Αντιπλημμυρικά Περιφέρειας Θεσσαλίας: Ολοκληρώθηκαν έργα 530 εκατ. ευρώ και ξεκινούν νέα έργα 141,5 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών και την Περιφέρεια

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει υλοποιήσει  μέχρι σήμερα 119 αντιπλημμυρικά έργα ύψους 530 εκατομμυρίων ευρώ ενώ μετά τη θεομηνία του Ιανού δρομολογούνται έργα  διευθέτησης, συντήρησης και καθαρισμού  ποταμών τάφρων και συλλεκτήρων ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών και 25 εκατομμυρίων ευρώ  από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, απαντώντας σε σχετική επερώτηση στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. 


Επιπλέον, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας εντάχθηκε νέο έργο ύψους 6,3 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Παλαμά, με τρία υποέργα:

-Αποκατάσταση κλειστού δικτύου για την μεταφορά νερού από τον ποταμό Καλέτζη στον ποταμό Σοφαδίτη μετά από τις  πλημμύρες στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020  στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας (5.000.000 ευρώ)

-Αποκατάσταση τεσσάρων αντιπλημμυρικών αντλιοστασίων μετά από τις πλημμύρες στις  18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020 στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας (1.200.000 ευρώ) και

-Σύνδεση με δίκτυα ΟΚΩ-ΔΕΗ (100.000 ευρώ)

Ακόμη,  χρηματοδοτείται με 150.000 ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών,  νέο έργο για την ενίσχυση τμήματος  του Πάμισου ποταμού, μέσα στον αστικό ιστό του Μουζακίου.

«Η εποχή επιβάλλει βαθιές επεξεργασίες και συνδυαστικές ολιστικές πολιτικές αντίστοιχες των κινδύνων και των απειλών που μας περιβάλλουν. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τη φύση ως σύμμαχο και όχι σαν εχθρό» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να σχεδιάσουμε και να υλοποιούμε δράσεις «χρησιμοποιώντας» τη φύση και τις φυσικές διεργασίες, με λύσεις όπως αποκαταστάσεις υγροτόπων και πλημμυρικών περιοχών, επαναφορά του πλάτους των ποταμών στις αρχικές διαστάσεις, καθαιρέσεις αυθαίρετων και αποτελεσματική διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων ώστε να συμβάλουν στη μείωση των πλημμυρών» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.