Κορωνοϊός : Το εμβόλιο των Pfizer και Biontech είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό - Τι είπαν Μαγιορκίνης και Μόσιαλος


Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech είναι «αποτελεσματικό πάνω από 90%», όπως αναφέρει το Bloomberg. Οκτώ μήνες από την χειρότερη πανδημία του αιώνα, τα πρώτα αποτελέσματα "στρώνουν" τον δρόμο για τις εταιρείες για να υποβάλλουν αίτηση για έκτακτη χρήση από τις Αρχές, αν η περαιτέρω έρευνα δείξει ότι το εμβόλιο είναι επίσης ασφαλές.

Τα ευρήματα βασίζονται στην ανάλυση που έγινε σε 94 συμμετέχοντες που προσβλήθηκαν από τον Covid-19. Η δοκιμή θα συνεχίσει μέχρι να συγκεντρωθούν 164 περιπτώσεις. Αν τα δεδομένα διατηρηθούν και η βασική ανάγνωση ασφάλειας που αναμένει η Pfizer σε περίπου μια εβδομάδα φαίνεται επίσης καλή, θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο κόσμος διαθέτει ένα νέο εργαλείο για τον έλεγχο μιας πανδημίας που έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Τα ευχάριστα νέα ανακοινώθηκαν σήμερα μετά την πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων στο μέσον της Φάσης 3. Η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με την σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), «επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση» και 28 ημέρες μετά την πρώτη, εξηγούν τα δύο εργαστήρια στην ανακοίνωσή τους.

«Περισσότερο από οκτώ μήνες μετά την έναρξη της χειρότερης πανδημίας εδώ και έναν αιώνα, θεωρούμε ότι αυτό το στάδιο αποτελεί ένα βήμα μπροστά σημαντικό για τον κόσμο στην μάχη μας κατά της Covid-19», δηλώνει στην ανακοίνωση ο διευθυντής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά. «Το πρώτο σύνολο αποτελεσμάτων της δοκιμής της Φάσης 3 του εμβολίου κατά της Covid-19 παρέχει την αρχική απόδειξη για την ικανότητα του εμβολίου μας να προλάβει την Covid-19 » προσθέτει.

Οι εταιρείες προβλέπουν ότι έχουν την δυνατότητα παράδοσης έως και 50 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου στον κόσμο το 2020 και μέχρι 1,3 δισεκατομμυρίου δόσεων το 2021.

“Αυτά είναι τα καλύτερα νέα που θα μπορούσαμε να έχουμε για τον πλανήτη και τις ΗΠΑ και για τη δημόσια υγεία" δήλωσε ο William Gruber, αντιπρόεδρος της Pfizer για την κλινική έρευνα εμβολίων και ανάπτυξη. Ήταν καλύτερα από το καλύτερο αποτέλεσμα στο οποίο ελπίζαμε, πρόσθεσε.

Με αποτελεσματικότητα για τα πρώτα εμβόλια που αναμενόταν προηγουμένως να κυμαίνεται από 60% έως 70%, "το περισσότερο από το 90% είναι εξαιρετικό", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech Ugur Sahin.

"Δείχνει ότι ο Covid-19 μπορεί να ελεγχθεί", υπογράμμισε ο Sahin σε συνέντευξή του. "Στο τέλος της ημέρας, είναι πραγματικά μια νίκη της επιστήμης" πρόσθεσε.

"Τα δεδομένα έχουν όρια. Προς το παρόν, είναι διαθέσιμες λίγες λεπτομέρειες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Δεν είναι γνωστό πόσο καλά λειτουργεί η λήψη σε βασικές υποομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι. Αυτές οι αναλύσεις δεν έχουν διεξαχθεί" περιέγραψε ο Gruber.

Αν και δεν είναι ακόμη γνωστή η διάρκεια της προστασίας, η έρευνα επί ιαθέντων ασθενών και προηγούμενα ευρήματα για το εμβόλιο των Pfizer και Biontech τον οδηγεί στην πεποίθηση ότι η προστασία δεν θα είναι βραχεία, μεταδίδουν Bloomberg και Reuters.

 

Μαγιορκίνης: Φως στο τούνελ της επιδημίας, αλλά έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε

