Εμβόλιο κορωνοϊού: Αυτό είναι το συμβόλαιο της ΕΕ με την AstraZeneca


Στη δημοσιότητα δόθηκε η σύμβαση που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με την AstraZeneca για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού, στον απόηχο της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την φαρμακευτική εταιρεία.

Σε σχετική ανακοίνωση, η Κομισιόν αναφέρει ότι έπειτα από το νέο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 27 Ιανουαρίου, η AstraZeneca συμφώνησε να δημοσιεύσει την αναθεωρημένη σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ των δύο μερών στις 27 Αυγούστου 2020.

Όπως υπογραμμίζεται στη σύμβαση, όλα τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, με τη δυνατότητα για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις, που θα διανεμηθούν σε πληθυσμιακή αναλογία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη δέσμευση της εταιρείας για μεγαλύτερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή της στην ανάπτυξη της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια.

"Η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι σημαντικά για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών και για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να βασίζονται στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων που αγοράστηκαν σε επίπεδο ΕΕ", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, η Κομισιόν εκφράζει την ελπίδα να είναι σε θέση να δημοσιεύσει όλες τις συμβάσεις στο πλαίσιο των προκαταρκτικών συμφωνιών αγοράς, στο εγγύς μέλλον. "Η σύμβαση που δημοσιεύτηκε σήμερα περιέχει αναδιατυπωμένα μέρη που αφορούν εμπιστευτικές πληροφορίες, όπως λεπτομέρειες τιμολογίων", τονίζεται.

Η σύμβαση με την AstraZeneca είναι η δεύτερη που δημοσιεύεται, αφού η CureVac συμφώνησε να δημοσιεύσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζει η Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο των 41 σελίδων αναρτήθηκε από την Κομισιόν, με την παράλειψη ορισμένων παραγράφων που θεωρήθηκαν εμπιστευτικής φύσεως. Προβλέπει ότι η εταιρεία θα καταβάλει την «μέγιστη προσπάθεια» για να αυξήσει τις παραγωγικές της δυνατότητες.

Δείτε ΕΔΩ και Εδώ το συμβόλαιο της ΕΕ με την AstraZeneca

Η AstraZeneca πρόσφερε στην ΕΕ επιπλέον 8 εκατομμύρια δόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο

Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό ότι η AstraZeneca πρόσφερε στην ΕΕ επιπλέον 8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, προσφορά που κρίθηκε ανεπαρκής από την ΕΕ για να καλύψει τα κενά που θα δημιουργήσει η περικοπή των ποσοτήτων που αναμένονταν αρχικά, όπως δήλωσε στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters και συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία δήλωσε ότι η AstraZeneca πρόσφερε στη συνέχεια αύξηση κατά 8 εκατομμύρια αυτής της μειωμένης ποσότητας των 31 εκατομμυρίων δόσεων, ώστε οι παραδόσεις στο ευρωπαϊκό μπλοκ μέχρι τον Μάρτιο να φθάσουν τα 39 εκατομμύρια δόσεις. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έκρινε ανεπαρκή την προσφορά.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο το οποίο υπεγράφη τον Αύγουστο, η εταιρεία θα πρέπει να παραδώσει 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά το πρώτο τρίμηνο και μέχρι 120 εκατομμύρια «ανάλογα με το πώς διαβάζεται το συμβόλαιο».

Δεύτερος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη ότι η εταιρεία έχει προτείνει να προμηθεύσει το ένα τέταρτο του συμπεφωνημένου όγκου εμβολίων μέχρι τον Μάρτιο, το οποίο μεταφράζεται σύμφωνα με το συμβόλαιο σε «τριψήφιο νούμερο» (120 εκατομμύρια), το οποίο συμπίπτει, μετά την περικοπή, με τα σχεδόν 40 εκατομμύρια δόσεις (από τα 120) στα οποία αναφέρθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή πηγή.

Ο επικεφαλής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε σε συνεντεύξεις του την Τρίτη ότι η εταιρεία δεν έχει νομική δέσμευση να κάνει παραδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση με βάση αυστηρό χρονοδιάγραμμα, διότι η μόνη της δέσμευση είναι η προμήθεια εμβολίων σύμφωνα με την ρήτρα της «κάθε κατά το δυνατόν προσπάθειας».

Σε συνάντηση την Τετάρτη με ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Πασκάλ Σοριό επανέλαβε αυτό το επιχείρημα και δεν παρουσίασε άλλη προσφορά πέραν των επιπλέον 8 εκατομμυρίων δόσεων (συνολικά 39) για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

"Η AstraZeneca μπορεί να υποχρεωθεί να επαναδιαπραγματευθεί τα συμβόλαια προμηθειών εμβολίων"

Η AstraZeneca κινδυνεύει να κατηγορηθεί για αθέτηση του συμβολαίου της με την Ευρωπαϊκή Ενωση και ίσως να υποχρεωθεί να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία προμήθειας εμβολίων στην Ενωση, το Ηνωμένο Βασίλειο ή και στους δύο, προειδοποιούν νομικοί, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Guardian.

