Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία - Τι λένε οι ειδικοί


Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι αποφάσεις πάντως αναμένεται να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, μετά την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Υπάρχει αυτό το κενό μεταξύ 7-10 ημερών για να δούμε τα αποτελέσματα μιας κατάστασης επιδημιολογικά. Αυτό περιμένουμε. Αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό. Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία, και δη με τα δημοτικά. Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή», δήλωσε στο MEGA ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε, σχετικά με τα σχολεία, ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβουν την άλλη εβδομάδα, προκειμένου να εκτιμήσουν τα δεδομένα πιο προσεκτικά.

[ads-post] 

Με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου και να υπάρχει μείωση μέτρων ανέφερε στον ΣΚΑΪ η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά. «Καλό είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα» δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι εκφράζει προσωπική άποψη.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, γιατί θα δείξει το δεκαήμερο αν οι δείκτες, που είναι μειωμένοι, θα δώσουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν σχολεία κλπ. «Αν πάμε καλά και οι δείκτες είναι καλοί μέχρι και τις 5 του μηνός δεν υπάρχει πρόβλημα να μην ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αν ξεκινήσουμε πάρτι τα κρούσματα θα αυξηθούν» προειδοποίησε.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Νίκος Σύψας εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός, σε συνέντευξή του την Κυριακή. Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και τα καταστήματα, ο κ. Σύψας απάντησε ότι αυτό είναι "εντελώς άγνωστο γιατί η επιδημία είναι απρόβλεπτη". Σημείωσε πως η απόφαση θα ληφθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν όλα πάνε καλά ενδεχομένως τα δημοτικά να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου, τόνισε ο καθηγητής εκφράζοντας, ωστόσο, προβληματισμό για εικόνες "που υποδηλώνουν διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των εορτών". "Η αντανάκλαση αυτής της εικόνας, θα φανεί γύρω στις 10 Ιανουαρίου, επομένως είναι πιο σώφρον να εκτιμήσουμε τότε την κατάσταση για να κάνουμε τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση", τόνισε και κάλεσε όλους τους πολίτες να κάνουν ό,τι μπορούν "για να στερήσουμε από τον κορονοϊό το οξυγόνο του, που είναι οι συναθροίσεις μας".

Υπενθυμίζεται πάντως ότι το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε, σε συνέντευξή του στο ΟPEN, ότι "τα σχολεια είναι προτεραιότητα για να ανοίξουν. Είναι πιθανόν να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου, αλλά αυτή τη στιγμή πηγαίνουμε βήμα- βήμα. Προς το παρόν είμαστε σε συζητήσεις για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, δεν κάνουμε κάποια διαφοροποίηση".


Πηγη: enikos.gr

GSHARE