Ομοσπονδία Εμπορίου Θεσσαλίας: Click away τελειωτικό χτύπημα για τις μικρές επιχειρήσεις


Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας επισημαίνονται τα εξής:

«Η συνέχιση της αναστολής  λειτουργίας του λιανεμπορίου και κατά την περίοδο των γιορτών πιθανότατα αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα για τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους.

Έχοντας  χάσει ήδη την περίοδο του Πάσχα και με αισθητά μειωμένο τζίρο  κατά την καλοκαιρινή περίοδο, η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της  Πρωτοχρονιάς ίσως αποτελούσε την τελευταία ευκαιρία για την όποια ανάκαμψη. Δυστυχώς, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης όχι μόνο διαψεύδουν τις προσδοκίες μας αλλά θέτουν εν αμφιβόλω την επιβίωση πολλών από μας.

Οι αγορές με τη μέθοδο click away μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις , οι οποίες διαθέτουν οργανωμένα ηλεκτρονικά καταστήματα, εξυπηρετούν και ευνοούν. Οι μικρές επιχειρήσεις, ακόμα κι αν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα, είναι βέβαιο ότι θα καταγράψουν ελάχιστες ή και μηδενικές πωλήσεις.

Επίσης, είναι δεδομένο ότι κατά τα διαστήματα των lockdown οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι «μεγάλοι». Άλλωστε, πολλοί από αυτούς ανέστειλαν προσωρινά τις πωλήσεις τους μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων τους, καθώς δε μπορούσαν να ανταποκριθούν στον όγκο των παραγγελιών. Όπως επίσης ευνοήθηκαν εκμεταλλευόμενοι τη σχετική απόφαση περί χονδρεμπορίου και λειτουργούν κανονικά, πουλώντας δήθεν «χονδρικά» με τιμολόγιο.

Από την άλλη οι μικρές επιχειρήσεις βλέπουν τα εμπορεύματά τους να απαξιώνονται, τις υποχρεώσεις να τρέχουν ( καθώς καταβάλουν κανονικά τα μειωμένα-έστω-ενοίκια και άλλες υποχρεώσεις) και επιπλέον το χρέος τους να αυξάνεται, αφού η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν παύει να αποτελεί δάνειο το οποίο και πρέπει να αποπληρωθεί.

Οι μικρές επιχειρήσεις επί της ουσίας δεν έλαβαν απολύτως τίποτα, παρά μόνο μετάθεση κάποιων υποχρεώσεων σε μελλοντικό χρόνο. Και οι όποιες ενισχύσεις ( επίδομα ειδικού σκοπού ή το 50% της επιστρεπτέας 4) δεν επαρκούν ούτε για τη διαβίωση των συναδέλφων και των οικογένειών τους.

Βέβαια είναι κατανοητό, ότι θα πρέπει να προστατευτεί η δημόσια υγεία από φαινόμενα συνωστισμού. Θα περιμέναμε, ωστόσο, η κυβέρνηση να επιδείξει την ίδια ευαισθησία για τις ουρές έξω από τα τραπεζικά καταστήματα ή τα σούπερ μάρκετ, τη στιγμή που άπαντες γνωρίζουν ότι ανάλογα φαινόμενα δεν συναντώνται στις μικρές επιχειρήσεις .
[ads-post] 
Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά στο λιανεμπόριο, ανάλογα με το οικονομικό μέγεθος των επιχειρήσεων. Ίσως για την κυβέρνηση, οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις να μην αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, όπως κάποτε θεωρούντο, αλλά έναν κακό μπελά.

Όμως, οι μικρές επιχειρήσεις είναι αυτές που συμβάλλουν τόσο στην εργασία, όσο και στην κοινωνική ευημερία του τόπου μας διαχρονικά. Γι αυτό και καλούμε την κυβέρνηση, να αναθεωρήσει τη στάση της και να μας στηρίξει έμπρακτα. Να επανεξετάσει το θέμα της λειτουργίας  των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων ουσιαστικής οικονομικής στήριξης .

Οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, αποτελούν ένα από τα βασικότερα κύτταρα της οικονομίας μας και τις κοινωνίας μας και δεν πρέπει να συνεχίσουν να παραμένουν κλειστές».