Με τις ανακοινώσεις της Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ξεκίνησε την ενημέρωσή του ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης σημειώνοντας ότι το εμβόλιο "έχει δώσει ισχυρότατη αποτελεσματικότητα της τάξης του 90%, έπειτα από δύο δόσεις που έχουν μεταξύ τους διαφορά τρεις εβδομάδες. Το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε 43.538 εθελοντές σε 6 χώρες χωρίς θέματα ασφάλειας. Η ανάλυση αξιολόγησης σε 94 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του Covid-19 σε εθελοντές της κλινικής δοκιμής. Με αυτά τα δεδομένα η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει σε αίτημα για επείγουσα έγκριση από τον FDA μετά την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά, ωστόσο οι προκλήσεις είναι ακόμη τεράστιες, έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε, επεσήμανε ο καθηγητής και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δεδομένα τόσο παγκοσμίως, όσο και ειδικότερα στην Ευρώπη και ακολούθως στην Ελλάδα. Κλείνοντας την ενημέρωσή του ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και πάλι στο εμβόλιο της Pfizer υπογραμμίζοντας ότι "Οι ανακοινώσεις του εμβολίου μας δίνουν ένα σαφέστατο φως στο τούνελ της επιδημίας ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιδημία έχει εκρηκτικές δυνατότητες και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορεί να αλλάξει δραματικά την επιδημιολογική κατάσταση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να οπλιστούμε με υπομονή μέχρι τον εμβολιασμό και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή στην επάνοδο στην κανονικότητα, δεν θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, σταδιακά, και ακόμη έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε".

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε: "Η ΕΕ για λογαριασμό όλων των κρατών μελών διαπραγματεύεται την προμήθεια εμβολίων από τις εταιρείες που τα αναπτύσσουν και τα παράγουν. Η συμφωνία που είδε το φως της δημοσιότητας με την Pfizer και την ΕΕ είναι η τέταρτη αυτού του είδους, η χώρας μας συμμετέχει και στις τέσσερις συμφωνίες. Θα έχουμε το εμβόλιο της Pfizer. Τις επόμενες μέρες θα κυρωθεί η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της εταιρείας. Το εμβόλιο είναι σε διαδικασία έγκρισης, από τη στιγμή που πάρει έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, θα ξεκινήσει η διάθεσή του. Είναι πολύ σημαντικό ότι πετυχαίνουμε την ίδια στιγμή που θα είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη, θα διατεθεί και στην Ελλάδα. Περιμένουμε την οριστική υπογραφή της συμφωνίας σε ό,τι έχει να κάνει με τις ποσότητες και τα χρονοδιαγράμματα διάθεσης της του εμβολίου. Όμως πράγματι η συμφωνία είναι για 200 εκατ. δόσεις σε επίπεδο ΕΕ".

Μόσιαλος: Τα αποτελέσματα φαίνεται ότι είναι εντυπωσιακά - Τα ερωτήματα που εγείρονται

Για την ανακοίνωση της Pfizer για την αποτελεσματικότητα 90% του εμβολίου μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, σημειώνοντας ότι "είναι μια εντυπωσιακή ανακοίνωση". Όπως υπογράμμισε: "Αυτή είναι η ενδιάμεση έκθεση της Pfizer, θα ολοκληρωθεί σε μερικές εβδομάδες, όχι πολύ αργά από σήμερα, γιατί ξέρουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εθελοντών, που συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές της Pfizer, πάνω από το 90%, έχει πάρει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Με βάση τα ενδιάμεσα αποτελέσματα που αφορούν περίπου σε ευρήματα που αντιστοιχούν στο 60% αυτού που θα θέλαμε, τα αποτελέσματα φαίνεται ότι είναι εντυπωσιακά" σημείωσε ο καθηγητής και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ερωτήματα που εγείρονται: "Υπάρχουν κάποια ερωτήματα, δεν ξέρουμε αν αυτό το εμβόλιο προστατεύει πλήρως όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα και μικρή ανοσοαπόκριση. Αυτό θα περιμένουμε να το δούμε με την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών. Μέχρι τέλος μήνα ή αρχές επόμενου θα έχουμε αυτά τα δεδομένα επομένως, θα ξέρουμε αν δουλεύει το εμβόλιο και πόσο δουλεύει. Αν θα είναι 90% που είναι εντυπωσιακό ή λίγο λιγότερο, γι' αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Επίσης το άλλο που δεν ξέρουμε είναι πόσο θα διαρκεί αυτό το εμβόλιο, αν θα πρέπει να κάνουμε κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια. Πόσο θα διαρκέσει η ανοσία και το τρίτο που δεν ξέρουμε ακόμη είναι αν θα εμποδίζει τη διασπορά από κάποιον που έχει κάνει το εμβόλιο και προστατεύεται ο ίδιος σε άλλους. Ξέρουμε από τις μελέτες που έγιναν σε πιθήκους ότι και προστατεύει τους πιθήκους και εμποδίζει τη διασπορά από έναν σε άλλον. Ελπίζουμε να ισχύει και στους ανθρώπους αυτό και αν ισχύει θα είναι από τις εντυπωσιακότερες επιστημονικές ανακαλύψεις που έχουν γίνει τον 21ο αιώνα" σημείωσε ο κ. Μόσιαλος ενώ σχετικά με το στέλεχος του ιού που φέρεται να έχει μεταλλαχθεί είπε: "Φαίνεται πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα, η μετάλλαξη δεν είναι τόσο μεγάλη που να μην καλύπτεται από όλα τα εμβόλια που είναι αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη... Η μετάλλαξη αυτή δεν μας ανησυχεί αυτήν τη στιγμή".


Πηγη: enikos.gr