Κορωνοϊός – Lockdown: Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών – Όλα τα μέτρα στήριξης


“Μπαράζ” πληρωμών για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες, προκειμένου να μετριαστούν, έως έναν βαθμό, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και ιδιαίτερα του lockdown που θα ισχύει έως το τέλος Νοεμβρίου.

Συνολικά οι κρατικές εκταμιεύσεις και τα επιδόματα λόγω lockdown θα περιλαμβάνουν:

  • το επίδομα των 800 ευρώ για τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή
  • επίδομα για τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους
  • τον 4ο κύκλο του προγράμματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής
  • την δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ για τις πληττόμενες επιχειρήσεις
  • και την καταβολή της ζημίας των ιδιοκτητών ακινήτων από την υποχρεωτική μείωση των ακινήτων

Επίδομα των 800 ευρώ

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που τίθενται σε αναστολή για τον μήνα Νοέμβριο, θα λάβουν, εντός Δεκεμβρίου, το επίδομα των 800 ευρώ, το οποίο υπολογίζεται αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή.

Το επίδομα των εργαζόμενων που θα μπουν σε αναστολή εργασίας για τον Νοέμβριο δεν θα είναι 534 ευρώ αλλά 800 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για όσους εργαζόμενους μπουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας κατά 266 ευρώ. Ειδικότερα οι εργαζόμενοι καλούνται να κάνουν αιτήσεις στο supportemployees.services.gov.gr για να δηλώσουν τις αναστολές συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων.

Επισημαίνεται ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού φτάνει τα 800 ευρώ μόνο για τους εργαζόμενους των κλάδων του τουρισμού, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού και των μεταφορών, για τους οποίους ίσχυε η αναστολή των συμβάσεων εργασίας. Για τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων εφόσον ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους για όλο το διάστημα του lockdown θα λάβουν για 24 ημέρες 640 ευρώ, καθώς για κάθε ημέρα καταβάλλονται 26,6 ευρώ. Η πληρωμή των εν λόγω αναστολών τοποθετείται για τις 21 Δεκεμβρίου και μετά.

Επίδομα ανεργίας

Για δυο μήνες επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ που έληξαν ή λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Δηλαδή, για όσους η επιδότηση έληξε εντός του εν λόγω 4μήνου δικαιούνται τώρα να πάρουν άλλα δύο μηνιαία επιδόματα ανεργίας. Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

  • Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας –798,5 € (399,25 € μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
  • Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων –720 € (360 € μηνιαίως)
  • Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας –400 € (200 € μηνιαίως).

Οι άνεργοι που ολοκλήρωσαν την 12μηνη επιδότησή τους εντός Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου θα λάβουν εφάπαξ τα δύο μηνιαία επιδόματα πιθανότατα εντός Νοεμβρίου, αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ. Οι άνεργοι που θα ολοκληρώσουν την 12μηνη επιδότησή τους εντός Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου θα λάβουν σε δυο δόσεις – μηνιάτικα τα δύο επιπλέον μηνιαία επιδόματα που δικαιούνται. Μετά την λήξη του 12μήνου της επιδότησής τους θα λάβουν άλλα δυο μηνιαία επιδόματα ανεργίας

Επίδομα μακροχρόνια άνεργων

Μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι, που ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας στον ΟΑΕΔ από την 1η Μαρτίου 2020 και μετά (πιθανότατα έως την ημερομηνία δημοσίευσης της ρύθμισης σε ΦΕΚ) θα λάβουν εφάπαξ έκτακτο επίδομα 400 ευρώ. Πρόκειται για περίπου 130.000 ανέργους δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν το επίδομα των 400 ευρώ με την ίδια φόρμουλα που είχε ακολουθηθεί και τον περασμένο Απρίλιο. Όσοι έχουν IBAN καταχωρισμένο στον ΟΑΕΔ θα επιβεβαιώσουν τον ΙΒΑΝ τους, ενώ οι υπόλοιποι θα τον καταχωρίσουν σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή. Ειδικότερα :

  • Οι άνεργοι που έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κλπ.) θα μπορούν είτε να επιβεβαιώσουν το ΙΒΑΝ τους είτε να καταχωρίσουν νέο ΙΒΑΝ στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.
  • Οι άνεργοι που δεν έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει ο 4ος γύρος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ύψους 1 δισ. ευρώ, με τα κρατικά δάνεια να εκταμιεύονται από τις 24 Νοεμβρίου ενώ ο 5ος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται να υλοποιηθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 αναμένεται να είναι διευρυμένη, καθώς, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι, μηχανικοί, δικηγόροι κ.λπ. που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού και βρίσκονται στους 522 ΚΑΔ, αλλά και όσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει με κρατική εντολή, μπορούν να συμμετάσχουν στα φθηνά κρατικά δάνεια. Οι όροι του νέου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί και θα καλύπτουν μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κάλεσε τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους να υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, καθώς το 50% των ποσών που θα λάβουν θα είναι μη επιστρεπτέο, δηλαδή χάρισμα.

 

Αναστολή καταβολής ΦΠΑ

Για το τέλος του Απριλίου του 2021 μετατίθενται οι καταβολές του ΦΠΑ Οκτωβρίου για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού και έχουν έδρα σε «κόκκινη» λόγω κορoνοϊού Περιφερειακή Ενότητα της χώρας. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο, ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

Μειώσεις ενοικίου

Κατά 40% μειώνεται υποχρεωτικά το ενοίκιο από το μίσθωμα Νοεμβρίου για τις επιχειρήσεις που κλείνουν ή είναι πληττόμενες (βάσει ΚΑΔ), καθώς και για τους εργαζόμενους που τίθενται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας για το ενοίκιο της κύριας κατοικίας τους.

Ταυτόχρονα, μειώνεται το ενοίκιο για τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την μόνιμη κατοικία τους, πληρώνουν ενοίκιο και  ένας από τους γονείς βρίσκεται σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Οι εκμισθωτές των ακινήτων για τα οποία μειώνεται το μίσθωμα δικαιούνται πλέον αποζημίωση στο 50% της απώλειας του εισοδήματός τους. Η αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες δεν θα συμψηφίζεται με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις αλλά θα καταβάλλεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.


Πηγή: Έθνος