Μειωμένα ενοίκια: Αποζημίωση και για τα νομικά πρόσωπα που μισθώνουν ακίνητα - Παραδείγματα


Αποζημίωση για μειωμένα ενοίκια θα λάβουν και τα νομικά πρόσωπα που ενοικιάζουν ακίνητα σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή λόγω της πανδημίας. Όπως αναφέρει ανώτατος παράγοντας της κυβέρνησης “θα αποζημιωθούν και τα νομικά πρόσωπα αλλά όχι στον βαθμό στήριξης των φυσικών προσώπων“. Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες –φυσικά πρόσωπα που θα υποστούν μείωση 80% στα εισοδήματα από ενοίκια κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα λάβουν αποζημίωση 60% από το κράτος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, τα νομικά πρόσωπα θα λάβουν αποζημίωση 40% επί του μηνιαίου μισθώματος. Για παράδειγμα, νομικό πρόσωπο που εκμισθώνει τρία εμπορικά ακίνητα με μηνιαία μισθώματα ύψους 40.000 ευρώ θα λάβει τον Ιανουάριο από τους ενοικιαστές 8.000 ευρώ λόγω της έκπτωσης 80% που αποφάσισε η κυβέρνηση για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Το κράτος θα αποζημιώσει το νομικό πρόσωπο –ιδιοκτήτη ακινήτων με το ποσό των 16.000 ευρώ μηνιαίως ή διαφορετικά με το 40% του μισθώματος. Συνολικά τον Ιανουάριο θα λάβει 24.000 ευρώ δηλαδή θα υποστεί “κούρεμα” 16.000 ευρώ στο μηνιαίο μίσθωμα. Η αποζημίωση από το κράτος θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα συμψηφίζεται με οφειλές στο Δημόσιο. Με αυτόν τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 40% στο κράτος, 40% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση –ενοικιαστή. Μετά την υποβολή των δηλώσεων COVID στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ η κρατική αποζημίωση θα πιστωθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτήτων ακινήτων και θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα συμψηφιστεί με άλλες οφειλές προς το Δημόσιο.

[ads-post] 

Τα παραδείγματα που παραθέτει η εφημερίδα "Καθημερινή" είναι ενδεικτικά:

- Νομικό πρόσωπο που εκμισθώνει μεγάλο εμπορικό κέντρο λαμβάνει μηνιαίως το ποσό των 100.000 ευρώ. Τον Ιανουάριο θα λάβει από τους ενοικιαστές 20.000. Το κράτος θα τον αποζημιώσει με το ποσό των 40.000 ευρώ και το υπόλοιπο θα το εγγράψει ως ζημία στα βιβλία του.

-Νομικό πρόσωπο που εκμισθώνει ακίνητα με μηνιαία μισθώματα 50.000 ευρώ θα λάβει τον Ιανουάριο το ποσό των 10.000 ευρώ. Το κράτος θα τον αποζημιώσει με το ποσό των 20.000 ευρώ. Συνολικά θα λάβει 30.000 ευρώ.


Πηγή: enikonomia.gr


SHARE