κοινωνικού κράτους, τα δημοκρατικά, εργασιακά και εκπαιδευτικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες, στους οποίους η εξέγερση του Πολυτεχνείου έχει βάλει τη σφραγίδα της. Για πρώτη φορά μετά από 46 χρόνια ανακοινώνεται η απαγόρευση συνάθροισης άνω των τριών ατόμων. Η απόφαση της Κυβέρνησης μας  υπενθυμίζει  πως οι χουντικές απαγορεύσεις δεν ανήκουν στο μακρινό παρελθόν, δεν είναι επιστροφή στο χθες αλλά προεικόνισμα του μέλλοντος που σχεδιάζουν.

Η προστασία από την πανδημία του Covid-19 δεν είναι αιτία, είναι πρόσχημα.

Η πανδημία δεν ελέγχεται με απαγορεύσεις και αστυνομικούς.

Είναι φανερό πως  καταφεύγει στην καταστολή γιατί πλέον, δεν πείθει.

Τα μέτρα τους δεν έχουν τη λαϊκή επιδοκιμασία.

Επειδή φοβούνται τις εργατικές, λαϊκές και νεανικές αντιδράσεις καταφεύγουν στην αστυνομοκρατία, την τρομοκρατία, τις απειλές  .
 
Η στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απρίλη 1967 επιβλήθηκε για να αντιμετωπίσει και να ανακόψει την ανοδική πορεία του κινήματος της εποχής . Κατάλυσε τις ελευθερίες, επέβαλε βασανιστήρια, δολοφονίες, φυλακίσεις και εξορίες κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών. Πρόσδεσε ακόμη ποιο πολύ τη χώρα στο Αμερικανο-Νατοϊκό άρμα.  Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το ΄73 συνέβαλε αποφασιστικά στην ανατροπή της χούντας και διαμόρφωσε την μεταπολιτευτική Ελλάδα. Τα θεμελιώδη δικαιώματα που κατακτήθηκαν , έρχεται η πραγματικότητα να μας δείξει πως σήμερα επιβάλλεται να τα υπερασπιστούμε και να τα διευρύνουμε .

·         47 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο συνεχίζει να μας  εμπνέει και αντλούμε δύναμη από τους αγώνες της εποχής .Σήμερα, χιλιάδες αγωνιστές  συνεχίζουμε τον αγώνα δίνοντας νέο περιεχόμενο στα συνθήματα  «ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» , «ΕΞΩ οι ΗΠΑ» ,  οι Βάσεις και το “ΝΑΤΟ» . Αυτή είναι η παρακαταθήκη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και γι’ αυτό επιχειρείται να δυσφημιστεί, να συκοφαντηθεί, να λησμονηθεί. Φέτος με πρόσχημα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα προστασίας, η Κυβέρνηση της αποτυχίας επιχειρεί  να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις. Δε θα το καταφέρει.

·         47 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο Ιμπεριαλισμός και οι πόλεμοι είναι εδώ. Η προσφυγιά, το ξερίζωμα λαών, η άνοδος ρατσιστικών, φασιστικών και μισαλλόδοξων ιδεών είναι εδώ. Το ακροδεξιό ανορθολογικό ρεύμα αναπτύσσεται επικίνδυνα. Η  σύγχρονη βαρβαρότητα της δικτατορίας των αγορών και του κεφαλαίου είναι εδώ κι αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα.

Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ και  ανασαίνει στους αγώνες του σήμερα ενάντια στις ΗΠΑ τις Βάσεις, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ , το ΔΝΤ, την άθλια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την πολιτική της. ΖΕΙ στους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, στους αγώνες ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, στις καθημερινές μάχες της αλληλεγγύης στους φτωχούς και αποκλεισμένους, στους πρόσφυγες, σε όλους όσους δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, της αξιοπρέπειας, της ζωής όπως την ονειρευόμαστε.

Υπεύθυνοι για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου ήταν και είναι οι μαζικοί φορείς του λαού και όχι η κυβέρνηση, το κράτος και ο Χρυσοχοΐδης.

Συμμετέχουμε στις  αγωνιστικές εκδηλώσεις των μαζικών φορέων της Λάρισας με το αγωνιστικό  , ανατρεπτικό περιεχόμενο του Πολυτεχνείου.

Φέτος το σύνθημα:

Ψωμί – Παιδεία – Υγεία – Ελευθερία,  η Χούντα δεν τελείωσε το ‘73

Είναι  πιο επίκαιρο από ποτέ».


Πηγή: https://www.larisacitynews.gr/2020/11/blog-post_642.html
Follow us: larisacitynews on Facebook