Lockdown: Σταδιακή άρση με ασφάλεια - Έτσι θα ανοίξουν τα μαγαζιά ενόψει Χριστουγέννων

Με κανόνες και συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα γίνει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης φαίνεται να προβλέπει -μαζί με τη σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς- και δύο νέα δεδομένα. Την αποστολή μηνυμάτων για τη μετακίνηση στα καταστήματα που θα ανοίγουν, αλλά και νέους τρόπους αγοράς, όπως η μέθοδος του «click away» (δηλαδή οι καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους online και στη συνέχεια να πηγαίνουν στα καταστήματα σε προκαθορισμένη ώρα για να παραλαμβάνουν τις παραγγελίες τους), όπου είναι εφικτό, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις της για την άρση των μέτρων με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει προεργασία. Ηδη όλα τα σενάρια σε σχέση με τον οδικό χάρτη της άρσης των μέτρων ανάλογα με τα δεδομένα είναι πάνω στο τραπέζι.

 

Προγραμματισμός

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα επόμενα 24ωρα να ενημερώσει τους πολίτες για το σχέδιο της επανεκκίνησης με βάση τα σημερινά στοιχεία. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αναμένεται παρέμβαση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την αποκωδικοποίηση του νέου σχεδίου να γίνεται στην απογευματινή ενημέρωση είτε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα είτε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Ετσι, την Τετάρτη, όταν και «κλείδωσε» ουσιαστικά η παράταση του lockdown για μία εβδομάδα ακόμα, δηλαδή έως τις 14 Δεκεμβρίου, στην κλειστή σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου που είχε να κάνει με την αγορά και τη σταδιακή επανεκκίνησή της, αποφασίστηκε να ανοίξουν μόνο τα εποχικά καταστήματα με χριστουγεννιάτικα είδη τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. Και αυτό γιατί πρόκειται για 110 επιχειρήσεις ανά την επικράτεια με εποχικά προϊόντα. Στη σύσκεψη, εκτός από τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες, τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσο, συμμετείχαν -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Είναι σαφές πως τα επόμενα βήματα θα είναι προσεκτικά αν και υπάρχει ήδη ένας σχεδιασμός που έχει να κάνει με την αγορά, αφού, όσον αφορά τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν θα λειτουργήσουν μέχρι τη διάθεση του εμβολίου. Στην περίπτωση που την επόμενη εβδομάδα η κατάσταση με τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους ομαλοποιηθεί, θα μπορούσαν να ανοίξουν:

-Την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου τα κομμωτήρια (με ραντεβού), τα καταστήματα που πωλούν παιχνίδια, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία. - Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου.

- Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου τα εμπορικά καταστήματα. Βέβαια, ο σχεδιασμός μπορεί να πάει λίγα 24ωρα πίσω και η επανεκκίνηση να ξεκινήσει από τις 14 Δεκεμβρίου για την πρώτη ομάδα των καταστημάτων και να συμπαρασύρει πιο πίσω τις υπόλοιπες.


Πηγη: enikos.gr (Του Γιώργου Σιαδήμα)