ΚΚΕ: «Στον αέρα» οι αυτοαπασχολούμενοι μετά το lockdownΣε ανακοίνωση του ΚΚΕ επισημαίνονται τα εξής:

«Το σημερινό lockdown αποτελεί τη φυσική κατάληξη, από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν πήρε έγκαιρα κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καταρχήν για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά και για την προστασία του λαού στις βασικές εστίες υπερμετάδοσης, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα εργοστάσια και τις μεγάλες επιχειρήσεις, ακόμα και στα σχολεία που στοιβάζονται χιλιάδες μαθητές στις αίθουσες.

Τώρα την πληρώνουν και πάλι οι εργαζόμενοι, ενώ «στον αέρα» βρίσκονται και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι στο εμπόριο, την εστίαση και αλλού που οδηγούνται εκ νέου σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι προσωρινές αναστολές πληρωμών και τα προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής που εξαγγέλθηκαν εκ νέου για τη στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων, δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τα αδιέξοδα που αυτές αντιμετωπίζουν πλέον. Το εισόδημά τους έχει μειωθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες, τα χρέη έχουν πολλαπλασιαστεί, χιλιάδες οδηγούνται στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας και του λουκέτου στο άμεσο μέλλον.
 
Το Κομμουνιστικό Κόμμα στηρίζει τα δίκαια αιτήματα που επανειλημμένα έχουν καταθέσει μαζικοί φορείς των αυτοαπασχολούμενων, όπως η επανένταξή τους σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, η πλήρης απαλλαγή από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα έκτακτα μέτρα, η διαγραφή μέρους των χρεών σε εφορία, τράπεζες κ.ά. Αιτήματα που πραγματικά μπορούν να αποτελέσουν στήριξη για τα πιο χαμηλά εισοδήματα και τα οποία η κυβέρνηση απορρίπτει στο όνομα του «υψηλού κόστους». Την ίδια στιγμή βέβαια, δρομολογεί με ζήλο δισεκατομμύρια για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, αποδεικνύοντας στην πράξη ποιους ευνοούν και ποιους όχι οι περιβόητες αντοχές της «εθνικής» οικονομίας.

Οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πρέπει να δεχτούν αδιαμαρτύρητα την κατάσταση που διαμορφώνεται. Να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική και να δυναμώσουν την πάλη τους μαζί με τους μισθωτούς και τη μικρομεσαία αγροτιά για την προστασία της υγείας και του λαϊκού εισοδήματος».