Δήμος Λαρισαιων: Ετοιμο το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης στους πεζοδρόμους


  • Ξενικά ηλεκτρονική διαβούλευση 15 ημερών, με στόχο την πιλοτική λειτουργία του συστήματος στο Φρούριο, στα μέσα Ιανουαρίου

  • Απ. Καλογιάννης: Πρωτοποριακό έργο που υλοποιήθηκε από εταιρείες ηγέτες στο χώρο τους και βάζει τη Λάρισα στις «έξυπνες πόλεις»


Την ολοκλήρωση του έργου ελεγχόμενης πρόσβασης στους πεζοδρόμους και την έναρξη διαδικασίας διαβούλευσης για την εκπόνηση και ψήφιση κανονιστικής απόφασης λειτουργίας του συστήματος, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης. 


Πλαισιωμένος από στελέχη της Δημοτικής Αρχής και ειδικότερα τους αντιδημάρχους κ.κ. Γ. Σούλτη, Ντ. Διαμάντο και τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΛ και πρώην αντιδήμαρχο Δημ. Μαβίδη, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί ενεργά με το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου, ο κ. Καλογιάννης τόνισε ότι η έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας του συστήματος, θα αφορά σε πρώτη φάση  στην περιοχή του Φρουρίου, κάτι που αναμένεται να γίνει στα μέσα Ιανουαρίου και αναλόγως των εξελίξεων με την πανδημία. Σημειώνεται ότι το κόστος κατασκευής του έργου ανήλθε στο 1,1 εκατ. ευρώ περίπου και χρηματοδοτήθηκε κατά 680.000 ευρώ από πόρους του Δήμου και με 450.000 από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ/ΕΠ Θεσσαλίας. 


Η διαβούλευση ξεκινάει άμεσα, θα διαρκέσει 15 ημέρες και θα γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο, με την αποστολή προτάσεων και παρατηρήσεων στο mail 

bares-polites@larissa-dimos.gr, ενώ η συζήτηση με εκπροσώπους φορέων μπορεί να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω του νέου lock down. Ωστόσο σημειώνεται ότι στελέχη της δημοτικής αρχής έχουν πραγματοποιήσει ήδη επαφές με μέλη της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου, των εκπροσώπων στο χώρο της εστίασης κλπ  

 

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, το έργο ολοκληρώθηκε πριν μερικές εβδομάδες και έχουν γίνει επιτυχώς οι δοκιμές για τη λειτουργία του. Η λειτουργία του συστήματος βάζει την Λάρισα στον αστερισμό των «έξυπνων πόλεων», ενώ το εγχείρημα ήταν πρωτοποριακό και για τις μεγάλες εταιρείες που ανέλαβαν το έργο (Cosmote-Deutche Telecom,  Cisco και  DotSoft) που συνεργάστηκαν για την επιτυχή ολοκλήρωση του.  

Όπως τόνισε ο κ. Καλογιάννης βασικός στόχος της πολιτικής της Δημοτικής αρχής είναι η διαφύλαξη της αρμονικής συνύπαρξης όλων των χρήσεων με πρώτιστο μέλημα τους μόνιμους κατοίκους. Όπως είναι γνωστό, η λειτoυργία του συστήματος γίνεται με αυτόματη «ανάγνωση πινακίδας κυκλοφορίας» οχήματος, ενώ το σύστημα θα ελέγχεται από το κέντρο ελέγχου που έχει διαμορφωθεί στο ισόγειο του Δημαρχείου. 


Σημειώνεται τέλος ότι η Δημοτική Αρχή, εκτός των προτάσεων και παρατηρήσεων που θα υποβληθούν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης,  θα προσπαθήσει να προβλέψει όλες τις πιθανές μεγάλες και μικρότερες ανάγκες τόσο των δημοτών όσο και των επισκεπτών της πόλης αφού κάτι τέτοιο είνει εφικτό λόγω των μεγάλων δυνατοτήτων παραμετροποίησης του συστήματος. 

Ο κ. Καλογιάννης ευχαρίστησε όλα τα στελέχη της Δ.Α., τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τα στελέχη της αναδόχου εταιρείας που κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα σημαντικό, πρωτόγνωρο και τεχνικά δύσκολο έργο και τόνισε ότι η παρέμβαση αυτή συμπληρώνει την πολύ μεγάλη δουλειά που γίνεται στον κεντρικό τομέα της πόλης με την υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και βάζει τάξη  στην λειτουργία των πεζοδρόμων.Πηγή: https://www.larisacitynews.gr/2020/11/blog-post_59.html
Follow us: larisacitynews on Facebook