Στις 21/12 το Δώρο Χριστουγέννων από τις επιχειρήσεις και το κράτος – Τα 9 μέτρα στήριξης για τον Δεκέμβριο


Το δώρο των Χριστουγέννων θα  καταβληθεί στις 21 Δεκεμβρίου, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου. Η υπουργική απόφαση θα υπογραφεί σήμερα Τρίτη.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, διευκρίνισε ότι το δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί στις 21 Δεκεμβρίου, κανονικά για το τμήμα που αφορά τους πραγματικούς μισθούς που έχουν καταβάλει οι επιχειρήσεις – όπως την ίδια ημέρα θα καταβληθεί από το κράτος και το τμήμα εκείνο, που αφορά το κομμάτι των πληρωμών που έχουν δοθεί μέσα από αναστολές συμβάσεων εργασίας, ή άδειες ειδικού σκοπού.

Ο υπουργός προχώρησε σε αυτή την αναφορά, καθώς όπως εξήγησε «πολλές φορές, ενώ η Πολιτεία καταβάλλει στις 21 του μηνός τα ποσά στους δικαιούχους, λόγω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, επειδή είναι χιλιάδες οι εγγραφές, καθυστερούν πολλές φορές να φτάσουν στον παραλήπτη μία ή δύο μέρες». ‘Αρα, είπε ο Γιάννης Βρούτσης, «τα χρήματα θα καταβληθούν από το υπουργείο Εργασίας το απόγευμα της 21ης Δεκεμβρίου μέσω ΔΙΑΣ, έτσι ώστε να φτάσουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά που αντιστοιχούν στους επτά από τους οκτώ μήνες που είναι οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας». Επίσης, διευκρίνισε ότι «το τμήμα του μηνός Δεκεμβρίου, λόγω μη δυνατότητας υπολογισμού των επιχειρήσεων που θα είναι πληττόμενες ή ανοικτές, αυτό το τμήμα και μόνο που αφορά την κρατική καταβολή, αυτή θα γίνει στις αρχές Ιανουαρίου του 2021».

[ads-post] 

Ο υπουργός, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή σχετικά με τα μέτρα στήριξης στις πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους από την πανδημία, ανέφερε ότι πριν λίγο, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ανακοίνωσαν την επέκταση 9 μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για τον μήνα Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα:

Πρώτον, οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων και εργοδοτών ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Οι επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια της αναστολής της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, για το ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων – και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες.

Δεύτερον, για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους εντός του μηνός, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Δεκέμβριο και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

Τρίτον, για τους εργαζόμενους που λήγει η σύμβαση εργασίας τους και τίθενται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Δεκέμβριο και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

Τέταρτον, συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών έως το τέλος του έτους.

Πέμπτον, όπως έχει ανακοινωθεί και ήδη υλοποιείται, επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.

Έκτον, επεκτείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία ανά την επικράτεια, σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας. Έβδομον, όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον μήνα Δεκέμβριο. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτημένων μελών αυτών. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, και τον μήνα Δεκέμβριο το 50% της ζημίας τους θα καταβάλλεται στους δικαιούχους και θα πιστώνεται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Όγδοον, η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2021 με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται υπό τον όρο διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως το τέλος Ιουνίου του 2021. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τα κριτήρια πτώσης τζίρου. Επιπλέον, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Στο ύψος της ενίσχυσης που καθορίζεται από τον μαθηματικό τύπο που θα εφαρμοστεί, θα συνυπολογίζεται ολόκληρη η περίοδος Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και θα προσαρμόζεται ανάλογα με το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Με αυτόν τον τρόπο, όπως εξήγησε ο υπουργός, δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν πρόλαβαν,να αιτηθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, να λάβουν την ενίσχυση για το σύνολο του ποσού, όπως επίσης και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές ως προς τα δεδομένα που καταχωρήθηκαν κατά την προηγούμενη δήλωση.

Ένατον, παρατείνεται η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 κατά δύο μήνες, μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, ανέφερε πως μετά τον Οκτώβριο υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, πρώτα απ’ όλα για τους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να συμπληρώσουν τα 50 ένσημα, που είναι εργαζόμενοι στον επισιτισμό, στον τουρισμό, σε ξενοδοχεία αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα των τρεισήμισι μηνών, να έχουν πρόβλημα με το επίδομα ανεργίας – και ζήτησε για τους ανθρώπους αυτούς, που δεν θα μπορέσουν να πάρουν την ενίσχυση του Ταμείου Ανεργίας, να υπάρξει μια ενίσχυση μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ο υπουργός απάντησε, ότι για τις κλειστές με κρατική εντολή, επιχειρήσεις του Νοέμβριου, έχουμε κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να καταβληθούν τα συγκεκριμένα χρήματα από τις 12 Δεκεμβρίου. Πρόσθεσε δε, πως μέσα στο πλαίσιο των συγκεκριμένων δυνατοτήτων που έχουμε, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε πιο μπροστά τις πληρωμές. Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να δώσουμε ακόμα περισσότερα, είπε. Κινούμαστε όμως λελογισμένα, με υπευθυνότητα, στο μέτρο που μας επιτρέπει και η δημοσιονομική αντοχή της οικονομίας μας, και να είστε σίγουρος ότι μέχρι το τέλος δεν θα μείνει κανένας συμπολίτης μας ακάλυπτος.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