Η μελέτη του αντίστοιχου συμβολαίου που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ενωση με την CureVac, το οποίο δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, δείχνει ότι ενδεχομένως η AstraZeneca έχει την νομική υποχρέωση να προμηθεύσει την Ενωση με μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων, εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι η εταιρεία εκτρέπει παρτίδες εμβολίων από την Ευρώπη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Βρετανός νομικός David Greene, πρόεδρος της Law Society και ειδικός στην διαχείριση συμβολαίων θεωρεί ότι, αν η AstraZeneca έδωσε την διαβεβαίωση ότι κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τροφοδοτήσει την ΕΕ, αλλά στην πραγματικότητα εξέτρεπε το προϊόν από το ένα μέρος στο άλλο, αυτό θα αποτελούσε εν δυνάμει αθέτηση των υποχρεώσεων να καταβάλει «κάθε κατά το δυνατόν προσπάθεια».

Το δημοσιευμένο συμβόλαιο με την CureVac, το οποίο χρησιμοποιήθηκε συγκριτικά, αναφέρει ότι η ρήτρα «κάθε κατά το δυνατόν προσπάθεια» περιλαμβάνει την δέσμευση «αποκατάστασης επαρκών δυνατοτήτων παραγωγής και τροφοδοσίας των συμπεφωνημένων μέσω του συμβολαίου ποσοτήτων του προϊόντος... σύμφωνα με το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα παράδοσης».

Σύμφωνα με τον βρετανό νομικό, η ύπαρξη της ρήτρας για την καταβολή «κάθε κατά το δυνατόν προσπάθειας» πιθανόν να μην είναι βοηθητική για την AstraZeneca, αν η διατύπωση του συμβολαίου δεν καλύπτει και εκτραπείσα παραγωγική δυνατότητα έναντι της έλλειψης παραγωγικής ικανότητας.

Ο επικεφαλής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό έχει δηλώσει ότι είναι εκ του συμβολαίου υποχρεωμένος να εκπληρώσει την παραγγελία του Ηνωμένου Βασιλείου για την παράδοση 100 εκατομμυρίων δόσεων πριν από την τροφοδοσία της ΕΕ.

Η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου απέρριψε το επιχείρημα της εταιρείας, επιμένοντας ότι εκατομμύρια δόσεις που έχουν παραχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τώρα πρέπει να μεταφερθούν στην ΕΕ. «Απορρίπτουμε την λογική του όποιος έρχεται πρώτος, σερβίρεται πρώτος».

Σύμφωνα με τον βρετανό νομικό που επικαλείται o Guardian, ο χρόνος υπογραφής των συμβολαίων της AstraZeneca με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει σημασία. «Αν δεν υπάρχει όρος στην συμφωνία ότι η AstraZeneca πρέπει να τροφοδοτήσει πρώτα το Ηνωμένο Βασίλειο, οποιαδήποτε επιμέρους διευθέτηση η εταιρεία έχει με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει σχέση με την συμφωνία με την Κομισιόν. Δεν ισχύει το όποιος έρχεται πρώτος, σερβίρεται πρώτος», είπε.

Ο David Greene προβλέπει ότι η διαμάχη θα διευθετηθεί μέσω διαιτησίας για να αποφευχθεί η δικαστική διαδικασία και θεωρεί ότι ενδεχομένως η εταιρεία θα παραδεχθεί ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει και τις δύο υποχρεώσεις όπως αυτές απορρέουν από τα συμβόλαια ταυτοχρόνως και κατά συνέπεια θα οδηγηθεί σε ορισμένες επιλογές ή θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση.

Εάν η AstraZeneca επιλέξει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Κομισιόν, ενδεχομένως να κατηγορηθεί για αθέτηση του συμβολαίου με το Ηνωμένο Βασίλειο και αντίστροφα. Ενώ αν κάνει περικοπές και προς τις δύο πλευρές, τότε μπορεί να κατηγορηθεί για αθέτηση και των δύο συμβολαίων, σύμφωνα με τον βρετανό νομικό, ο οποίος πιστεύει ότι το θέμα θα διευθετηθεί μέσω συνομιλιών. «Αυτό μπορεί να σημαίνει καθυστερήσεις στις παραδόσεις ή αλλαγή στις παραδόσεις σε εύθετο χρόνο. Και δεδομένων των συνθηκών και της ανεπάρκειας των προμηθειών, το θέμα θα λυθεί με κάποιον τρόπο», σημείωσε.


Με πληροφορίες από: Guardian/REUTERS/ΑΠΕ-ΜΠΕ



Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr