Lockdown: Η δύσκολη εξίσωση για το άνοιγμα - Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο, τα σενάρια για τις εκκλησίες


Σε γρίφο εξελίσσεται ο τρόπος με τον οποίο θα ανοίξουν - αν ανοίξουν τελικά- οι υπόλοιπες δραστηριότητες για τις οποίες δεν πήρε παράταση το lockdown έως τις 7 Ιανουαρίου. Το άνοιγμά τους βέβαια, θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας και ειδικά των αριθμών των νέων κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων αυτή την εβδομάδα. Στην κυβέρνηση αναμένουν τα στοιχεία και τις νεότερες εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων προτού προβούν σε νέες ανακοινώσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα γίνουν έως το τέλος της εβδομάδας. Στο επίκεντρο αυτή τη στιγμή βρίσκονται το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, αλλά και η λειτουργία των εκκλησιών. 

Όσον αφορά στο λιανεμπόριο, το πιο πιθανό σενάριο είναι ένα λελογισμένο άνοιγμα, αλλά κρίσιμες είναι η σημερινή και αυριανή ημέρα. Εάν τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι δεν μειωθούν, τότε δεν αποκλείεται και να μην ανοίξει τίποτα. Αν όμως, υπάρχει μείωση, τότε από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα καταστήματα του λιανεμπορίου, αλλά με πολύ πιο αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες όπως λιγότερα άτομα μέσα στο μαγαζί, υποχρεωτική χρήση μάσκας από υπαλλήλους και πελάτες και όπου είναι εφικτό θα ενεργοποιηθεί το "click away". Επίσης, αναμένεται να διευρυνθεί το ωράριο των καταστημάτων, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός, αφετέρου θα υπάρξει αλλαγή όσον αφορά στην απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, η οποία θα ξεκινά αργότερα από τις 9 το βράδυ. Στις σκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου είναι να ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα και κάποια μεγαλύτερα, ενώ μάλλον δεν θα λειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα. Αν και ως προς αυτό υπάρχει και ο αντίλογος ότι έτσι θα υπάρξει μεγαλύτερος συνωστισμός στα μικρότερα καταστήματα.

Ζητούμενο αποτελεί και το άνοιγμα των κομμωτηρίων. Αν όλα πάνε καλά, ενδέχεται να λειτουργήσουν ακόμη και από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αν και υπάρχουν και "φωνές" επιστημόνων που επιμένουν να μην ανοίξουν υπό τον φόβο κινητικότητας και διασποράς του κορονοϊού.

Όσον αφορά στις εκκλησίες, υπάρχει προβληματισμός για το εάν και πώς πρέπει να ανοίξουν τις πύλες τους για τους πιστούς. Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας "δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μένουν κλειστές οι εκκλησίες. Αυτά είναι που θα συζητηθούν στις επόμενες δύο ημέρες και θα ληφθούν αποφάσεις". Οι επιστήμονες είναι διχασμένοι. Υπάρχουν από τη μία πλευρά εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μπορεί να ενσκήψουν μεγάλοι κίνδυνοι λόγω του μεγάλου μέσου όρου ηλικίας όσων κατά κύριο λόγο θα επισκεφθούν τους ναούς. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που ενστερνίζονται ότι αν τηρηθούν αυστηρά μέτρα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν.

[ads-post] 

Τα σενάρια είναι τα εξής: είτε να μην ανοίξουν καθόλου, είτε να ανοίξουν για κάποιες συγκεκριμένες ημέρες, πιθανόν παραμονή και ανήμερα τα Χριστούγεννα. Οριστικές αποφάσεις και ανακοινώσεις θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες όπως συζητήθηκε και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τη Δευτέρα. Πολλοί ιεράρχες πάντως πιέζουν για το άνοιγμα των εκκλησιών την περίοδο των Χριστουγέννων. Παράδειγμα ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος που ζήτησε να ανοίξουν οι εκκλησίες, δεν αντέχει άλλο ο λαός. Από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής προκρίνεται να λειτουργήσουν οι ναοί με το ανώτερο 50 άτομα σε κάθε λειτουργία αλλά και να γίνουν περισσότερες της μίας λειτουργίες τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και των Φώτων. Θεωρείται δεδομένο ότι θα απαγορευθεί η τελετή αγιασμού των υδάτων με τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού σε παραλίες προς αποφυγήν του συνωστισμού. Μάλιστα αναμένεται ο αγιασμός να μπαίνει σε μικρά μπουκάλια και το αντίδωρο να τυλίγεται σε μεμβράνη και να δίνεται στους πιστούς έξω από τις εκκλησίες.


Πηγη: enikos.gr